Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό

Πολιτική

Θετικές εξελίξεις, οι οποίες μειώνουν σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, προκύπτουν από την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση των αποφοίτων του London Business School και του Stanford Club στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη για το τραπεζικό σύστημα.

Καταρχήν, όπως ανέφερε, η επαναφορά της κατ' εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (waiver) θα επιτρέψει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου για άλλη μία φορά να γίνονται αποδεκτά ως εγγύηση στις πράξεις του Ευρωσυστήματος αναχρηματοδότησης. Επιπροσθέτως, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να συμμετάσχουν στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΚΤ για την παροχή μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΤLTRO). Οι εξελίξεις αυτές, όπως υπογράμμισε, θα μειώσουν σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες.

Παράλληλα, όπως συμπλήρωσε, εντός του τρέχοντος έτους, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ενδέχεται, επίσης, να καταστούν επιλέξιμα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που εφαρμόζει η ΕΚΤ. Εν κατακλείδι, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η πτώση των spreads για τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου (διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών-γερμανικών ομολόγων) θα επηρεάσει θετικά το τραπεζικό σύστημα, καθώς το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο προσδιορίζει σε σημαντικό βαθμό τα επιτόκια με τα οποία οι τράπεζες μπορούν να δανειστούν οι ίδιες και να δανείσουν εν συνεχεία την πελατεία τους.

«Ωστόσο, δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό. Το σύστημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) παραμένουν σε ισχύ και η αγορά χαρακτηρίζεται από μεγάλη αστάθεια» διευκρίνισε.

Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για τον επιτυχή σχεδιασμό των νέων επιχειρηματικών μοντέλων των ελληνικών τραπεζών, διεμήνυσε ακόμη ο κ. Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το ύψος των «κόκκινων» δανείων δυσχεραίνει τον ανασχεδιασμό των επιχειρηματικών μοντέλων των τραπεζών, ενώ στέκεται εμπόδιο και σε κάθε απόπειρα στήριξης της ανάπτυξης και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Σημείωσε επίσης πως για το υψηλό επίπεδο των «κόκκινων» δανείων ευθύνεται κυρίως η ύφεση και για το λόγο αυτόν είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει προληπτική αναδιάρθρωσή τους, καθώς και άμεση εμπλοκή στις διαδικασίες αυτές ιδιωτικών επενδυτικών σχημάτων (private equity funds).

«Απόλυτη προτεραιότητα για την ΤτΕ αποτελεί, στην τρέχουσα συγκυρία, η  συνεισφορά της στη διαμόρφωση μιας βιώσιμης λύσης για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Ο διοικητής της ΤτΕ εμφανίστηκε, πάντως, αισιόδοξος, καθώς υπογράμμισε ότι «είμαστε σε καλή θέση για να διαχειριστούμε αυτές τις προκλήσεις», ενώ προσέθεσε πως «χάρη στη δουλειά που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια, γνωρίζουμε πολύ καλά τα ποσοτικά δεδομένα των προβλημάτων, ενώ έχουμε συλλέξει σημαντική γνώση για το έλεγχο και τη διαχείριση των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε πως οι ρίζες της ελληνικής κρίσης «δεν βρίσκονταν στον τραπεζικό κλάδο», υποστηρίζοντας μάλιστα πως «κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η ελληνική κρίση είναι σκληρότερη από τη Μεγάλη Ύφεση του 1929».

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε ωστόσο την απόκριση της Ευρώπης στην παγκόσμια και, στη συνέχεια, ευρωπαϊκή οικονομική κρίση «αποτελεσματική παρά την αρχική έλλειψη μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γεραπετρίτης για Βόρεια Μακεδονία: «Παραχωρήσεις στα θεμελιώδη δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές»

«Δεν υπάρχει περιθώριο για οποιαδήποτε παραχώρηση. Η Ελλάδα θα παρακολουθεί αυστηρά την κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, o οποίο...

Μαρινάκης: Από τις πιο ακατανόητες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ η κατάθεση προς ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία

Από τις πιο ακατανόητες και ανεξήγητες κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ο Παύλος Μαρινάκης πως είναι τα μνημόνια της συμφωνίας των Πρεσπών που κατέθεσε προς ψήφιση ο ΣΥ...

Φόρτωση άρθρων...