Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Τα κρίσιμα σημεία των δημοσκοπήσεων και η στρατηγική της επόμενης μέρας

Τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη αναμένουν στην Κυβέρνηση, πριν χαράξουν το νέο οδικό χάρτη προς τις δύο δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις. Το κλίμα στην κοινωνία συνεχίζει να είναι βαρύ μετά τον αδόκητο χαμό δεκάδων επιβαινόντων, κυρίως νέων ανθρώπων, ενώ η οργή στις τάξεις της νεολαίας έχει χτυπήσει κυριολεκτικά κόκκινο. 

Τα νέα δεδομένα έχουν εύλογα προκαλέσει ανησυχία στο κυβερνών κόμμα, ενώ τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένονται τα πρώτα δείγματα κυλιόμενων μετρήσεων. Στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης δίνουν έμφαση σε επιμέρους ποιοτικά στοιχεία που θα επηρεάσουν περισσότερο την εκλογική συμπεριφορά της κοινής γνώμης, όταν έρθει η ώρα της κάλπης. 

Το πιο σημαντικό στην παρούσα φάση είναι να αποτυπωθεί το πόσο η επίμαχη τραγική ιστορία επηρεάζει την εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θεωρείται καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας το ισχυρό χαρτί της κυβερνητικής παράταξης. 

Ο Πρωθυπουργός διατηρούσε υψηλά ποσοστά δημοφιλίας εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό και το ενδιαφέρον στρέφεται στον ίδιο και στα ποσοστά που διατηρεί μετά από αυτήν την εθνική τραγωδία. Το δεύτερο στοιχείο είναι πόσο επηρεάζει δημοσκοπικά την Νέα Δημοκρατία σε σχέση με το βασικό εκλογικό της στόχο, αν και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η υπόθεση της αυτοδυναμίας έχει πλέον απομακρυνθεί. 

Ένα ακόμη στοιχείο που θα μπει στο μικροσκόπιο είναι η καταγραφή των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, αν δηλαδή η δυσαρέσκεια προς την Κυβέρνηση θα εκφραστεί μέσω της στήριξης του βασικού αντιπάλου, που είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Εκτός των άλλων, υπάρχουν φόβοι για πολυδιάσπαση της ψήφου των πολιτών, δηλαδή για μετακίνηση ψηφοφόρων προς τα μικρότερα κόμματα δεξιά και αριστερά του πολιτικού τόξου. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο της εισόδου περισσότερων κομμάτων στην Βουλή, εξέλιξη που θα καταστήσει την προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων στο δεύτερο γύρο ακόμα δυσκολότερη. Όλα τα παραπάνω συνιστούν σενάρια για το επέκεινα του πιο σοβαρού σιδηροδρομικού δυστυχήματος που γνώρισε ποτέ η χώρα. 

Μένει πλέον να καταγραφεί η επόμενη γενιά μετρήσεων που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας. Ο δρόμος είναι αδιαμφισβήτητα ακόμα πολύ μακρύς…

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το άγχος οδηγεί σε νέα λάθη την αντιπολίτευση

Το τελευταίο δωδεκαήμερο έχουν δημοσιευτεί όχι μία, αλλά πέντε δημοσκοπήσεις. Ίσως μια ματιά σ' αυτές βοηθήσει να κατανοήσουμε τους πραγματικούς λόγους κατάθεσης πρότασης μομφής κα...

Φόρτωση άρθρων...