Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Διεργασίες και... αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση δυσπιστίας

Πολιτική

Γύρω στις τρεις σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας από πλευράς του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι επικοινωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πυκνώσει σε όλα τα επίπεδα, τις τελευταίες ώρες.

Η κίνηση του Νίκου Ανδρουλάκη την Κυριακή να ζητήσει συγκρότηση αντιπολιτευτικού μετώπου στον απόηχο του δημοσιεύματος από το κυριακάτικο Βήμα για "μονταζιέρα" στην τραγωδία των Τεμπών, έδωσε πόντους στο ΠΑΣΟΚ αναμφίβολα.

Πρώτη ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα η Νέα Αριστερά του Αλέξη Χαρίτση, υπενθυμίζοντας πως το ίδιο είχε ζητήσει για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια αλλά μικροκομματικοί υπολογισμοί δεν επέτρεψαν στο εγχείρημα να ευοδώσει.

Η πίεση που υφίστανται τα κόμματα για το ζήτημα είναι τέτοια, ώστε ήταν σχεδόν προεξοφλημένο από την αρχή πως στην πρόταση ΠΑΣΟΚ (32 βουλευτές) εύκολα θα στοιχίζονταν άλλοι 18, που απαιτούνταν για τη συγκέντρωση 50 υπογραφών ώστε να "περάσει" η πρόταση δυσπιστίας. Ήδη άμεσα, η Νέα Αριστερά, άθροισε τους 11 βουλευτές της.

Ενδεικτική της πίεσης που άσκησε ο Νίκος Ανδρουλάκης στα όμορά του κόμματα ήταν πως ακόμη και το ΚΚΕ, το οποίο διαχωρίζει πάντα τη θέση του από τα υπόλοιπα κόμματα, δήλωσε πως θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας, με άλλο, δικό του σκεπτικό, έχοντας προηγουμένως ασκήσει σφοδρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ. Με έναν τρόπο κοινώς, ο Περισσός "απολογήθηκε" πολιτικά για τη στοίχισή του με την Χαριλάου Τρικούπη.

Αμηχανία και μονόδρομος για ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κουμουνδούρου σάστισαν από την πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη, εμφανώς. Αμφότερα τα κόμματα άλλωστε δίνουν τη μάχη της δεύτερης θέσης και δεδομένων των συνθηκών, ο ΣΥΡΙΖΑ γυρεύει τρόπο να εδραιώσει το προβάδισμα που του δίνουν οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις απέναντι στον βασικό του ανταγωνιστή στην Κεντροαριστερά.

Εξ ου και χρειάστηκε δήλωση της Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Βούλας Κεχαγιά μέσω twitter, ώστε να ξεκαθαριστεί η θέση του κόμματος: Θα συνυπογράψει την πρόταση δυσπιστίας που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης εν τω μεταξύ, στην αρχική του αντίδραση  -καθόλου πετυχημένη δεν κρίθηκε από μερίδα έμπειρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ- προσπάθησε να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο ντόρο γύρω από το δημοσίευμα του Βήματος, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού και τη διεξαγωγή εκλογών με διεθνείς παρατηρητές.

Διαφώνησε ανοιχτά ο Χρήστος Σπίρτζης, κάνοντας λόγο για υπερβολική αντίδραση ενώ να "χαμηλώσει" τον αντίκτυπο της δήλωσης Κασσελάκη, επιχείρησε χθες και ο Αν Εκπρόσωπος Τυπου Παυσανίας Παπαντωνίου.

Καθόλου ικανοποιημένοι από την πρωτοβουλία Ανδρουλάκη δεν είναι στην Κουμουνδούρου φυσικά, αλλά τυχόν άρνηση και υπεκφυγή, θα δημιουργούσε πέραν των αρνητικών εντυπώσεων και σοβαρό θέμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναζητήθηκε συνεπώς από χθες μια γραμμή "άμυνας" ώστε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις πως ο ΣΥΡΙΖΑ σύρεται πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξαν διαρροές περί "απαίτησης" του ΣΥΡΙΖΑ να συνδιαμορφώσει την πρόταση δυσπιστίας που θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ. 

Σε πρώτο ρόλο Φάμελλος και Παππάς

Το βάρος της εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και οι προβολείς της δημοσιότητας θα πέσουν τόσο στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλο, στην περίπτωση που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνυπογράψουν την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά και στους Κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή τους: Νίκο Παππά, Διονύση Καλαματιανό και Θεόφιλο Ξανθόπουλο, με αναπληρωτές τους Χρήστο Γιαννούλη και Βασίλη Κόκκαλη.

Από πλευράς του, ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκος Παππάς ανέφερε σε ανάρτησή του για τα Τέμπη πως «Στις 5 Μαρτίου 2023, μια εβδομάδα μετά το δυστύχημα των Τεμπών, καταγγείλαμε ότι οι τότε διευθύνοντες σύμβουλοι του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, παρότι είχαν παραιτηθεί, παρέμεναν στο θέσεις τους. Πήγαιναν στα γραφεία τους. Είχαν πρόσβαση σε κρίσιμο υλικό. Είχαν βάλει μπρος ( ; ) μονταζιερές και καταστροφείς εγγράφων. Πιέζαμε επί μακρόν για το θέμα και η κυβέρνηση της Ν.Δ. λοιδωρούσε και λασπολογούσε. Χωρίς, όμως, να διαψεύδει».

Βολές από την Νέα Αριστερά

Την ίδια ώρα, βολές κατά του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσε χθες η Νέα Αριστερά, η οποία έσπευσε πρώτη να συνταχθεί με την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, έχοντας καταθέσει προ ημερών αντίστοιχη πρόταση.

Κύκλοι της μετέδιδαν χαρακτηριστικά πως «όσον αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του εξοδούχου Προέδρου του, επιβεβαιώνεται ότι η σοβαρότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό που λείπει από την αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα. Χρειάστηκε επεξηγηματικό τουιτ από την εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για να ερμηνευτεί η υπερφίαλη και αμήχανη δήλωση του κ. Κασσελακη και ενώ εντωμεταξύ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ειρωνεύονταν την πρόταση μομφής στα κοινωνικά δίκτυα». «Και αυτό τη στιγμή που η κ. Κεχαγια είχε απορρίψει την πρόταση της Νέας Αριστεράς για πρόταση δυσπιστίας στις 6 Μαρτίου ως ενισχυτική προς την κυβέρνηση. Ο κόσμος της Αριστεράς αξίζει μια καλύτερη αντιπολίτευση», κατέληγαν οι ίδιοι κύκλοι.

Παράλληλα, εντός της ημέρας αναμένεται επικοινωνία του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής και με την ηγεσία της Νέας Αριστεράς, προκειμένου να συντονιστούν οι κινήσεις τους, ενόψει της κατάθεσης της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, νωρίς το απόγευμα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή του ελληνικού λαού στις επόμενες Eθνικές Eκλογές

Επίθεση στον Πρωθυπουργό και στις κυβερνητικές πολιτικές εξαπέλυσε από την Πρέβεζα ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Η Νέα Δημοκρατία πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη και αυτό που το...

Κυβερνητικές πηγές: Ο Κασσελάκης έχει χάσει τον λογαριασμό - Συκοφαντίες, αλαζονεία και απολιτίκ λαϊκισμός

Αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη αφήνουν κυβερνητικά στελέχη. «Άρρητα ρήματα, συκοφαντίες, αλαζονεία και απολιτίκ λαϊκισμός. Κοινώς, μια από τα ίδια από τον κ. Κασσελακη. Κά...

Μητσοτάκης: Να προσφέρουμε στους νέους περισσότερες, σταθερές και καλοπληρωμένες δουλειές (Photos)

Σημαντικός ο ρόλος της ΔΥΠΑ με τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση των μισθών, τόνισε ο Πρωθυπουργός. «Η ανεργία στη χώρα μας μειώνεται και οι μισθοί αυξάνονται». «Σημαντική η ευ...

Φόρτωση άρθρων...