Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

ΠΑΣΟΚ: Δεν θα αγκαλιαστούμε στις πλατείες χωρίς προγραμματική συμφωνία

«Αν δεν μπορεί να κυβερνήσει, ας προκηρύξει εκλογές». Η φράση ανήκει στον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Σπυρόπουλο και απηχεί την άποψη του κόμματος, κοινός τόπος στο οποίο αποτελεί ότι οι κυβερνώντες έχουν κατεβάσει τα μολύβια εδώ και οκτώ μήνες και ο πρωθυπουργός κάνει προεκλογική εκστρατεία, χωρίς όμως να προκηρύσσει εκλογές.

Υπενθυμίζουν εξάλλου ότι η συζήτηση για τις Eκλογές δεν είναι καινούρια, αντίθετα διαρκεί μήνες, ενώ θέτουν τον δικό τους πήχη, κάνοντας λόγο για ένα κόμμα που θέλει να είναι πρωταγωνιστής και ζητά ισχυρή εντολή από τους πολίτες για να επιβάλει την σοσιαλδημοκρατική του ατζέντα. Σε αυτό το πλαίσιο, για μία κρίσιμη εκλογική χρονιά, που «θα δοκιμάσει τις αντοχές και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος», μίλησε χθες από το συνέδριο της Ναυτεμπορικής για την Ελληνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, που συνεχίζει στον δρόμο της προγραμματικής αντιπολίτευσης. Αύριο,  Πέμπτη, άλλωστε, σε ειδική προγραμματική εκδήλωση για το κόστος διαβίωσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις του κόμματος για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που δείχνει πλέον να δοκιμάζει τις αντοχές και των μεσαίων, πέραν των φτωχών, νοικοκυριών.

Την ίδια ώρα, η Χαριλάου Τρικούπη, βρίσκεται επί μήνες αντιμέτωπη με το ίδιο ερώτημα, αυτό που αφορά σε τυχόν συνεργασίες μετεκλογικά. Εκτιμώντας ότι στην πραγματικότητα ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ πιστεύουν σε προγραμματικές συνεργασίες και ως εκ τούτου δεν θέλουν για συγκυβερνήτη το ΠΑΣΟΚ, αλλά θέλουν τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ για να δυναμώσουν τα ίδια, στην Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν πως κάθε συζήτηση για μετεκλογική συνεργασία  θα πρέπει να γίνεται σε προγραμματική βάση και αφού πρώτα έχει μιλήσει με την ψήφο του ο λαός. «Δε θα αγκαλιαστούμε σε πλατείες χωρίς προγραμματική συμφωνία και ιδεολογικό υπόβαθρο», είπε χθες ο κ. Σπυρόπουλος, δίνοντας το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει το κόμμα του μετεκλογικά.

Στην πραγματικότητα, στόχος της Χαριλάου Τρικούπη παραμένει η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και η τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ την επομένη των εκλογών μεταξύ των πρωταγωνιστών. Σε αυτό το πλαίσιο, ξορκίζουν κάθε συζήτηση που θα αντιμετώπιζε το κόμμα ως κυβερνητικό συμπλήρωμα και ανεβάζουν τον πήχη αρκετά, ώστε να μπορούν οι ίδιοι να θέσουν όρους, εν πολλοίς και σε θέματα προσώπων ακόμα.

Μόνο τυχαία δεν είναι η αποστροφή του λόγου του επικεφαλής Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος Παναγιώτη Δουδωνή ότι «το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής μπορεί, εάν ενισχυθεί σημαντικά, να φέρει ξανά την ομαλότητα στην χώρα». Στο θέμα της πολιτικής αυτονομίας και της αυτόνομης στρατηγικής επέμεινε με σθένος και ο επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος Μιχάλης Κατρίνης. «Δεν περιφερόμαστε ως βολικός κυβερνητικός εταίρος, ούτε για τη ΝΔ, ούτε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε βέβαιοι ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα εκπλήξει αρνητικά και τους δύο», είπε, με την φράση του να παραπέμπει στην παλιότερη ατάκα του Νίκου Ανδρουλάκη, που πάντως ουδέποτε εγκαταλείφθηκε , ότι το βράδυ των εκλογών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μαζί στην όχθη των ηττημένων, ενώ το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα βρίσκεται στην όχθη των νικητών.

Σε αυτό το πλαίσιο, έγκειται και η άποψη ότι εφόσον όντως οι πολίτες κατατάξουν μεταξύ των χαμένων τα δύο μεγάλα κόμματα και δη τους επικεφαλής τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, δεν θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής να τους βάλει ‘από το παράθυρο’ ξανά στην θέση του πρωθυπουργού της χώρας. Και ας έχουν άπαντες καταστήσει απολύτως σαφές στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ότι αυτό δεν θα το δεχόταν εύκολα κανείς από τους προέδρους των δύο μεγάλων κομμάτων…

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η φοροδιαφυγή και η λαθρεμπορία ένα βήμα μπροστά από τις φορολογικές αρχές

Ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας αποτελεί ένα σημαντικό νομοσχέδιο, δεδομένου ότι με το παρόν ρυθμίζονται οι φορολογικές διαδικασίες σε ενιαίο Κώδικα που καλύπτει τους φόρους...

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Φόρτωση άρθρων...