Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

«Aμηχανία» στην Τουρκία για την έναρξη των σεισμικών ερευνών σε Κρήτη και Πελοπόννησο (Video)

Ενοχλημένοι είναι οι Τούρκοι με την έναρξη των σεισμικών ερευνών σε Κρήτη και Πελοπόννησο. Οι σεισμικές έρευνες ξεκίνησαν σήμερα με την Τουρκία να παρακολουθεί αμήχανη την Ελλάδα να αναβαθμίζεται στον ενεργειακό χάρτη.

Στην Άγκυρα το «Sanco Swift» έχει μπει στο στόχαστρο καθώς οι Τούρκοι βλέπουν πως τα σχέδιά τους με το παράνομο μνημόνιο με την Λιβυη ναυαγούν.

«Οι Έλληνες επιχειρούν να πλήξουν όλο το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Στόχος τους είναι να αυξήσουν τα χωρικά τους ύδατα από τα 6 μίλια στα 12 μίλια για να χαλάσουν όλα τα δεδομένα της συμφωνίας Τουρκίας με τη Λιβύη» δηλώνει Τούρκος αντιπτέραρχος ε.α.

Τα ελληνικά πιθανά κοιτάσματα αποτελούν σωτηρία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη για αυτό και υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον.

Aπό την άλλη ο Φατίχ Ντονμέζ βάζει φωτιά και πάλι στην Μεσόγειο με εμπρηστικές δηλώσεις του για τις ελληνικές έρευνες ξαναβάζοντας στο τραπέζι την συμφωνία Τουρκίας Λιβύης.

«Εάν δύο ελεύθερες, κυρίαρχες χώρες συμφωνήσουν για συνεργασία, νομίζω ότι μια τρίτη χώρα δεν πρέπει να θέτει κανένα ερώτημα» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Τούρκοι αναλυτές φτάνουν στον εξωφρενικό ισχυρισμό να πουν πως η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει έρευνες στην Γαύδο γιατί δήθεν είναι τουρκική όμως από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί πως μια συνέντευξη -προ ημερών- του προέδρου της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης, Φαρχάτ Μεντγκάρα, είχε προκαλέσει αίσθηση, καθώς έκανε αναφορά όχι μόνο στις συμφωνίες της χώρας του, με μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες για έρευνα νέων κοιτασμάτων και στη θαλάσσια περιοχή της Σύρτης αλλά και σε σχέδια για εξαγωγή του αερίου προς την Ευρώπη στα οποία συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα.

Οι έρευνες θα κρατήσουν για αρκετούς μήνες καθώς έχει ληφθεί αυστηρή μέριμνα για την χρήση του πρωτοκόλλου «ήπιας εκκίνησης» για να διασφαλιστεί ότι τα θαλάσσια θηλαστικά μπορούν να απομακρυνθούν από την περιοχή διενέργειας των γεωφυσικών ερευνών πριν την έναρξή τους ενώ εχει εφαρμοστεί και ζώνη αποκλεισμού 1 χιλιομέτρου γύρω από τις περιοχές «Natura» καθώς και τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Τι θα κερδίσει η Ελλάδα από τα κοιτάσματα

H αξία των κοιτασμάτων ανέρχεται στα 250 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό που θα αναλογεί στο ελληνικό κράτος θα είναι το 50% επί των κερδών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στην Τήνο για το Πάσχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην Τήνο θα περάσει τις ημέρες του Πάσχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την οικογένειά του, σε μία μικρή ανάπαυλα πριν από την προεκλογική περίοδο εν όψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίο...

Μαρινάκης για Κασσελάκη: Αντί να σιωπήσει για τις παραλείψεις του ΣΥΡΙΖΑ, εργαλειοποιεί την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη αφήνει ο Παύλος Μαρινάκης με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την αποφυλάκιση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή»,...

Φόρτωση άρθρων...