Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Αυτή θα είναι η συμφωνία με την Τουρκία για το Μεταναστευτικό - Κοινή δήλωση με πρωτοβουλία της Ελλάδας

Πολιτική

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης. εξήγησε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ όλες τις πτυχές του Μεταναστευτικού που από την μία οξύνεται από το τουρκικό τελεσίγραφο για απομάκρυνση μισού εκατομμυρίου Σύρων από την Κωνσταντινούπολη και από την άλλη Ελλάδα και Τουρκία οδεύουν σε κοινή δήλωση. «Μιλάμε για ευρωτουρκική συμφωνία με πρωτοβουλία της Ελλάδας», στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Δεν μπορεί αύριο να φύγει μέχρι αύριο μισό εκατομμύριο Σύριων απο την Τουρκία αλλά η ανακοίνωση προκαλεί κινητικότητα και αυξημένες ροές και προς Ελλάδα καθ’οδόν για τη Γερμανία, είπε ο κ. Καιρίδης και υπενθύμισε ότι στη Νέα Υόρκη , ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε και με την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον με την οποία θα συναντηθεί και ο ίδιος την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αφυπνίσει όλους τους εταίρους. Κάνουμε μεγάλη καμπάνια για ολιστική λύση καθώς εάν κλείσει ο δυτικός και κεντρικός διάδρομος των μετναστευτικών ροών από την Ισπανία προς Μαρόκο μένουμε εμείς με αυξημένες ροές, τόνισε.

Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στις 7 Δεκεμβρίου

«Είδηση», όπως τόνισε ο κ. Καιρίδης αποτελεί η καλύτερη συνεργασία Λιμενικού και τουρκικής ακτοφυλακής. Η συνεργασία είναι εφικτή και η θετικότερη εικόνα έχει να κάνει με τον αντίκτυπο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, γιατί το θέμα είναι να μην χάσουμε το μομέντουμ, τη δυναμική και να μην μονοπωλήσει τα φώτα η Ιταλία, τόνισε ο υπουργός.

Η πρωτοβουλία είναι της Ελλάδας, διότι εμείς έχουμε το πιο άμεσο ενδιαφέρον. Προφανώς είμαστε στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής πίεσης. Προφανώς τα χρήματα  είναι κάτι το οποίο ενδιαφέρει πάρα πολύ τους Τούρκους, ιδίως μετά τους σεισμούς, αλλά και το γεγονός, ότι έχουν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η τουρκική κοινή γνώμη πράγματι έχει στραφεί εναντίον των μεταναστών διότι παίρνουν τις δουλειές.

Είχαμε διπλασιασμό των παράνομων αφίξεων το 2022 σε σχέση με το ’21 και περαιτέρω αύξηση το 2023, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαχειριστήκαμε με ευταξία και ασφάλεια το Μεταναστευτικό. Δεν έχουμε τα προβλήματα που είδαμε στην ιταλική Λαμπεντούζα αλλά βρισκόμαστε σε μεγάλη εγρήγορση και είναι αναγκαία η συνεργασία με όμορες χώρες ειδικά με την Τουρκία, τόνισε ο Δημήτρης Καιρίδης.

Τουρκική πατέντα τα μαύρα φουσκωτά μιας χρήσης που έχουν κατακλύσει  την Ευρώπη

Η Τουρκία είναι το κλειδί ως κόμβος με εκτεταμένο δίκτυο διακινητών και τουρκική πατέντα τα φθηνά φουσκωτά με ξύλινο πάτο και κινέζικες μηχανές που αποκαλούνται ως μοντέλο του Αιγαίου, εμφανίζονται μέχρι τη Μάγχη, συμπλήρωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Η συμφωνία θα είναι κατ’εξοχήν ευρωτουρκική

Οι πρωτογενείς ροές προς την Ελλάδα είναι δευτερογενείς προς τη Γερμανία και την Ευρώπη, ενώ από την Ιταλία, οι μετανάστες κατευθύνονται πρός Γαλλία και προέρχονται από τη γαλλόφωνη Αφρική.

Ιδιαίτερο είναι λοιπόν το ενδιαφέρον του Βερολίνου που έχει δεχθεί 200.000 νέες αιτήσεις ασύλου κι επιπλέον και 1 εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες, είπε ο κ. Καιρίδης και πρόσθεσε: Χθες μίλησα με τον υφυπουργό Μετανάστευσης της Γερμανίας και στις Βρυξέλλες που έχουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Πέμπτη θα συναντηθώ κατ ιδίαν με τη Γερμανίδα υπουργό Εσωτερικών.

 Όπως ξέρετε, η Ευρώπη είναι διαιρεμένη, αλλά και οι κυβερνήσεις δυστυχώς συχνά είναι διαιρεμένες και έχουμε τα γνωστά προβλήματα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία μεταξύ Φιλελευθέρων και Πρασίνων. Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες υπάρχει αφύπνιση. 

Είναι νωρίς για να το πούμε. Έχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας να κάνουμε το παζλ. Πρέπει να μπουν όλα τα κομμάτια και είναι η Ευρώπη η οποία ολιγωρεί.  

Με πρωτοβουλία της Ελλάδας πάμε για κοινή δήλωση

Ο Ερντογάν πρέπει να δείξει ότι κάνει κάνει κάτι, ενώ για αρκετούς είναι υποτιμητικό και να λαμβάνει χρήματα για το μετναστευτικό την ώρα που τον κατηγορούν ότι ξεπουλάει την Τουρκία. Την ίδια ώρα τα πραξικοπήματα στην περιοχή του Σαχέλ, ο σεισμός στο Μαρόκο και οι πλημμύρες Λιβύη συνηγορούν ότι το μεταναστευτικό εξελίσσεται πάλι σε ωρολογιακή βόμβα

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ν. Ανδρουλάκης: «Μπορούμε καλύτερα, διότι την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε»

Στο πασχαλινό μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης εύχεται το φετινό Πάσχα «ας γίνει η αφετηρία για να οικοδομήσουμε και μια πιο δίκαιη Ελλάδα, με π...

Στην Τήνο για το Πάσχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην Τήνο θα περάσει τις ημέρες του Πάσχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την οικογένειά του, σε μία μικρή ανάπαυλα πριν από την προεκλογική περίοδο εν όψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίο...

Φόρτωση άρθρων...