Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Άρειος Πάγος: Στις 8 το βράδυ ανακοινώνει αν τα κόμματα Κασιδιάρη και Κανελλόπουλου θα λάβουν μέρος στις Εκλογές

Στις 20:00 θα ανακοινωθούν τα ονόματα των συνδυασμών που «κόβονται» από τις Εθνικές Εκλογές της 21ης Μαΐου. Αυτό αναφέρει ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Ανωτάτου Άρειου Πάγου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου θα δημοσιοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, και αποτελείται από 400 σελίδες. 

«Η ανακήρυξη των συνδυασμών και των υποψήφιων αυτών, θα γίνει σήμερα, 2/5/2023, στις 20:00 στο ακροατήριο του Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου (1ος όροφος, ακροατήριο 102). Επισημαίνουμε ότι, λόγω της χωρητικότητας του ακροατηρίου, 2 μόνο εκπρόσωποι από κάθε συνδυασμό μπορούν να εισέλθουν στο κτίριο. Η είσοδος του Αρείου Πάγου θα ανοίξει από τις 19:00», αναφέρεται στην ανάρτηση του  Αρείου  Πάγου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θεωρείται βέβαιο το «κόψιμο» του κόμματος «Εθνικό κόμμα - Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη, ενώ δεν είναι σαφές τι θα αποφασιστεί για το «ΕΑΝ» του Αναστάσιου Κανελλόπουλου.

Υπομνήματα από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Τις προηγούμενες ημέρες η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κατέθεσαν υπομνήματα στον Άρειο Πάγο που τεκμηριώνουν πως ο πρωτόδικα καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης είναι ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος «Έλληνες» ενώ παράλληλα παρουσιάζουν στοιχεία για τις μεθοδεύσεις των Κασιδιάρη – Κανελλόπουλου προκειμένου να βρεθεί εναλλακτικό πολιτικό όχημα για την συμμετοχή του στις εκλογές.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος δήλωσε «Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε νωρίτερα υπόμνημα ενώπιον του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου κατά της ανακήρυξης του «Εθνικού Κόμματος - Ελληνες» στις ερχόμενες εκλογές. Το υπόμνημα συνοδεύεται από υλικό τεκμηρίωσης 300 σελίδων και δύο ηλεκτρονικούς δίσκους μεγάλης χωρητικότητας με οπτικοακουστικό υλικο που αποδεικνύουν τη δράση του Ηλία Κασιδιάρη ως πραγματικού αρχηγού του κόμματος. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με αίσθημα ευθύνης, είχε την πρωτοβουλία για την κατάθεση στη Βουλή των διατάξεων που εμποδίζουν εγκληματικές οργανώσεις να μπουν στη Βουλή με τον μανδύα πολιτικού κόμματος. Αποτελεί χρέος κάθε δημοκρατικού πολιτικού σχηματισμού και κάθε πολίτη να προστατεύει την δημοκρατία από τους εχθρούς της. Σε αυτό τον διαρκή αγώνα θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή».

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως το δικό της υπόμνημα «θέτει ακόμα στην κρίση του Δικαστηρίου τις μεθοδεύσεις Κανελλόπουλου-Κασιδιάρη, ώστε να εξεταστεί αν συντρέχει περίπτωση να αποκλειστεί και το κόμμα ΕΑΝ».

Ρεκόρ συμμετοχών

Από εκεί και πέρα, οι επερχόμενες Εθνικές Εκλογές της 21ης Μαΐου έχουν ήδη συγκεντρώσει ρεκόρ συμμετοχών.

Συνολικά, δήλωσαν συμμετοχή 38 κόμματα, 10 συνασπισμοί και 2 μεμονωμένοι υποψήφιοι. Για ορισμένα κόμματα ωστόσο η πορεία προς τις κάλπες έληξε άδοξα καθώς είτε τους έκοψαν τον δρόμο προσφυγές που κατέθεσαν εναντίον τους άλλοι συνυποψήφιοι είτε δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Εκτός διαδικασίας έμειναν: η «Πατριωτική Ενωση» των Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου, η «Πατρίδα» της Αφροδίτης Λατινοπούλου και οι «Ελληνες Χριστιανοδημοκράτες» του Νίκου Νικολόπουλου.

Ειδικότερα:

- η «Πατριωτική Ένωση» των Εμφιετζόγλου Μπογδάνου αποκλείστηκε μετά από καταγγελία που κατέθεσε συνεπώνυμο κόμμα για ονοματοκλοπή αλλά και γιατί χρησιμοποίησε ως έμβλημα τον «Ήλιο της Βεργίνας» αν και είναι γνωστό ότι απαγορεύεται η χρήση ανάλογων συμβόλων.

- Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος προσέφυγε κατά των κομμάτων «Πατρίδα» της Αφροδίτης Λατινοπούλου και «Εθνική Δημιουργία» των Τζήμερου – Κρανιδιώτη. Στην πρώτη περίπτωση η προσφυγή έγινε αποδεκτή από το ανώτατο δικαστήριο και το κόμμα Λατινοπούλου αποκλείστηκε ενώ η ένσταση κατά της «Εθνικής Δημιουργίας» απορρίφθηκε.

- Η «Εθνική Δημιουργία» των Τζήμερου – Κρανιδιώτη κατέθεσαν ένσταση για τη συμμετοχή του ΚΚΕ με την οποία υποστηρίζουν ότι η δράση του Περισσού αντιστρατεύεται το δημοκρατικό πολίτευμα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Λοβέρδος: Οι «Δημοκράτες» καλύπτουμε το πολιτικό κέντρο - Δεν θα ψήφιζα το ψήφισμα για το κράτος δικαίου στην ευρωβουλή

Για τις θέσεις των «Δημοκρατών» που διεκδικούν την είσοδό τους στην ευρωβουλή μίλησε ο πρόεδρος του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος στην εκπομπή «Συμβαίνει στην Ευρώπη» της ΕΡΤ. «Θέλουμ...

Φόρτωση άρθρων...