Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Στο 7,6 η διαφορά υπέρ της Ν.Δ.- Πόσο κοντά είναι στην αυτοδυναμία (κάρτες)

Σημαντικό προβάδισμα διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Στη νέα έρευνα της Opinion Poll για το TheTOC και καθώς πλησιάζει η ημέρα που θα ανακοινωθεί η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη των Εκλογών τα δυο μεγάλα κόμματα αυξάνουν έστω και οριακά τις δυνάμεις τους, γεγονός που δείχνει ότι η αναμέτρηση θα είναι μια δύσκολη άσκηση για τα μικρά κόμματα, που κινδυνεύουν να συνθλιβούν ανάμεσα στους δυο μεγάλους παίκτες, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να προηγείται με αρκετά μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας όλες ανεξαιρέτως τις μετρήσεις των προηγούμενων ετών, ενώ στο σενάριο των δεύτερων εκλογών- που πρέπει να θεωρείται περίπου βέβαιο- το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σαφώς πλησιάζει ή εν πάση περιπτώσει μπορεί να κατακτήσει την αυτοδυναμία. Αντίθετα, όπως θα δούμε αμέσως τώρα, το σενάριο της «κυβέρνησης των ηττημένων» (δηλαδή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, συν ΜεΡΑ25) δεν φαίνεται πιθανό, μετά τις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με την απλή αναλογική. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το ΜεΡΑ25 θα καταφέρει τελικά να μπει στη Βουλή, γεγονός που διευκολύνει την αυτοδυναμία.

Στην πρόθεση ψήφου, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αυξάνουν οριακά τις δυνάμεις τους, με τη διαφορά να είναι μεγάλη υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα , στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 32.9% ( 32.6% τον Ιανουάριο) και ο ΣΥΡΙΖΑ το 25.3% ( 24.8% ). Έτσι η μεταξύ τους διαφορά εντοπίζεται στο 7.6% ( 7.8% τον Ιανουάριο). 

Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν: ΠΑΣΟΚ 9.8% ( 10%), ΚΚΕ 4.4% ( 4.5%), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3.9% ( 4%), ΜέΡΑ25 25 2.3%, ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ 2.6% ( 2.3 %), ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 1.1% ( 1.1 %), ενώ υπάρχει ένα 3.1% (2.5%) που αθροιστικά ψηφίζουν κάποιο άλλο κόμμα.

Δημοσκόπηση: Στο 7,6 η διαφορά υπέρ της Ν.Δ.

Τα ποσοστά  αυτά επί των εγκύρων γίνονται: Ν.Δ 34.4% , ΣΥΡΙΖΑ 26.5% , ΠΑΣΟΚ 10.3%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.1%, ΜΕΡΑ 25 2.4%, ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ 2.7%, ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 1,2%, ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 3.2%. Η διαφορά επί των εγκύρων βρίσκεται στο 7.9%.

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Στο 7,6 η διαφορά υπέρ της Ν.Δ.- Πόσο κοντά είναι στην αυτοδυναμία

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, σενάριο κυβέρνησης ηττημένων, δηλαδή κυβέρνηση από το δεύτερο και το τρίτο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) με την στήριξη και ενός τρίτου μικρότερου κόμματος δεν βγαίνει, αφού τα ποσοστά των κομμάτων δεν επιτρέπουν να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151ας εδρών.

Τι γίνεται στο σενάριο των δεύτερων Εκλογών

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα στην περίπτωση δεύτερων εκλογών, καθώς υπό προϋποθέσεις, η Νέα Δημοκρατία μπορεί να κατακτήσει την αυτοδυναμία. Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36.2% ( + 3.3%), ο ΣΥΡΙΖΑ 27.3% ( + 1.2%), το ΠΑΣΟΚ 8.7% ( - 1.1%), ΚΚΕ 4% ( -0.4%), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3.2% ( - 0.7%), ΜέΡΑ25 25 1.9% ( - 0.4%), ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ 2%( - 0.7%), ΑΛΛ0 2.9% ( - 0.2%).

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Στο 7,6 η διαφορά υπέρ της Ν.Δ.- Πόσο κοντά είναι στην αυτοδυναμία

Βλέπουμε δηλαδή μεγάλη αύξηση του πρώτου κόμματος (ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση), μικρή άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και απώλειες για όλα τα μικρότερα κόμματα που τροφοδοτούν τους δυο μεγάλους. Το ΠΑΣΟΚ υφίσταται μεγάλη πίεση και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ .

Τα αποτελέσματα αυτά επί των εγκύρων γίνονται : Νέα Δημοκρατία 38%- δηλαδή είναι εφικτή η αυτοδυναμία- ΣΥΡΙΖΑ 28.7%, ΠΑΣΟΚ 9.1%, Κ.Κ.Ε 4.2%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3.4%, ΜΕΡΑ 25 2%, ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ 2.1%, ΑΛΛΟ 3%.
 

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Στο 7,6 η διαφορά υπέρ της Ν.Δ.- Πόσο κοντά είναι στην αυτοδυναμία

ΠΗΓΗ: TheTOC
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν στο Λονδίνο ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Στις 13 Μαϊού αναμένεται να συναντηθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επι...

Ν. Ανδρουλάκης: Αδιανόητο να έχουμε συνεχιζόμενα κρούσματα που πλήττουν το κύρος του κράτους – Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Την Αμφιλοχία επισκέφθηκε το μεσημέρι της Κυριακής(28/4) ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ολοκληρώνοντας την τριήμερη περιοδεία του σε νομούς της Ηπείρου ...

Φόρτωση άρθρων...