Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Το ΠΑΣΟΚ «πρωταγωνιστής» στη διαλεύκανση του σκανδάλου

Το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει στο εξής το κόμμα του, στην υπόθεση των υποκλοπών, έδωσε χθες, με άρθρο του στο  «Βήμα της Κυριακής» ο Νίκος Ανδρουλάκης, που επιστρέφει ως ‘πρωταγωνιστής’ στην επιχείρηση διαλεύκανσης του σκανδάλου, αποφασισμένος να μην αφήσει κανέναν να του πάρει τη ‘δόξα’. Το ίδιο θα κάνει και σήμερα, με συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στις έντεκα το πρωί, από κοινού με τον κορυφαίο Συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο και τους νομικούς του Μανώλη Βελεγράκη, Μιχάλη Καλαντζόπουλο και Χρήστο Κακλαμάνη, με θέμα «Θεσμική απάντηση στις παράνομες παρακολουθήσεις».

Ειδικότερα, με το σκάνδαλο να έχει επιστρέψει δυναμικά στην επικαιρότητα, μετά από τη δημοσιοποίηση λιστών με ονόματα ανθρώπων που φέρονται να έπεσαν θύματα παρακολούθησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, έχει σκοπό να θυμίσει σε όλους ποιος έχει την πατρότητα της θεσμικής πορείας της υπόθεσης προς τη διαλεύκανσή της. Και δεν είναι άλλος από τον ίδιο, που αν και προσωπικά θιγόμενος, επέλεξε εξ αρχής να κινηθεί απολύτως θεσμικά, να αντιμετωπίσει το θέμα ως ζήτημα Δημοκρατίας και βεβαίως να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη δική του υπόθεση. 

Στην πορεία προς τις εκλογές, εξάλλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής φέρεται αποφασισμένος να πείσει τους πολίτες πως είναι ο δικός του χώρος που μπορεί να εγγυηθεί τη θεσμική διαφάνεια, αλλά και εν γένει την ομαλή λειτουργία των Θεσμών, όταν τα δύο μεγάλα κόμματα πιάστηκαν στο πλαίσιο της διακυβέρνησής τους, να ‘εργαλειοποιούν’ τους θεσμούς για μικροκομματικούς λόγους, όπως τα κατηγορεί.Τη στρατηγική του αυτή, έχει ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνει με σειρά παρεμβάσεών του (σ.σ. συνεντεύξεις, αρθρογραφία κλπ), τις οποίες και σκοπεύει να εντείνει το επόμενο διάστημα, παράλληλα με νέες θεσμικές πρωτοβουλίες εκ μέρους του.

Μεταξύ αυτών, η σημερινή συνέντευξη Τύπου, όπου αναμένεται να τονιστεί μεταξύ άλλων η ‘πολιτική υποχώρηση’ εκ μέρους της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά από τα θεσμικά βήματα που ακολούθησε στην υπόθεση το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, που αποδεικνύεται κατά την Χαριλάου Τρικούπη και από τα νομοθετικά βήματα στα οποία προβαίνει έστω και τώρα, έστω και υπό τον φόβο της καταδίκης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως χαρακτηριστικά λένε. Στο άρθρο του χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής έκανε λόγο για ‘άτακτη υποχώρηση’ της κυβέρνησης, με την οποία αναίρεσε τους ‘επικίνδυνους για τη Δημοκρατία’ μας αφορισμούς πολλών κυβερνητικών στελεχών, με το κόμμα του να πετυχαίνει μία ‘θεσμική νίκη’ επί του πεδίου. 

Από την άλλη, χαρακτήριζε εξοργιστική την ‘εμμονή’ της κυβέρνησης στη συσκότιση των πεπραγμένων της, την έλλειψη κάθε διάθεσης λογοδοσίας, για μια υπόθεση που πλήττει βάναυσα το κύρος των θεσμών και δυσφημεί τη χώρα διεθνώς, όπως χαρακτηριστικά έγραψε. Τάχθηκε κάθετα αντίθετος στη διάταξη που προβλέπει παρέλευση τριετίας για την ενημέρωση του παρακολουθέντα και στην ενημέρωσή του μόνο για τη διάρκεια και όχι για τους λόγους της παρακολούθησής του, στον παραγκωνισμό της ΑΔΑΕ από ένα συλλογικό όργανο στο οποίο την πλειοψηφία θα έχουν αυτός που πρότεινε και αυτός που διέταξε την παρακολούθηση και στη διεύρυνση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας, με προφανή κατά τον ίδιο στόχο την επικύρωση της παρακολούθησης χιλιάδων πολιτών. Διαφώνησε ακόμα με την πρόβλεψη ο διοικητής της ΕΥΠ να αποφασίζει ποια λογισμικά θα απαγορεύονται και ποια όχι και προειδοποίησε ότι «κανένας νόμος δεν μπορεί να επιτρέπει στο μέλλον, σε κανέναν πρωθυπουργό να λειτουργεί στο περιβάλλον του ένας παρακρατικός μηχανισμός παρακολουθήσεων».

Σε αυτό το πλαίσιο, και κυρίως στη θεσμική αντιμετώπιση του ζητήματος θα εξακολουθήσει να κινείται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και στο εξής. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη έχει προτείνει συγκεκριμένο πλέγμα νομοθετικών παρεμβάσεων στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της θεσμικής ομαλότητας, κατά την Χαριλάου Τρικούπη. Και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει … 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Περί πολιτικής ψευδολογίας

Η πολιτική είναι ένα παιχνίδι παθών και αλληλο-συγκρουόμενων συμφερόντων και η υποκρισία είναι ένας από τους βασικούς της κανόνες. Ο Μακιαβέλι, στην κλασική περί ‘’Ηγεμόνος’’ πρ...

Φόρτωση άρθρων...