Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Το εκλογικό σχέδιο της Κυβέρνησης, το φιλολαϊκό στίγμα και το κρίσιμο ποσοστό για την αυτοδυναμία

Στην Κυβέρνηση έχουν προσαρμόσει απόλυτα τη στρατηγική τους στην αύξηση της εκλογικής επιρροής στα ακροατήρια που τα βγάζουν σε οικονομικό επίπεδο δύσκολα πέρα και κατ’ επέκταση στην αναζήτηση των επιπλέον ψήφων που θα ανοίξουν το δρόμο για μια δεύτερη τετραετία.

Το κλίμα σύγκρουσης με τις τράπεζες που καλλιεργούν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη με αφορμή την αύξηση των επιτοκίων στον τραπεζικό δανεισμό εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης του κοινωνικού προφίλ της Κυβέρνησης που βάζει πάνω απ’ όλα το συμφέρον των πολλών.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει δύο όψεις. Από τη μία πλευρά θέτει θέμα συγκράτησης των δόσεων για τις ευπαθείς ομάδες και τους μη προνομιούχους και αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων, κινήσεις που επηρεάζουν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και που κινούνται  προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το άλλο σημείο ωστόσο της διαπραγμάτευσης που αφορά στις προμήθειες, αξιολογείται ως μία κίνηση που ναι μεν είναι απολύτως σωστή, έρχεται ωστόσο με σημαντική καθυστέρηση, καθώς αυτό το φαινόμενο έχει τις ρίζες του στα προηγούμενα χρόνια.

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ» θα μπορούσε βέβαια να πει κάθε καλόπιστος αναλυτής που διακρίνει την αποφασιστικότητα της κυβερνητικής παράταξης να ξεδιπλώσει τη στρατηγική της ενόψει των δύσκολων εκλογικών αναμετρήσεων της άνοιξης του 2023.

Στα ανωτέρω έρχονται να προστεθούν και άλλες δράσεις που απευθύνονται σε ειδικά ακροατήρια, όπως μέτρα στήριξης για τα άτομα με αναπηρία, το «καλάθι του νοικοκυριού» που αν και λύνει το πρόβλημα της ακρίβειας, δίνει πρόσβαση στους καταναλωτές σε δεκάδες προϊόντα σε προσιτές τιμές.

"Κοινωνική συνοχή", "δικαιοσύνη" και "άμβλυνση των αντιθέσεων" αποτελούν στοιχεία που σε θεωρητικό επίπεδο θα ταίριαζαν περισσότερο σε μία σοσιαλδημοκρατική Κυβέρνηση παρά σε μία κεντροδεξιά.

Φαίνεται ωστόσο πως ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί  με τις πολιτικές του να διεισδύσει ακόμα πιο αποφασιστικά στα λεγόμενα μετριοπαθή, κεντρογενή ακροατήρια και να καλύψει απόλυτα το συγκεκριμένο χώρο. Η μήπως δεν έχει πρόβλημα να στείλει το μήνυμα ότι κάνει και σοσιαλδημοκρατικές επιλογές με ότι αυτό μεταφράζεται...;  

Σε κάθε περίπτωση η Νέα Δημοκρατία μπαίνει στην τελική ευθεία δυναμικά  και αν ταυτόχρονα πετύχει να περιορίσει τις διαρροές προς τα δεξιά, τότε θα έχει βάλει ισχυρή παρακαταθήκη για την επίτευξη του στόχου.

Διαφορετικά, η χώρα ενδέχεται να βρεθεί στα χέρια μιας συμμαχικής κυβέρνησης, αναπόφευκτα με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, όπως συνέβη στην περίπτωση της περιόδου 2012-2015, όπου καταγράφηκε θετικό αποτύπωμα στο τέλος εκείνης της διαδρομής.                                

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μεταπολίτευση

Στο ομότιτλο βιβλίο περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες. Δεν τονίζονται -όμως- τα κρίσιμα συμβάντα του 1 9 7 3. Αυτά, δηλαδή, που -συνολικά- οδήγησαν στην τελική α π ο σ ά θ ρ ω σ η ...

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Σύνταγμα 1975

Ι. Κυκλοφόρησε βιβλίο ενδιαφέρον: «Μ Ε Τ Α Π Ο Λ Ι Τ Ε Υ Σ Η» Αναφέρεται (και) στο Σύνταγμα του 1975. ΙΙ. Είναι προσθετέα και τα εξής: ...

Φόρτωση άρθρων...