Τρίτη
30 Απριλίου 2024

ΠΑΣΟΚ: Και τώρα …εκλογές

To εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του, έδωσε χθες από το ξενοδοχείο Caravel στο κέντρο των Αθηνών, ο Νίκος Ανδρουλάκης. Σε μία πανηγυρική ομιλία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής θέλησε να διαχωρίσει τη θέση του, από τα κακώς κείμενα των δύο βασικών πολιτικών του αντιπάλων και να δείξει για ποιους λόγους αξίζει το κόμμα του να πάρει ένα ισχυρό ποσοστό από την πρώτη κιόλας Κυριακή. 

Επιμένοντας στην πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για δύο συστήματα εξουσίας που καταλύουν την κοινωνική συνοχή, υποβαθμίζουν τον δημόσιο διάλογο και υπονομεύουν την πολιτική συναίνεση, ενώ κατήγγειλε ‘ταγκό της πόλωσης, της τοξικότητας’ μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. «Απέναντι σε αυτόν τον διαγκωνισμό ενόχων, το ΠΑΣΟΚ θα κάνει τον δικό του αγώνα αξιών για να σπάσει το σπιράλ της τοξικότητας, που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή», είπε, δίνοντας τον τόνο της στάσης που θα κρατήσει το κόμμα του στο εξής, στην προσπάθεια να πείσει ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. 

Θέτοντας το δίλημμα των εκλογών, υποστήριξε ότι αυτό δεν θα είναι ‘ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ’, αλλά «ή με αυτούς που είναι ικανοί για όλα, αρκεί να ασκούν την εξουσία, ή με αυτούς που είναι ικανοί να τα θυσιάσουν όλα για το εθνικό συμφέρον, την πατρίδα, την κοινωνική ειρήνη, την ευημερία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα ίσων αποστάσεων από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί «βρισκόμαστε σε δυο διαφορετικές όχθες», όπως είπε, υπονοώντας ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι στην όχθη του καθήκοντος και οι άλλοι στην όχθη του ‘όλα για την εξουσία’. «Γι’ αυτό και όταν η χώρα χρεοκοπούσε, βάλαμε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. Ούτε στο Ζάππειο πήγαμε, ούτε στη Θεσσαλονίκη για να κοροϊδέψουμε τον κόσμο», είπε, παραθέτοντας δέκα προγραμματικές προτεραιότητες για τον ίδιο και το κόμμα του, από τη νέα γενιά και την μείωση των ανισοτήτων, ως τη δημιουργία ενός νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου, την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την ποιοτική δημόσια Παιδεία κ.ο.κ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε ένα ισχυρό ποσοστό για το κόμμα του από την πρώτη Κυριακή, για να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να διασφαλίσει, όπως είπε, τη σταθερότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, την προοπτική και την εθνική αξιοπρέπεια. «Αν δεν υπάρχει αυτή η ισχυρή επιλογή, να ξέρουν οι πολίτες σήμερα ότι θα μπούμε σε περιπέτειες αστάθειας, που είναι έτοιμες να μας οδηγήσουν οι δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει, είναι η καρέκλα και όχι το δημόσιο συμφέρον είπε, δεσμευόμενος αντίθετα ότι «αν μας δώσουν μια ισχυρή εντολή, ένα μήνυμα αναγέννησης και προοπτικής, θα τους το ανταποδώσουμε με αξιοπρέπεια και αξιοπιστία, ανοίγοντας άμεσα την επόμενη ημέρα βάσει του προγράμματός μας έναν διάλογο για πεδίο συγκλίσεων και όχι ένα πεδίο συγκρούσεων και διχασμού. Χωρίς κανένα παζάρι εξουσίας».

Νωρίτερα, στη συνεδρίαση της ΚΠΕ, είχαν παρουσιαστεί τα ψηφοδέλτια του κόμματος από τον Ευάγγελο Αργύρη, επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφοδελτίων του κόμματος και είχαν γίνει δεκτά δια βοής, από τα μέλη του οργάνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανανέωση των προσώπων στα πράσινα ψηφοδέλτια αγγίζει το 63%, ενώ τρεις στους δέκα υποψηφίους είναι κάτω των 45 ετών. Το 92% έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση και το 30% μεταπτυχιακό δίπλωμα. 

Σε κάθε περίπτωση, δεν παρουσιάστηκε  το σύνολο των υποψηφίων. Αντίθετα,  σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτια σε Αρκαδία και Λακωνία, Ζάκυνθο, Καστοριά, Σάμο και Ευρυτανία. Αντιστοίχως, ως αναμενόταν, δεν ανακοινώθηκε και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, που είναι στην απόλυτη ευχέρεια του προέδρου και θα ανακοινωθεί τελευταίο με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν ότι πέραν του Νίκου Σαργκάνη, σε αυτό θα περιλαμβάνεται και μία ακόμα έκπληξη, μια απολύτως συμβολική παρουσία, αυτή του Γρηγόρη Λαμπράκη, γιου του ιστορικού αγωνιστή της Αριστεράς. 

Την ίδια ώρα πάντως, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να ταλαιπωρείται από μία …ίωση αποχωρήσεων, αφού αυτές καλά κρατούν, με τελευταίο ‘κρούσμα’ αυτό της Ζέφης Δημαδάμα που δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια, παραμένοντας πάντως ‘στρατιώτης’ της παράταξης, όπως είπε χαρακτηριστικά. Η κ.Δημαδάμα είναι η όγδοη κατά σειρά που ανακοινώνει ότι δεν θα είναι υποψήφια, με κάποιους εκ των συναδέλφων της να έχουν αφήσει και αιχμές κατά την αποχώρησή τους, κάποιοι και από το κόμμα, αλλά και με κάθε περίπτωση να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Πάντως, ‘πληρωμένη απάντηση’ έδωσε χθες, από το βήμα της συνεδρίασης της ΚΠΕ, στους αποχωρήσαντες, ο Ευάγγελος Αργύρης. «Κάποιοι παραιτήθηκαν από ψηφοδέλτια στα οποία δεν υπήρχαν καν τα ονόματά τους», είπε με νόημα ο επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφοδελτίων … 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Φόρτωση άρθρων...