Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

Bloomberg: Ποιες είναι οι πρώτες προκλήσεις για τον Μητσοτάκη

Πολιτική

Στην νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας στις Εθνικές Εκλογές, αλλά και στην επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg.

«Ο κ. Μητσοτάκης κυριάρχησε της αντιπολίτευσης, παίρνοντας νέα εντολή για την επόμενη τετραετία και καθησυχάζοντας τις αγορές ότι είναι ικανός να εφαρμόσει φιλο-επενδυτικές πολιτικές», τονίζει το Bloomberg.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε τοποθετήσει την οικονομία στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας, ενώ ειδική μνεία γίνεται και στο ράλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο μετράει κέρδη 36% από τις αρχές του έτους.

«Οι πολίτες μάς έδωσαν μια καθαρή πλειοψηφία», δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επιταχυνθούν». 

Ο νέος Πρωθυπουργός θα ορκιστεί τη Δευτέρα, ενώ αμέσως μετά θα έχουμε τον διορισμό του νέου υπουργικού συμβουλίου.

«Ο Μητσοτάκης μπορεί να «τρέξει» την οικονομική μεταρρύθμιση της Ελλάδας, της οποίας το ΑΕΠ έχει ανακάμψει στα επίπεδα του 2010. Η ανεργία έχει απομακρυνθεί από τα ιστορικά υψηλά του 28%, ενώ μετοχές και ομόλογα έχουν εκτοξευτεί», αναφέρει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους Έλληνες να του δώσουν εντολή για τη μεταρρύθμιση του κράτους, ενώ δεσμεύτηκε για αυξήσεις στους μισθούς του δημοσίου και τόνωση της οικονομίας, η οποία θα βοηθήσει στην αύξηση των μισθών του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, δεσμεύτηκε για σημαντικές παρεμβάσεις στο σύστημα υγείας και επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

Η νέα Βουλή, όπως εξηγεί το Bloomberg, θα απαρτίζεται από οκτώ κόμματα, ανάμεσα στα οποία και τρία ακροδεξιά.

«Ο κατακερματισμός των κομμάτων θα δημιουργήσει μια πλατφόρμα, στην οποία θα μεταδίδονται λαϊκιστικά μηνύματα, σε μια προσπάθεια ανατροπής της κυβερνητικής ατζέντας» σχολιάζει ο Βολφάνγκο Πίκολι, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence. «Τα ακροδεξιά κόμματα είναι πιθανό να εκμεταλλευτούν πολιτικά τοξικά ζητήματα, όπως η μετανάστευση, οι σχέσεις με την Τουρκία, οι εκτρώσεις, ο ρόλος της θρησκείας στην εκπαίδευση» σπεύδει να προσθέσει.

Η πρώτη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση είναι η βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας, η οποία αυτήν την στιγμή παραμένει στην κατηγορία «σκουπίδια». Οι οίκοι αξιολόγησης αναμένεται να αναβαθμίσουν τη χώρα στο β’ εξάμηνο του έτους, με τις Fitch και Standard & Poor’s να τοποθετούν την Ελλάδα ένα σκαλί μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Επένδυση ύψους 2 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη το πρωί στο συνέδριο με θέμα «Προωθώντας την Καινοτομία στην Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών - Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών: Μία Πράξη Πολι...

Κασσελάκης: Η Πολιτεία να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία για να φέρει ανάπτυξη στη Θράκη (Photos)

«Η Θράκη είναι παραμελημένη από την ελληνική Πολιτεία και ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξει τη στήριξή της είναι να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της και να φέ...

Φόρτωση άρθρων...