Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Από τον Πάτση στη… μεσαία τάξη

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «ανέβασε» το θέμα Πάτση μόνο επειδή μιλάμε για έναν πρώην κυβερνητικό βουλευτή που εγκαλείται για παραβίαση τόσο του «νόμιμου» όσο και του «ηθικού». Πέρα και πάνω απ’ αυτό, στην Κουμουνδούρου αντιλαμβάνονται την συγκεκριμένη υπόθεση ως άλλη μία αφορμή ώστε να φτάσουν πιο κοντά σε έναν στρατηγικό στόχο: την προσέλκυση της λεγόμενης «μεσαίας τάξης». 

Παρότι πολιτικά και κοινωνιολογικά, ο ορισμός περίπου της… «μισής Ελλάδας» ως «μεσαίας τάξης» προφανώς και πάσχει, η πραγματικότητα είναι ότι οι πολίτες που αισθάνονται ότι ανήκουν σ’ αυτή, είτε πρόκειται για πραγματική μεσαία τάξη, είτε για (μικρο)μεσαία στρώματα, είτε για το πάλαι ποτέ «κίνημα της γραβάτας», είναι  ικανοί να επισφραγίσουν τις πολιτικές εξελίξεις, με τις πολιτικές και κομματικές μετακινήσεις τους. Πολλοί εξ αυτών, άλλωστε, συγκροτούν το άτυπο εκλογικό σώμα των «μετακινούμενων ψηφοφόρων», του λεγόμενου «μεσαίου χώρου», που αποτελεί και το «διαβατήριο» που χρειάζεται κάθε κόμμα εξουσίας για να κόψει πρώτο το νήμα της εκάστοτε εκλογικής αναμέτρησης. 

Μέσω… Πάτση

Με αυτό το δεδομένο, λοιπόν, αλλά και με τους «ανοιχτούς λογαριασμούς» που έχει ακόμη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το «κίνημα της γραβάτας» και άλλες κατηγορίες μεσαίων στρωμάτων από την εποχή που κυβερνούσε εγκλωβισμένος στην μέγγενη του τρίτου Μνημονίου, η Κουμουνδούρου αξιοποιεί όλες τις σκανδαλώδεις πτυχές της υπόθεσης προκειμένου να αναδείξει την «μεγάλη εικόνα»: το, γεγονός, δηλαδή, πως πίσω από τις «μπίζνες» του ανεξάρτητου βουλευτή Γρεβενών κρύβεται το διακύβευμα των επόμενων μηνών: να αποκρουστεί η προσπάθεια εκπλειστηριασμού περισσότερων από 40.000 σπιτιών, ως απόρροια των προθέσεων των «funds»και των «servicers» να προχωρήσουν στην τελική εκκαθάριση των «κόκκινων δανείων» που έχουν αγοράσει από τις ελληνικές τράπεζες. 

Με άλλα λόγια, η αξιωματική αντιπολίτευση εντάσσει την υπόθεση Πάτση σε ένα ευρύτερο πλαίσιο -με τον τρόπο αυτό, άλλωστε, εξηγούν στον ΣΥΡΙΖΑ το γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε πριν μερικές ημέρες να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να διαγράψει τον βουλευτή από το κυβερνών κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, καίτοι ήταν σχεδόν όλα γνωστά εδώ και 1,5-2 χρόνια.

Τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την πραγματική στόχευση του κόμματος, αποτυπώνει μία φράση-κλειδί που εκστόμισε ήδη από την περασμένη εβδομάδα, από το στούντιο των ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο Αλέξης Τσίπρας: «δίνουν στους Πάτσηδες τα δάνεια της μεσαίας τάξης», είχε πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καθιστώντας σαφές ότι το θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι μερικών ημερών ώστε να «ξύσει» το Μαξίμου, αλλά μία ψηφίδα σε μία ολόκληρη στρατηγική. Τη στρατηγική επαναπροσέγγισης της μεσαίας τάξης, τώρα που εν πολλοίς διακυβεύεται το ποιοι και πόσοι εκ των ανηκόντων σε αυτή θα κοιμούνται σε 6 μήνες από τώρα στα ενυπόθηκα σπίτια τους. 
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Όργιο αντισημιτισμού στη Γαλλία

Σοβαρές καταγγελίες του Πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Αττάλ, που βλέπει η άνοδος του ισλαμο-ναζισμού σε γαλλικά σχολεία και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, να υπονομεύει τη Γαλλική Δημοκρα...

Μεγαλώνει το χάσμα ΕΕ – ΗΠΑ

Καθώς επίκεινται οι εκλογές για ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απεικονίζουν το χάσμα που διαρκώς επεκτείνεται μετα...

Φόρτωση άρθρων...