Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Πόσο επηρεάζει την κοινή γνώμη τo κοινωνικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας;

«Αποτέλεσαν τελικά ένα ισχυρό ανάχωμα για την ακρίβεια τα μέτρα που εφάρμοσε η κυβερνητική παράταξη όλο το περασμένο διάστημα» αναρωτιούνται πολιτικοί αναλυτές που επιχειρούν να προσδιορίσουν το πολιτικό τοπίο μέσα στο οποίο η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες την ερχόμενη Άνοιξη.

Από τη μία πλευρά τα αποτελέσματα των μετρήσεων καταδεικνύουν ότι  αφενός η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το πλεονέκτημα μέσα στην κοινωνία, αφετέρου οι πολίτες συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν ισχυρές αναταράξεις στην καθημερινότητα τους.

Στον αντίποδα, η Κυβέρνηση φαίνεται πως έχει επενδύσει και σε ουσιαστικό και σε επικοινωνιακό επίπεδο σε ένα πολιτικό αφήγημα που έχει αποδέκτες τη μεσαία τάξη, αλλά και τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Για να το πετύχει αυτό και για να προωθήσει μέτρα με έντονο κοινωνικό πρόσημο ακροβατεί μεταξύ της ανάγκης για δημοσιονομική σταθερότητα και της στόχευσης να σταθεί δίπλα σε όσους έχουν περισσότερο ανάγκη. Είναι αλήθεια πως έχει δεχθεί κριτική για την επιδοματική πολιτική, αλλά σε δύσκολες και έκτακτες περιόδους αποφάσισε να κάνει αυτό που θεωρούσε σωστό για την εκάστοτε συγκυρία.

Την ίδια πορεία αναμένεται να ακολουθήσει και τους υπόλοιπους τρεις μήνες μέχρι να στηθούν οι κρίσιμες διπλές κάλπες κατά τους ανοιξιάτικους μήνες. Μέχρι στιγμής, η κοινή γνώμη φαίνεται να έχει ανταποκριθεί θετικά στην παράμετρο αυτή της κυβερνητικής πολιτικής, παρά τα λάθη και τις παραλείψεις, ή τις τελευταίες υποθέσεις που τραυμάτισαν σε ένα βαθμό την εικόνα της κεντροδεξιάς παράταξης.

Σ' αυτή την κρίσιμη ώρα, όπου η Νέα Δημοκρατία καλείται να καταγράψει υψηλές εκλογικές επιδόσεις και να κερδίσει την αυτοδυναμία, οι συγκεκριμένες πολιτικές έρχονται να περιορίσουν το πολιτικό πεδίο της αντιπολίτευσης, τα κόμματα της οποίας, όπως ο Σύριζα, αλλά και το ΠΑΣΟΚ είχαν για δεκαετίες διατηρήσει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας παρά το γεγονός ότι το κόμμα του κ. Τσίπρα έκανε σε πολλές περιπτώσεις το ακριβώς αντίθετο όταν άσκησε εξουσία.                                      

Μένει πλέον από τα αποτελέσματα των επερχόμενων εκλογικών διαδικασιών να αποδειχθεί αν η πολιτική μετατόπιση ή η επιστροφή, κατά άλλους, στις αρχές και τις αξίες του κοινωνικού φιλελευθερισμού συνιστά έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες για την εκλογική νίκη.    

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Φόρτωση άρθρων...