Κυριακή
12 Μαΐου 2024

ΠΑΣΟΚ: Κωδικός «Εκλογές»

Και τώρα …κωδικός «εκλογές». Σε διάταξη μάχης θέτει βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενόψει εθνικής κάλπης.

Η αρχή έγινε χθες, με τη συνεδρίαση της Κ.Ο. που επελέγη να είναι κλειστή, πράγμα που πάντως λειτούργησε ευεργετικά, αφού δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές που πήραν τον λόγο και μοιράστηκαν με την ηγεσία τους προβληματισμούς και τις απόψεις τους ενόψει εκλογών. Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και τελικά της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος στα μέσα Νοεμβρίου, όπου και θα παρουσιαστεί ενδελεχώς πια το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, προκειμένου και να εγκριθεί από το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος. Χθες, πάντως, οι βουλευτές πήραν στα χέρια τους ένα προσχέδιο προγράμματος, επί του οποίου και θα κληθούν να τοποθετηθούν εντός δεκαημέρου, προκειμένου να βελτιωθούν περαιτέρω τυχόν πτυχές του.

Βάζοντας το πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε το δίλημμα της κάλπης ως εξής: «Δημοκρατική ανατροπή ή ανοχή στην αδικία και τον αυταρχισμό». Σε κάθε περίπτωση, κάλεσε τους βουλευτές του κόμματός του να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων με έναν λόγο διακριτό, βαθιά προοδευτικό και αξιακό, διαχωρίζοντας απολύτως τη θέση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Περιέγραψε ως κυρίαρχα τα ζητήματα πολιτικής αυτονομίας, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το πρόγραμμα του κόμματος διασφαλίζει αυτή την κατεύθυνση. «Γιατί η πολιτική αυτονομία δεν είναι μία ρητορική θεώρηση, είναι μία πολιτική στάση, ένας αυτόνομος προγραμματικός λόγος και μια αξιακή στάση απέναντι σε έναν τοξικό δικομματισμό», όπως χαρακτηριστικά είπε, περνώντας το μήνυμα που θα πρέπει με τη σειρά τους να περάσουν οι βουλευτές εντός και εκτός Βουλής, στους πολίτες που θα συναντήσουν ή θα τους απευθυνθούν στην πορεία προς τις εκλογές.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις κεντρικές θέσεις του κόμματος επί των βασικών θεμάτων που απασχολούν σήμερα τους πολίτες, αλλά κυρίως θέλησε να ακούσει τους βουλευτές. Και ενώ αρχικά δεν ήταν λίγοι όσοι πίστευαν ότι θα επρόκειτο για μία συνεδρίαση με σφοδρές συγκρούσεις, μια και στο εσωτερικό είχαν αρχίσει οι γκρίνιες περί μη συνεδρίασης των οργάνων, η συζήτηση χθες κύλησε μάλλον ομαλά και πάντως δημιουργικά. 

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος του κόμματος Νίκος Χριστοδουλάκης παρουσίασε σε διαφάνειες τις βασικές αρχές του προγράμματος του κόμματος και πολλοί βουλευτές τοποθετήθηκαν επ’ αυτών. Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε ο επικεφαλής της ΚΟ Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας για την ανάγκη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών το επόμενο διάστημα επί θεμάτων όπως η ακρίβεια, τα δάνεια, το ενεργειακό κόστος κ.ο.κ. 

Ο ίδιος ανέδειξε και το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριμένη, πατριωτική ατζέντα, στα εθνικά θέματα και θα πρέπει να την αναδείξει ακόμα περισσότερο, ενώ μίλησε και για κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες στο εξής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως, είχαν και τοποθετήσεις που είχαν να κάνουν με το πολιτικό στίγμα του κόμματος και πώς αυτό θα γίνει ακόμα περισσότερο σαφές, κάνοντας και το κόμμα πιο ελκυστικό στο κοινό στο οποίο απευθύνεται. Το στίγμα που έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης εξειδίκευσε ακόμα περισσότερο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Σκανδαλίδης, εστιάζοντας στα παραδείγματα διακυβέρνησης τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Αλέξη Τσίπρα και δίνοντας το σύνθημα ότι το κόμμα θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μεγιστοποιήσει το ποσοστό του στις εκλογές. 

Όσο για το μετά τις Eκλογές, ο πρόεδρος του κόμματος είχε σαφώς υποστηρίξει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα και τελικά η λαϊκή ετυμηγορία είναι αυτή που θα υποδείξει την μετεκλογική στάση του κόμματος, κάτι επί του οποίου υπερθεμάτισε και ο πολύπειρος βουλευτής. 

Ο κ. Σκανδαλίδης ζήτησε μεταξύ άλλων ακόμα και το πρόγραμμα να παρουσιαστεί με βασικό γνώμονα την στρατηγική του κόμματος για αυτόνομη πορεία, δικαιώνοντας την τελευταία και εξηγώντας τι σημαίνει στην πράξη η σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση που ευαγγελίζεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Στην δυναμική που ανέπτυξε το κόμμα τον τελευταίο χρόνο, αλλά έχει κάπως υποχωρήσει εσχάτως αναφέρθηκε από την πλευρά της η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Νάντια Γιαννακοπούλου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι χειρότερο από μία λάθος γραμμή είναι η θολή γραμμή ενός κόμματος, κάτι στο οποίο απάντησε πάντως στη δευτερολογία του ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένοντας ότι το κόμμα δεν έχει θολό στίγμα, αλλά είναι ξεκάθαρο ως προς την αυτόνομη πορεία του. 

Σε κάθε περίπτωση, η κ. Γιαννακοπούλου υποστήριξε ότι είναι καλός ο καταγγελτικός λόγος προς την κυβέρνηση, αλλά απαιτείται σαφής διαχωρισμός και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ζήτησε να μην επικαλείται κανείς την ιστορία του ΠΑΣΟΚ αλά καρτ, αλλά να κρατήσουν όλοι τα καλά από την πορεία του κόμματος, να αφήσουν πίσω τα λάθη του και να προχωρήσουν μπροστά, με προτάσεις, όπως για παράδειγμα αυτές που πρόσφατα κατέθεσε η Χαριλάου Τρικούπη για τους δανειολήπτες σε ελβετικό μάρκο, με την ίδια να γίνεται αποδέκτης σκηνών από το μακρινό 2009 σε σχετική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ακριβώς επειδή οι θιγόμενοι αντελήφθησαν ότι το ΠΑΣΟΚ είχε τη λύση στο πρόβλημά τους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μεγαλώνει το χάσμα ΕΕ – ΗΠΑ

Καθώς επίκεινται οι εκλογές για ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απεικονίζουν το χάσμα που διαρκώς επεκτείνεται μετα...

Πολύτροπος Ηγέτης: Το κλειδί της επιτυχίας

Η διαρκής επιτυχία των επιχειρήσεων, των οργανισμών αλλά και των κοινωνιών, εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την αποτελεσματική ηγεσία και το αποτελεσματικό μάνατζμεντ. Αυτό πρ...

Οι πολίτες στην απόγνωση και ο ΣΥΡΙΖΑ χορηγός του Μητσοτάκη με τον «ξεσαλωμένο» Κασσελάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Κασσελάκη βυθίζεται στο κατάντημα της πολιτικής. Ο τύπος ακούει λέξεις, έννοιες και συνθήματα που αγνοούσε ως τώρα και τα πετάει όπου βρει και όπως μπορεί. Θυμίζει...

Φόρτωση άρθρων...