Τρίτη
23 Απριλίου 2024

Πλεύρης: Πώς θα κάνουμε Πάσχα - To νέο πλαίσιο από 1η Μαΐου

Στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα αναφέρθηκαν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Πλεύρης: «Mπαίνουμε στη φάση συνύπαρξης με τον ιό»


«Να διδαχθούμε από την πανδημία με επίκεντρο τον ασθενή και τον πολίτη. Μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό, τα μέτρα  υπάρχουν χωρίς να μπαίνουν σε υποχρεωτικότητα, βρισκόμαστε σε μία άλλη επιδημιολογική εικόνα. Δεν πιστεύουμε στη λογική του zero covid όπως στην Κίνα, αλλά πιστεύουμε στις πολιτικές όπου προστατεύοντας το ΕΣΥ οι δείκτες μας επιτρέπουν να μπούμε στο πλαίσιο συνύπαρξης με τον κοροναϊό», ανέφερε ανέφερε ο υπουργός Υγείας για το ΕΣΥ στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

«Είναι βέβαιο, τόνισε, ότι με την προσπάθεια που έγινε από τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ δεν φτάσαμε σε αυτό που έλεγαν κάποιοι ότι θα διασωληνώνουμε ανθρώπους σε πάρκινγκ». 

Η χώρα μας είχε υπερβάλλουσα θνητότητα χαμηλότερη από το μέσο όρο και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα σκληρά μέτρα που πήραμε είχαν σκοπό και στόπχο να μειώσουμε όσο το δυνατόν γίνεται τις απώλειες που θα είχαμε από την πανδημία. Έχουμε σεβασμό στους ανθρώπους που χάσανε τη μάχη, χάρις σε μία μεγάλη προσπάθεια με την εμβολιαστική εκστρατεία, με τις παθογένειες που έχουμε ανταποκριθήκαμε στην πανδημία.

Αγαπηδάκη: «Πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό»


Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, παίρνοντας το λόγο στάθηκε στα εξής: «Μεταβαίνουμε σε νέο μοντέλο διαχείρισης. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ είμαστε στα μέσα της πανδημίας και ακόμα υπάρχει ο στόχος να μην μολυνθούμε. Από την μια προστασία αλλά και να μην διακόπτουμε την κοινωνική μας δραστηριότητα. 

Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι όταν έχουμε συμπτώματα να μένουμε στο σπίτι. Προσπαθούμε να έχουμε στο νου μας ότι ο καθένας μας έχει διαφορετικό προφίλ και έτσι τροποποιούμε την συμπεριφορά μας. Το βιώσιμο μοντέλο είναι να ζούμε με τα μέτρα προστασίας καθημερινά. 

Δεν καταργούμε τα μέτρα προστασίας αλλά τα χρησιμοποιούμε. Βασικό μέλημα όλων μας είναι ότι ο ιός δεν μπορεί να εκριζωθεί. Πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην προ πανδημίας κατάσταση.

Παράλληλα, η Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε ότι το Πάσχα οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί.

Zαούτης: «Έχουμε μείωση στον απόλυτο αριθμό θανάτων»


Έπειτα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, αποτίμησε την επιδημιολογική εικόνα στην επικράτεια, τονίζοντας ότι «τις τελευταίες δύο εβδομάδες βλέπουμε μια σημαντική μείωση κρουσμάτων. Τα περισσότερα κρούσματα, είπε, είναι από την Όμικρον 2. Και τα λύματα επίσης δείχνουν μείωση στο ιικό φορτίο στην Ελλάδα. Ο δείκτης θα είναι λιγότερο σημαντικός καθώς όλα τα κράτη έχουν αλλάξει την μεθοδολογία των τεστ».

Παράλληλα, ο Θεοκλής Ζαούτης ανέφερε ότι «οι πιο σημαντικοί δείκτες, τόνισε θα είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία – και εδώ έχει παρατηρηθεί μείωση – ο αριθμός των διασωληνωμένων και ο αριθμός των θανάτων. Έχουμε μείωση στον απόλυτο αριθμό θανάτων», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΟΔΥ.

Παρακολουθήστε ζωντανά: 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΝΔ: Μένουμε πιστοί στην τροχιά ευθύνης και προόδου που χάραξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής

Μένουμε πιστοί στην τροχιά ευθύνης και προόδου που χάραξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αναφέρει σε ανακοίνωση η ΝΔ με αφορμή τα 26 χρόνια από τον θάνατό του. «Σαν σήμερα, πριν από...

ΠΑΣΟΚ: «Υπότροπος ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μη κατάθεση υπομνήματος κατά των ναζιστών εγκληματιών»

Αιχμές αφήνει το ΠΑΣΟΚ για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την κατάθεση υπομνήματος στον Άρειο Πάγο για την απαγόρευση συμμετοχής των «Σπαρτιατών» στις Ευρωεκλογές. «Ο ΣΥΡΙΖΑ -γι...

Φόρτωση άρθρων...