Σαββάτο
30 Σεπτεμβρίου 2023

Δένδιας: Στην απειλή πολέμου αντιτάσσουμε το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας

Πολιτική

Ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα πως «οι απειλές δεν μας πτοούν» και ότι «στην απειλή πολέμου αντιτάσσουμε την τεκμηριωμένη παράθεση των επιχειρημάτων μας, τα οποία εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο ίδιος μέσα από τη συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», διαμηνύει πως ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας μας, δεν επιδέχονται συζήτηση ή αμφισβήτηση.

Αποτυπώνοντας την εικόνα των διμερών σχέσεων, επισημαίνει πως τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μίας κλιμακούμενης απειλής εκ μέρους της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη και αδιανόητη την άσκηση πολιτικής με την απειλή χρήση βίας, πόσο (ή πόσω) μάλλον όταν η απειλή εκτοξεύεται από μία χώρα προς έναν σύμμαχό της.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, αναδεικνύει πως η Ελλάδα έχει επιλέξει να απαντά σε αυτήν την πρωτοφανή λεκτική έξαρση των απειλών με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα, δεν εφησυχάζει και συνεχίζει με νηφαλιότητα να αποδομεί τις τουρκικές θεωρήσεις και αξιώσεις, χωρίς να εμπλέκεται σε προσωπικές αντιδικίες και χαρακτηρισμούς, ευελπιστώντας, πάντα, ότι κάποια στιγμή και η απέναντι πλευρά θα κάνει την «υπέρβαση» που απαιτείται, ώστε να έρθουν οι δύο χώρες σε μια συνεννόηση στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών καθιστά εκ νέου σαφές πως ο εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία είναι πάντα ευκταίος, υπό έναν, ωστόσο, απαράβατο όρο: ότι θα διεξαχθεί στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας για τη μοναδική διαφορά, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, καυτηριάζει πως εδώ και πρωτοφανώς μεγάλο διάστημα, η Τουρκία υπονομεύει το κλίμα που θα ήταν απαραίτητο ως προϋπόθεση για να ξεκινήσει ένας διάλογος, θέτοντας απαράδεκτες αξιώσεις, αμφισβητώντας ακόμα και την κυριαρχία των νησιών μας και προχωρώντας σε ένα κρεσέντο απειλών κατά της χώρας μας, ενώ, με αδιανόητες και συχνά προσβλητικές εκφράσεις, όχι μόνο υποσκάπτει το όποιο πεδίο ενδεχόμενης συνεννόησης, αλλά ταυτόχρονα, δηλητηριάζει και τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών.

Σε αυτό το πλαίσιο, δηλώνει πως στην παρούσα φάση, και ενόψει της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία, δεν είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Ωστόσο, θεωρεί σημαντικό, «έστω κι υπό αυτές τις συνθήκες, ή καλύτερα εξαιτίας αυτών των συνθηκών, να μπορούμε σε κάποιο επίπεδο να μιλάμε μεταξύ μας για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων». Όσον αφορά το αν η έξαρση της εκδήλωσης επιθετικών προθέσεων της Τουρκίας συνδέεται με τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία, αναγνωρίζει πως η χρονική συγκυρία παίζει ρόλο, αλλά δηλώνει πως δεν είναι βέβαιος ότι οφείλεται μόνο σε αυτόν τον λόγο.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ο υπουργός Εξωτερικών δηλώνει κατηγορηματικά ότι είναι ένα μονομερές, αναφαίρετο, μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμα της χώρας μας που απορρέει από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). «Είναι ένα δικαίωμα που υφίσταται εσαεί και επαφίεται στην εκάστοτε κυβέρνηση να κρίνει πότε, που και πως θα το ασκήσει, με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος» υπογραμμίζει με σαφήνεια.

Εν συνεχεία, ξεδιπλώνοντας το πλέγμα της εκστρατείας διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων, τονίζει πως είναι συντονισμένη, αποφέρει καρπούς και πως πρόκειται για μια διαρκή προσπάθεια «την οποία θα συνεχίσουμε ακόμη πιο εντατικά και στοχευμένα». Προσθέτει ότι κατά το τελευταίο διάστημα, τις περισσότερες φορές, «οι απολύτως απαράδεκτες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων καθιστούν το έργο μας αυταπόδεικτο, υπό την έννοια ότι δεν χρήζουν καν περαιτέρω σχολίων».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη στάση των εταίρων της Ελλάδας στην ΕΕ, αναφέρει πως αντιλαμβάνονται πλήρως το διακύβευμα και καταδικάζουν την απειλητική ρητορική της Άγκυρας, προφορικώς, καθώς και γραπτώς, με ανακοινώσεις στις οποίες σχολιάζεται με απολύτως αρνητικό τρόπο και καταδικάζεται κατηγορηματικά η στάση της γείτονος συνολικά.

Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, τονίζει πως «σε επίπεδο κρατών μελών, εν πολλοίς, ισχύει το ίδιο, αλλά είναι γνωστό πώς θα θέλαμε περισσότερο σαφή και κατηγορηματική τη διατύπωση των θέσεων του Γενικού Γραμματέα».

Αναφερθείς στις ΗΠΑ, επισημαίνει πως δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στην Τουρκία όσον αφορά την αγορά και ανανέωση στρατιωτικού εξοπλισμού, ούτε τις συχνές παρεμβάσεις του εκπροσώπου State Department, σε ερωτήσεις για την τουρκική προκλητικότητα έναντι της Ελλάδας.

Ερωτηθείς πότε θα υπογραφεί το συνυποσχετικό με την Αλβανία για προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ, ο Νίκος Δένδιας απαντά πως στη συνάντηση που είχε πριν από λίγες ημέρες με την Αλβανίδα ομόλογό του στα Τίρανα, διαπιστώθηκε η κοινή βούληση να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής συμφωνίας που κατ’ αρχήν έχει υπάρξει, για την παραπομπή της διαφοράς αυτής με σύναψη συνυποσχετικού στη Χάγη.

«Πιστεύουμε ότι προσεγγίζουμε την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό. Σε πνεύμα συνεργασίας με την αλβανική Κυβέρνηση, αυτό το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί και θα επιλυθεί».

Σχετικά με τη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως η θέση της χώρας μας είναι σαφής και παραμένει αμετακίνητη. «Είμαστε πάντοτε έτοιμοι για διάλογο και συνεργασία με την κυβέρνηση που θα προκύψει στη χώρα από τις εκλογές, ούτως ώστε η εν λόγω εκλεγμένη κυβέρνηση να εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού της Λιβύης» διαμηνύει. Δυστυχώς, παρατηρεί ότι αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα, το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και πολύ περισσότερο ο ίδιος ο λιβυκός λαός, βρίσκεται μπροστά σ’ ένα μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα, το οποίο αντίθετα προς τη νόμιμη υποχρέωση και δέσμευσή του, κωλυσιεργεί ως προς την άμεση διεξαγωγή εκλογών. «Και το σημαντικότερο για εμάς, συνάπτει παράνομες συμφωνίες με την Τουρκία εις βάρος της χώρας μας» συμπληρώνει.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το χθεσινό επεισόδιο ορθοστατικής υπότασης που υπέστη κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους, ο Νίκος Δένδιας αναφέρει ότι αποδείχτηκε πως δεν ήταν κάτι σοβαρό.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Παύλος Μαρινάκης για Κασσελάκη: Ας μάθει πρώτα τους βασικούς κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας

Την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, από το γραφείο του στη Βουλή σχετικά με τη σύνταξη τ...

Δημοσκοπήσεις: Ένας Στέφανος δεν φέρνει την... άνοιξη - «Χαμηλές πτήσεις» για ΣΥΡΙΖΑ

Με ενωτική διάθεση εμφανίστηκε χθες ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης στην παρθενική του τηλεοπτική εμφάνιση στο Star μετά την εκλογή του, ρίχνον...

Φόρτωση άρθρων...