Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Δημοσκόπηση Powergame: Στο 9,6% η διαφορά της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ - Οι πιο δημοφιλείς υπουργοί (κάρτες)

Σε ένα σκηνικό αβεβαιότητας τόσο λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία όσο και στις σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική ζωή, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα 9,6 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το Βαρόμετρο της GPO για το powergame.gr.

Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει μια οριακή τάση ανάκαμψης, την ώρα που οι συσχετισμοί στο πολιτικό σκηνικό δεν εμφανίζουν σοβαρές διακυμάνσεις, παρά την «κινούμενη άμμο» που προκαλούν οι εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει το 31,8% των προτιμήσεων  (έναντι 31,2% τον περασμένο Ιανουάριο). Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με  22,2% (22% τον Ιανουάριο). Το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζει μια οριακή κάμψη με 13,8% (14,4%). 

Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,5% (6,2%), η Ελληνική Λύση με 4,1% (3,9%) το ΜέΡΑ25 με 2,3% (3%), οι Έλληνες για την Πατρίδα με 1,7% (1,7%). 

Άλλο κόμμα επιλέγει το 3,1% των ερωτηθέντων (3,9%), λευκό ή άκυρο  το 1,7% (1,2%), ενώ επιθυμία να μην ψηφίσει εκφράζει το 2,4% (2,1%). Μικρή άνοδο εμφανίζει το ποσοστό των αναποφάσιστων με 11,4% (10,4% τον περασμένο Ιανουάριο).

Δημοσκόπηση: Στο 9,6% η διαφορά της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι συσχετισμοί αυτοί καταγράφονται όχι μόνο εξαιτίας των δραματικών γεωπολιτικών και οικονομικών τριγμών (όπως καταγράφονται στο πρώτο μέρος του Οικονομικού Βαρόμετρου) αλλά και στη σκιά μιας φιλολογίας για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών- ή της άμεσης διεξαγωγής τους, όπως απαιτεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άποψη αυτή, έχει ενδιαφέρον να υπογραμμιστεί ότι η καταγραφή των ποσοστών των κομμάτων στη δημοσκόπηση γίνεται με τη διευκρίνιση ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Εξίσου ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στο ερώτημα, εάν η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου που η ίδια είχε ψηφίσει στην αρχή της θητείας της, ώστε το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα να ανέβει από 40 σε 50 έδρες.

Στο 9,6% η διαφορά της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ

Εδώ, η επιφύλαξη της κοινής γνώμης για την αλλαγή καταγράφεται σαφώς, καθώς το 55,6% των ερωτηθέντων εκφράζουν αρνητική γνώμη ενώ το 29,4% θεωρεί ότι πρέπει να γίνει η αναθεώρηση του εκλογικού νόμου ( ένα όχι ευκαταφρόνητο 15% δεν παίρνει θέση στο ερώτημα).

Όσον αφορά στην αξιολόγηση των υπουργών υπάρχουν ορισμένες ενδιαφέρουσες διαβαθμίσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας, εξακολουθεί να διατηρεί υψηλά ποσοστά θετικών γνωμών (74,5%). Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης είναι στη δεύτερη θέση με το 59% των θετικών γνωμών. Ακολουθούν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με 48,2%, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας με 42,8%, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης με 39,5%. Την πρώτη εξάδα συμπληρώνει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης με 39,3%.

Σε ένα σκηνικό αβεβαιότητας τόσο λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία όσο και στις σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική ζωή, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα 9,6 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ,

*Η έρευνα διεξήχθη από τις 9 έως τις 11 Μαρτίου 2022., σε σχεδιασμένο δείγμα 1.000 ατόμων, 17 ετών και άνω. Στρωματοποιημένη μέθοδος, το δείγμα κατανεμήθηκε με τη μέθοδο των ποσοστώσεων, με αναλογία ως προς τις Περιφέρειες.  Η συλλογή στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνενετύξεις, με γραπτό δομημένο ερωτηματολόγιο. Μέγιστο στατιστικό σφάλμα της μέτρησης είναι το 2.9% . Tα αποτελέσματα της έρευνας  έχουν σταθμιστεί με τη σύνθετη στάθμιση ως προς το φύλο, την ηλικία  και την κομματική προτίμηση. Επισημαίνεται πως τα στοιχεία της μέτρησης αποτελούν την καταγραφή των τάσεων που επικρατούν τη δεδομένη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας.

ΠΗΓΗ: powergame.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μαρινάκης σε Κεχαγιά για Προανακριτική: Πυροτέχνημα από ανεύθυνη αντιπολίτευση

Πυροτέχνημα από μια ανεύθυνη αντιπολίτευση χαρακτήρισε την πρόταση της εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλας Κεχαγιά να συμφωνήσει η ΝΔ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα ...

Δένδιας: «Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας»

Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ο οποίος, στη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια, υπογράμμ...

ΝΔ: Δεν τους ενδιαφέρει ο πόνος των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών - Τους ενδιαφέρει μόνο να ρίξουν την κυβέρνηση

Για «ντιλάρισμα» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προκειμένου να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κάνει λόγο σε δήλωσή του το πρωί της Πέμπτης ο εκπρόσωπος τύπου της Νέ...

Φόρτωση άρθρων...