Τετάρτη
17 Απριλίου 2024

Ειδικό Δικαστήριο: Δυο χρόνια φυλάκιση η ποινή για τον Νίκο Παππά – Χρηματική ποινή σε Καλογρίτσα

Πολιτική

Ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή επέβαλε το Ειδικό Δικαστήριο στον Νίκο Παππά, το οποίο τον έκρινε ομόφωνα ένοχο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή επέβαλε το Ειδικό Δικαστήριο στον Νίκο Παππά, καταδικάζοντάς τον σε δύο έτη φυλάκιση.

Στον Χρήστο Καλογρίτσα επέβαλε χρηματική ποινή 5.000 ευρώ.

Ομόφωνα το δικαστήριο απέρριψε την αναγνώριση των ελαφρυντικών που ζήτησε η πλευρά Καλογρίτσα.

Ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Δημήτρης Ασπρογέρακας ζήτησε να σταλούν στον εισαγγελέα τα πρακτικά με την κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα Ευθαλίας Διαμαντή, που είχε καταθέσει ότι «φάκελοι και τσάντες έφευγαν από γραφείο Καλογρίτσα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».
Oμόφωνα το δικαστήριο διαβίβασε στον εισαγγελέα την κατάθεση της γραμματέως Καλογρίτσα για τα περαιτέρω.

Συνήγοροι υπεράσπισης του Παππά: Θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο Γιάννης Μαντζουράνης, συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Παππά, δήλωσε: «Δυστυχώς, σήμερα ομόφωνα τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου αποφάσισαν να περιβάλουν με τη δεσμευτικότητα δικαστικής απόφασης την εκδικητική δίωξη του Νίκου Παππά από τους πολιτικούς αντιπάλους του.
Εδώ και τώρα επιβάλλονται δύο σχόλια:
Πρώτον, όταν η πολιτική εισέρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου, τότε η Δικαιοσύνη εξέρχεται.
Και, δεύτερον, ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν επιβάλλεται. Κερδίζεται, όταν οι λειτουργοί της έχουν το σθένος να κρίνουν μόνο με βάση το Σύνταγμα, τον νόμο και τη συνείδησή τους και κυρίως όταν δεν συμβιβάζονται παρά μόνο με την αλήθεια.
Καμία απόφαση δικαστηρίου δεν αυτοδικαιώνεται. Μόνο ο δημόσιος έλεγχος της αιτιολογίας της επιτρέπει τη διακρίβωση της ορθότητας ή μη αυτής και μπορεί να προσφέρει σε οποιαδήποτε δικαστική απόφαση εκτός από δεσμευτικότητα και πειστικότητα και συνακόλουθα τον σεβασμό των πολιτών.
Μετά από όλα αυτά η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι απλώς δεδομένη, αλλά και απολύτως αναγκαία».

Ο Θεόδωρος Μαντάς, συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Παππά, δήλωσε: «Προφανής, ακατανόητη και εντελώς αδικαιολόγητη η δυσαρμονία ανάμεσα στην πρόταση της εισαγγελέως και στην απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Η ορθότητά της δεν θα κριθεί από την ομοφωνία αλλά από τον αντίκτυπό της στην ελληνική κοινωνία.
Το μοναδικό πραγματικό γεγονός το οποίο αποδείχθηκε σε αυτή την ακροαματική διαδικασία είναι ότι με τις ενέργειες του Νίκου Παππά εισέρρευσαν εκατοντάδες εκατομμυρίων στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου από τον εξορθολογισμό του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου».

Ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην υπουργού Βαγγέλης Γεωργακόπουλος δήλωσε: «Σε μια εποχή που στη συνείδηση του ελληνικού λαού η δικαστική εξουσία έχει αποξενωθεί από τη Δικαιοσύνη, είναι αναμενόμενο σε μια πολιτική δίκη η απόφαση να είναι βαθύτατα και μόνον πολιτική».

Λοβέρδος: Δικαίωση για Καλογρίτσα - Οριστική απόδειξη ότι έλεγε την αλήθεια

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Χρήστου Καλογρίτσα, Ανδρέας Λοβέρδος και Άγγελος Καραχάλιος, δήλωσαν:

«Το ειδικό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Νίκο Παππά για παράβαση καθήκοντος. Η προσπάθεια του πρώην υπουργού να μετατρέψει σε πολιτική μια αμιγώς ποινική υπόθεση απέτυχε παταγωδώς.
Η αλήθεια έπρεπε να περάσει από το δικαστήριο και πράγματι σε ό,τι αφορά τον εντολέα μας κ. Χρήστο Καλογρίτσα η σημερινή ομόφωνη απόφαση αποτελεί δικαίωση, γιατί συνιστά πλήρη και οριστική απόδειξη ότι πράγματι έλεγε την αλήθεια».

Ομόφωνη η απόφαση για την ενοχή Παππά-Καλογρίτσα

Νωρίτερα, την ενοχή του Νίκου Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αποφάσισε το Ειδικό Δικαστήριο.

Παράλληλα, το δικαστήριο καταδίκασε τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα για το αδίκημα της συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος του πρώην υπουργού.

Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου είναι ομόφωνη.

Και οι δύο, Nίκος Παππάς και Χρήστος Καλογρίτσας, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση καταδικάστηκαν για τις παρασκηνιακές ενέργειες που τους αποδίδονται κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016, προκειμένου ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας να αποκτήσει κανάλι επιρροής ΣΥΡΙΖΑ.
Η εισαγγελική πρόταση

Ποινή ενός έτους είχε προτείνει ο εισαγγελέας της έδρας Δημήτρης Ασπρογέρακας για τον Νίκο Παππά. Για τον Χρήστο Καλογρίτσα ο εισαγγελέας είχε προτείνει ποινή έξι μηνών.

Οικονόμου: Απόφαση-κόλαφος προσωπικά για τον κ. Τσίπρα - Θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με δήλωσή του για την καταδίκη του Νίκου Παππά από το Ειδικό Δικαστήριο τονίζει πως πρόκειται για απόφαση-κόλαφος για τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, τονίζει πως αποκαλύφθηκε, πέραν πάσης αμφισβήτησης, η θεσμική εκτροπή που είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχο για παράβαση καθήκοντος τον πρώην υπουργό κ. Νίκο Παππά -τον παλαιότερο και στενότερο συνεργάτη του κ. Τσίπρα- για την υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016. Του επέβαλε μάλιστα την ανώτατη για το αδίκημα αυτό προβλεπόμενη ποινή. Η καταδίκη για παράβαση καθήκοντος συνιστά το πλέον απαξιωτικό ιδιώνυμο αδίκημα για δημόσιους λειτουργούς.

Η απόφαση είναι κόλαφος προσωπικά για τον κ. Τσίπρα, καθώς ο κ. Παππάς, μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, συντόνιζε και κατηύθυνε μια επιχείρηση ελέγχου και χειραγώγησης της ενημέρωσης, με απώτερο σκοπό τη νόθευση της δημοκρατίας. Πρόκειται για μια θλιβερή ημέρα της πολιτικής μας ιστορίας, καθώς ένας πρώην υπουργός καταδικάζεται για παράβαση καθήκοντος.

Είναι όμως και μια μέρα αποκαλυπτική. Από τη μία διότι φάνηκε ότι η ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη τελικά φθάνει στην αλήθεια και όλα έρχονται στο φως. Ο κ. Παππάς κρίθηκε ένοχος μέσα από μια ακροαματική διαδικασία που κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Κρίθηκε ένοχος μέσα από θεσμικές και νόμιμες διαδικασίες, όχι μέσω ισχυρισμών κουκουλοφόρων μαρτύρων ή με βάση όσα διακινούν ρυπαρά δίκτυα και κάθε λογής συνωμοσιολόγοι.

Και από την άλλη διότι αποκαλύφθηκε, πέραν πάσης αμφισβήτησης, η θεσμική εκτροπή που είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε κεντρικότατο επίπεδο.

Πρόκειται, επίσης, για απόλυτη δικαίωση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.

Οι λαλίστατοι κήνσορες του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες, άμεσα και γενναία, και να παραδεχτούν το προφανές: ότι χρησιμοποίησαν καταχρηστικά και παράνομα την εξουσία που τους δόθηκε από τον ελληνικό λαό για να χειραγωγήσουν την ενημέρωση, να αλώσουν τη Δημοκρατία μας και να μετατρέψουν την Ελλάδα σε αυταρχικό τριτοκοσμικό καθεστώς.

Μετά την ομόφωνη απόφαση, τα ερωτήματα είναι πιεστικά και επιβάλλεται η άμεση απάντησή τους, χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές:

  • Θα αναλάβει ο κ. Τσίπρας την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί για τα έργα και τις ημέρες του παλαιότερου και στενότερου συνεργάτη του;
  • Θα αποσύρει ο κ. Τσίπρας από τα ψηφοδέλτια και θα διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ τον αμετάκλητα και ομόφωνα καταδικασμένο κ. Παππά;

Μάντζος: Εκτεθειμένος ο Τσίπρας για την κάλυψη που παρείχε τον Παππά

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, σε δήλωσή του μετά την καταδίκη του Νίκου Παππά, αναφέρει «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είναι εκτεθειμένος για την κάλυψη που του παρείχε. Τι θα πει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ;».

Η δήλωση του Δημήτρη Μάντζου αναφέρει:

«Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ζητήσαμε εξαρχής να τηρηθούν απόλυτα όροι διαφάνειας και νομιμότητας σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Αντιθέτως, η τότε κυβέρνηση, με την αντισυνταγματική διαδικασία που ακολούθησε, επέλεξε τα παιχνίδια παρασκηνίου για να μοιράσει άδειες σε φιλικούς επιχειρηματίες.

Σήμερα η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε. Το ειδικό δικαστήριο καταδίκασε ομόφωνα τον πρώην υπουργό και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππά και τον φίλα προσκείμενο στην τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα για παρεμβάσεις στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Ο ομόφωνα καταδικασμένος Νίκος Παππάς είναι ο στενότερος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, και ως εκ τούτου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτεθειμένος για την κάλυψη που του παρείχε.

Αναρωτιόμαστε: Τι θα πει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα βγάλει άραγε ανακοίνωση όπως έκανε προ ημερών πανηγυρίζοντας για την εισαγγελική πρόταση, μιας και παγίως η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει τη Δικαιοσύνη αλά καρτ, όπως έπραξε στο παρελθόν και με τις ανεξάρτητες αρχές; Ή θα παραδεχτεί και σήμερα ότι... υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας;».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής ο Μητσοτάκης – Μέση Ανατολή και ευρωτουρκικές σχέσεις στην ατζέντα

Είκοσι επτά ηγέτες της ΕΕ, ανάμεσά τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρεθούν αυτό το διήμερο στις Βρυξέλλες σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την ώρα που μαίνοντ...

Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: «Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό»

Στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γιούρι Κιμ στο επίκεντρο των συζητήσεών τ...

Φόρτωση άρθρων...