Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Δ. Μάντζος: «Η πρόληψη οφείλει να γίνεται από ειδικούς επιστήμονες και με τα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή»

Πολιτική

Στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του τηλεοπτικού σταθμού OPEN με τους δημοσιογράφους Σοφία Φασουλάκη και Γιάννη Φώσκολο μίλησε σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.
 
Ο Δ. Μάντζος παρέθεσε, αρχικά, δεδομένα λέγοντας ότι «αυτήν τη στιγμή έχουμε το 1,1% της επικράτειας της χώρας καμένο, ενώ είχαμε στη Δαδιά τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ΕΕ. Και μιλάμε για περιοχές και δάση που έχουν ξανακαεί».
Στη συνέχεια, επανέλαβε το ζήτημα της δομής και λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας πως «δύο χρόνια τώρα συζητούμε για ένα νέο μοντέλο πολιτικής προστασίας. Ασκείται σωστά δριμεία κριτική στον νυν υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, αλλά πρέπει να δούμε και τι έκανε ο προηγούμενος. Με περγαμηνές και μετά βαΐων και κλάδων, δημιουργήθηκε ένα σύστημα πολιτικής προστασίας. Έγιναν όλα όσα έπρεπε; Η απάντηση είναι όχι. Ούτε οργανόγραμμα δεν έχει αυτό το υπουργείο, ούτε όλες τις υπουργικές αποφάσεις δεν έχει εκδώσει για να είναι λειτουργικό, ούτε πλήρως αποσαφηνισμένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης έχουμε».

Στάθηκε, δε, στην κρισιμότητα της πρόληψης «που είναι ο θεμέλιος λίθος της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Λυπάμαι πολύ, η πρόληψη δεν μπορεί να γίνει όπως να ‘ναι και όπως γινόταν κάποτε, αλλά όπως επιβάλλει η κλιματική αλλαγή η οποία δεν είναι δικαιολογία. Είναι επιταγή για πρόληψη με άλλον τύπο και με άλλη ένταση. Η πρόληψη αυτή πρέπει να γίνεται με μελέτη επιστημονική, με χρήση της τεχνολογίας, με εκμετάλλευση των διαθέσιμων πόρων και με λογοδοσία πού πάνε αυτοί οι πόροι. Γιατί, ακούσαμε για drones τα οποία, όμως, δεν τα είδαμε να είναι εκεί και να προλαμβάνουν τις πυρκαγιές».

«Όλα αυτά, το πρόγραμμα “Αιγίς”, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν στη Βουλή. Όπως επίσης πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή ένα κρίσιμο ζήτημα δασικής πολιτικής. Οι δασικές υπηρεσίες είναι αποσαθρωμένες, αποδιοργανωμένες. Η πρόληψη δεν μπορεί να γίνεται από καλοντυμένους, φρεσκοξυρισμένους υπουργούς που έρχονται στη Βουλή και μας λένε πόσο καλά προετοιμασμένοι είμαστε για το καλοκαίρι και που μετά αξύριστοι στο πεδίο καμώνονται τους συντετριμμένους. Η πρόληψη γίνεται από τους δασοφύλακες, τις δασικές υπηρεσίες, τους επιστήμονες», πρόσθεσε και κατέληξε: «Τελικά το επιτελικό κράτος λειτουργεί; Είναι αποτελεσματικό ή αναποτελεσματικό; Αυτή είναι η δημόσια συζήτηση. Όχι ο εκχυδαϊσμός, ο εκφασισμός, η απανθρωπιά, το κυνήγι κεφαλών από δήθεν πολιτοφύλακες. Διότι, αυτό δεν αδικεί απλώς το νομικό μας πολιτισμό. Αλλά αναιρεί τη φιλελεύθερη δημοκρατία μας».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...