Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

«Όχι» στην πρόταση μομφής, εκτός κι αν...

Μετά τη διαγραφή Πάτση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αριθμεί 156 βουλευτές και, άρα, μία χούφτα εξ αυτών μπορεί, θεωρητικά, να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις. Επίσης θεωρητικά, το σκάνδαλο των υποκλοπών και οι καταιγιστικές αποκαλύψεις για λίστες παρακολουθούμενων είναι λόγοι ικανοί για να καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση πρόταση μομφής. Όμως, μετά την χθεσινή… πρόκληση-πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα και την απόρριψή της από τον ΣΥΡΙΖΑ, μία τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να περιμένει, αλλά όχι να αποκλειστεί εντελώς…

Η συζήτηση για το κατά πόσον μία πρόταση μομφής συσπειρώνει εκείνους που την υφίστανται ή βοηθά εκείνους που την υποβάλλουν είναι τόσο παλιά όσο και η ίδια η πρακτική της θεσμοθέτησης της «δεδηλωμένης» εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση. Βεβαίως, η σχετική συζήτηση είναι προσχηματική, καθώς καμία κυβέρνηση δεν έχει «πέσει» με την πρόταση μομφής. Όμως, όταν η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση την υποβάλλει, δείχνει ότι θεωρεί ένα θέμα τόσο σημαντικό, ώστε να εξαντλήσει τα θεσμικά εργαλεία που διαθέτει για να το αναδείξει –όπως έκανε με τον πτωχευτικό κώδικα ο ΣΥΡΙΖΑ και ήρθαν οι αποκαλύψεις με την υπόθεση Πάτση για να τον δικαιώσουν.

Σενάρια

Επιστροφή στο θέμα μας, λοιπόν: όντως, κυβέρνηση λόγω πρότασης μομφής δεν έχει πέσει. Όμως, πρωθυπουργός έχει αλλάξει –και, μάλιστα, στην πρόσφατη ιστορία του τόπου: τέτοιες μέρες το 2011, όταν μετά την περίφημη Σύνοδο των Καννών, διάφοροι «σαν έτοιμοι από καιρό» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αξίωσαν από τον τότε

πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, να δεσμευθεί δημόσια ότι θα παραιτηθεί, εκβιάζοντάς τον ότι σε διαφορετική περίπτωση δε θα τού έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης. Η επιχείρηση ανατροπής χρειάστηκε μερικά μόλις 24ωρα για να πετύχει: πριν 11 χρόνια σαν μεθαύριο, 11 Νοεμβρίου, ο Λουκάς Παπαδήμος ορκιζόταν πρωθυπουργός, με αποστολή να διεκπεραιώσει το δεύτερο Μνημόνιο και το PSI.

Βεβαίως, η Δεξιά έχει αποδείξει ότι διαθέτει πολύ ισχυρότερα αντανακλαστικά εξουσίας από οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Δεν μπορεί, μ’ άλλα λόγια, να φανταστεί κανείς πολλούς κομματικούς οργανισμούς στην Ελλάδα που δε θα.. κουνιόταν φύλλο με τέτοιες συνταρακτικές αποκαλύψεις. Ωστόσο, στην Κουμουνδούρου έχουν κάθε λόγο να θεωρούν ότι η ΝΔ θυμίζει καζάνι που βράζει και πως η παρούσα κατάσταση θυμίζει την ηρεμία πριν την σφοδρή καταιγίδα: κάτι η διαφοροποίηση της Όλγας Κεφαλογιάννη από την γραμμή «απόρρητο uber alles», κάτι η εκκωφαντική σιωπή του Αντώνη Σαμαρά και των συν αυτώ, κάτι η διφορούμενη διαρροή Δένδια, θα μπορούσε να «τρέχει» κάτι τόσο σοβαρό στη ΝΔ, που να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις. Ή, για την ακρίβεια, αν υπάρχει μία στιγμή που να μπορούσε να συρθεί στην έξοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το εσωτερικό του κόμματός του, αυτή είναι τώρα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, επιμένουν ότι σε αυτή τη φάση, η κατάθεση πρότασης μομφής απλώς θα συσπείρωνε τη ΝΔ και θα έκλεινε τα στόματα που τώρα μουρμουράνε. Όμως, αν τα στόματα αυτά ανοίξουν για τα καλά και αν τα διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν στηρίξει με νύχια και με δόντια τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «τη δουν» αλλιώς, τότε όλα τα νέα δεδομένα, θα επαναξιολογηθούν. «Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα», που ‘λεγε και ο Ζαχαριάδης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Eάν ο Τσίπρας υποστηρίξει ενεργά τον Κασσελάκη στις Ευρωεκλογές, υπογράφει οριστικό διαζύγιο με όσους τον εμπιστεύθηκαν

Μέρα με τη μέρα ο άνθρωπος στον οποίο 75.000 ψηφοφόροι στις αρχαιρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ- εμφανώς μιας χρήσης οι περισσότεροι- έδωσαν τη σφραγίδα του κόμματός τους, ξεφεύγει. Από την Αμ...

Οι Άραβες και η Ευρώπη…

Ο αείμνηστος Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997) μας θυμίζει ιστορικά γεγονότα που η ισλαμο-αριστερίστικη «κουλτούρα» έχει διαγράψει από την ιστορία.

Φόρτωση άρθρων...