Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

ΠΑΣΟΚ: Με «σημαίες» την πρώτη κατοικία και το ΕΣΥ…

Συνεχίζει …προγραμματικά το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, που από την 1η Μαρτίου βάζει στο φουλ τις προεκλογικές μηχανές, βγάζοντας μπροστά τον Νίκο Ανδρουλάκη, τονώνοντας το ηγετικό του προφίλ, αλλά και με τον ίδιο να περιοδεύει ανά την χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής επέλεξε να αναφερθεί στις προτάσεις του κόμματός του για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την αντιμετώπιση συνολικά του ιδιωτικού χρέους σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες στην ιστοσελίδα News247.gr. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για ‘προτάσεις ελπίδας και σιγουριάς, που δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας σε όσους πραγματικά την έχουν ανάγκη’, κάτι που πιστεύει βαθιά, για αυτό και το έχει κάνει ‘σημαία’ του. Όπως τόνισε, υπό τις παρούσες συνθήκες μιας άνευ προηγουμένου πληθωριστικής κρίσης και επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, «η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου με την οποία τα funds μπορούν να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου σε βάρος της πρώτης κατοικίας των πιο ευάλωτων πολιτών». 
Διευκρίνισε, ωστόσο, πως το δυσθεώρητο ιδιωτικό χρέος ταλανίζει την ελληνική κοινωνία πάνω από μία δεκαετία, απειλώντας τόσο τις συνθήκες διαβίωσης του ελληνικού λαού, όσο και τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Θυμίζοντας πως όλα αυτά τα χρόνια, μόνο η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2010 κατάφερε να προστατεύσει την πρώτη κατοικία των πολιτών που αποδεδειγμένα δεν είχαν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν το στεγαστικό τους δάνειο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προεκλογικά υποσχόταν ‘σεισάχθεια’, μόλις έγινε κυβέρνηση, άνοιξε διάπλατα την πόρτα στα ξένα funds, προκειμένου να αγοράσουν την περιουσία των ελληνικών νοικοκυριών. 

Ακολούθως, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. κατήργησε πλήρως το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. «Σε αντίθεση με άλλες πολιτικές δυνάμεις που εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό σε ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα που η περιφρόνησή του οδηγεί σε έκρηξη νέων ανισοτήτων, φτωχοποίηση χιλιάδων οικογενειών και αφελληνισμό της οικονομίας, το ΠΑΣΟΚ με συνέπεια στέκεται υπεύθυνα, αγκαλιάζοντας τις αγωνίες των πολιτών και προτείνοντας ένα συγκεκριμένο πλαίσιο», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, απαριθμώντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν:

-Επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με επικαιροποιημένα κριτήρια και ασφαλείς διαδικασίες, παρέχοντας τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να αποπληρώσει σε μία ρύθμιση που μπορεί να φτάνει μέχρι τα 35 χρόνια το ποσό που οι πιστωτές θα εισέπρατταν από τη ρευστοποίησή της.

-Αντίστοιχη προστασία της αγροτικής περιουσίας, ώστε να διαφυλαχθεί η παραγωγική δύναμη των αγροτών μας.

-Αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου με έμφαση στην εξυγίανση και διάσωση των επιχειρήσεων.

-Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ σε 120 δόσεις, με διαγραφή προσαυξήσεων αλλά και δυνατότητα «κουρέματος» της οφειλής, εφόσον τηρηθεί η ρύθμιση.

-Καθιέρωση του δικαιώματος προαίρεσης των δανειοληπτών στην αγορά του δανείου τους πριν από τη μεταβίβαση στα funds.

-Προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, με τον περιορισμό στο ένα τρίτο της ευθύνης τους από την αλλαγή της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

-Περιορισμό της ευθύνης των εγγυητών ανάλογα με την τιμή αγοράς της απαίτησής τους από τα funds κ.α.

«Σημαία», όμως, για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι και η αναβάθμιση του ΕΣΥ. Για αυτό και δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ασχολίαστο στην Χαριλάου Τρικούπη το γεγονός ότι κυβέρνηση και πρωθυπουργός διάλεξαν τη μέρα που οι υγειονομικοί διαδήλωναν για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας, για να στήσουν ‘προεκλογική φιέστα’, όπως λένε, με πρόσχημα την απονομή βραβείων για το ΕΣΥ. 

«Ενώ με τις πολιτικές της επιλογές η κυβέρνηση κατεδαφίζει συστηματικά το ΕΣΥ με σειρά νόμων, υποκριτικά χειροκροτεί για άλλη μία φορά τους υγειονομικούς», λένε, καταγγέλλοντας ότι τα Κέντρα Υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία, ειδικά στην περιφέρεια, στενάζουν από τις ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού, ενώ οι παραιτήσεις γιατρών και η φυγή πολύτιμου επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο. 

Όσο για τις δικές τους προτάσεις, τις έχουν παρουσιάσει αναλυτικά από τον Οκτώβρη ακόμα, στην πρώτη μεγάλη θεματική εκδήλωση του κόμματος για την Υγεία, στην μνήμη της Φώφης Γεννηματά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα

Μέσα σε 3 μήνες διεξάγονται κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οι τουρκικές εκλογές (31 Μαρτίου) αφορούσαν την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά λόγω σκληρής σύγκ...

Το γεωπολιτικό σταυρόλεξο της Μέσης Ανατολής

Σε σημείο καμπής βρίσκονται τα γεωπολιτικά λόγω της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν, ενώ την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από τις αγορές είναι πολλά, προειδοποιητικά, αλλά και σε μεγά...

Πώς δεν γίνεται, κύριε Μητσοτάκη;

Πώς και γιατί δομές και κτίρια, για τα οποία έχουν διατεθεί εκατομμύρια εκατομμυρίων, αφέθηκαν να καταντήσουν εστίες αθλιότητας και παρανομίας; Πώς παραμένουν στο απυρόβλητο ανεξέλ...

Φόρτωση άρθρων...