Κυριακή
12 Μαΐου 2024

Όταν ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ, βγαίνει ΠΑΣΟΚ

Απόψεις Μαριτίνα Ζαφειριάδου

«Όταν κάποιος ψηφίζει ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να ξέρει ότι θα βγει ΠΑΣΟΚ». Η φράση αυτή ακούγεται ολοένα και περισσότερο από τα χείλη κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, που καλούνται να απαντήσουν στα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών, μήνες ακόμα πριν από τις εκλογές.

Και αυτό διότι, αναλόγως της συγκυρίας κάθε φορά, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, μοιραία -κατά κάποιους- ως τρίτο κόμμα, αντιμετωπίζεται ως ο ‘μπαλαντέρ’ που θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και ενώ λίγους μήνες πριν, με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος, η Κουμουνδούρου ήταν αυτή που …προεξοφλούσε τρόπον τινά την μετεκλογική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, η υπόθεση των υποκλοπών μεγέθυνε τόσο το χάσμα μεταξύ ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και ΝΔ, που είναι η κυβέρνηση πια που προεξοφλεί τον πολιτικό εναγκαλισμό του κόμματος του Νίκου Ανδρουλάκη με εκείνο του Αλέξη Τσίπρα. Μιλά, μάλιστα ενίοτε και για… «τερατογέννεση», αν κάτι τέτοιο, βοηθούντων και άλλων κομμάτων οδηγούσε σε μία κυβέρνηση χωρίς την παρουσία του πρώτου κόμματος.

Μάταια οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής επιχειρούν επί μήνες να πείσουν για την πίστη τους στην απόφασή τους για πολιτική αυτονομία του κόμματός τους. Μάταια εξηγούν ότι επιθυμούν την ολική επαναφορά του κόμματος σε θέση πρωταγωνιστή στο πολιτικό γίγνεσθαι. Μάταια εκνευρίζονται με το ότι μονίμως ερωτάται το τρίτο κόμμα με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει, και όχι το πρώτο και το δεύτερο με ποιους θα συνεργάζονταν, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε δύο φορές με τον Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες το 2015 και στελέχη της ΝΔ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Κυριάκο Βελόπουλο και την Ελληνική Λύση μετεκλογικά.

«Η πολιτική, για εμάς, είναι η τέχνη του εφικτού για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, όχι η τέχνη του βολικού εκλογικού σώματος», είπε την Κυριακή μιλώντας στην ΕΡΤ News ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος, επιμένοντας ότι η ερώτηση δεν πρέπει να είναι τι λέει το ΠΑΣΟΚ για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τι λέει για την κοινωνική κατοικία, τα οικονομικά προβλήματα, τη λιτότητα, τα θεσμικά. Για αυτό και στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ρίχνουν πλέον το βάρος στην εξειδίκευση του προγράμματός τους.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, δεν εθελοτυφλούν. Ξέρουν καλά, ότι μετά τις εκλογές θα μπουν μοιραία στη διαδικασία συζήτησης με τα άλλα κόμματα, αλλά θέλουν αυτή να γίνει στη βάση προγραμματικών συμφωνιών και όχι κυβερνητικών καρεκλών. Και σε αυτή την φάση δεν ξέρουν τους όρους. Αυτούς θα τους ορίσουν οι πολίτες με την ψήφο τους. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο ζητούν ‘ισχυρή εντολή’. Για να μπορούν την επόμενη μέρα να μιλούν με βάση το σοσιαλδημοκρατικό τους πρόγραμμα και να μπορούν να διαπραγματευτούν τα μέγιστα, προκειμένου να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα προτάγματα αυτού.

Ήδη, πάντως, δεν είναι λίγα τα στελέχη που παραδέχονται πως το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δεν θα πρέπει να αποκλείει μία τρικομματική κυβέρνηση, στη βάση προγραμματικής συμφωνίας, με συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένο χρόνο ζωής. Και για να έχουν σοσιαλδημοκρατική παρουσία σε αυτή, θα πρέπει να έχουν την εκλογική δύναμη να την επιβάλουν…

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ποιο μέλλον για την ευρωπαϊκή οικονομία;

Ενώ οι Eυρωεκλογές πλησιάζουν, τα σοβαρά ευρωπαϊκά προβλήματα που θα έπρεπε να απασχολούν τους ψηφοφόρους θεωρούνται μάλλον περιττή… πολυτέλεια! Το έλλειμμα οικονομικού δυναμισμ...

Οι «Σαλώμες» του ΣΥΡΙΖΑ, το μίσος για τον Μητσοτάκη και οι νεόγεροι του Τσίπρα

Ενεοί και μονίμως απορούντες οι εναπομείναντες νεόγεροι της παλιάς σχολής Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη παρακολουθούν την επέλαση κάθε είδους «Σαλώμης» στην Κουμουνδούρου και τη...

Φόρτωση άρθρων...