Σαββάτο
24 Φεβρουαρίου 2024

Εκλογές 2023: Ο οδικός χάρτης μέχρι τις κάλπες - Οι διερευνητικές εντολές και η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Παρασκήνιο

Μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής των εκλογών 2023 στις 21 Μαΐου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκινούν και οι προεκλογικές διαδικασίες στον δρόμο για τις κάλπες.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, την ημερομηνία των εκλογών καθόρισαν οι πανελλαδικές εξετάσεις και η έναρξη της τουριστικής περιόδου. Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν την 1η Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν με τα ειδικά μαθήματα στις 29 Ιουνίου.

«Πρόκειται για έναν προγραμματισμό απόλυτα συνεπή με τις συνταγματικές προθεσμίες, που ταυτόχρονα όμως συνυπολογίζει και μια σειρά από σοβαρά γεγονότα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, όπως οι πανελλαδικές εξετάσεις και η έναρξη της τουριστικής περιόδου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την απόφασή του οι εθνικές εκλογές να διεξαχθούν στις 21 Μαΐου.

Οι ημερομηνίες των Πανελλαδικών και η προσφυγή σε δεύτερες κάλπες

Αυτές οι ημερομηνίες συνεκτιμήθηκαν στην απόφαση του πρωθυπουργού για εκλογές στις 21 Μαΐου και όχι στις 28, δηλαδή λίγες ημέρες πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Σε ό,τι αφορά την προσφυγή σε δεύτερες κάλπες με την ενισχυμένη αναλογική, επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 2α Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση, ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής, αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι κάλπες θα στηθούν λίγες ημέρες μετά το τέλος των εξετάσεων, αλλά πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 11-12 Ιουλίου. Παράλληλα, στη χώρα θα έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.

Πάντως, δεν έχει απορριφθεί το ενδεχόμενο οι δεύτερες κάλπες να στηθούν μία εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή στις 25 Ιουνίου, καθώς οι μαθητές που θα συμμετέχουν στις Πανελλαδικές θα είναι μόνο όσοι εξετάζονται σε ειδικά μαθήματα, κάτι που θεωρείται πως δεν θα προκαλεί πρόβλημα στη λειτουργία των εκλογικών κέντρων. Ωστόσο, αυτό το σενάριο φαίνεται να συγκεντρώνει λιγοστές πιθανότητες.

Οικονόμου: Αν χρειαστούν δεύτερες εκλογές, θα γίνουν το αργότερο τις πρώτες μέρες του Ιουλίου

«Όπως είχε ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας και συγκεκριμένα στις 21 Μαΐου. Αν χρειαστούν δεύτερες εκλογές, αυτές θα γίνουν το αργότερο τις πρώτες μέρες του Ιουλίου», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η Βουλή θα διαλυθεί εντός των προβλεπόμενων από το Σύνταγμα χρονικών ορίων. «Ο πρωθυπουργός πιστεύει στη θεσμικότητα, και η σταθερότητα και συνέπεια στους θεσμούς είναι οι οδοί για να πετύχουμε την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Η Ελλάδα χρειάζεται μια αναβαθμισμένη κανονικότητα και οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν ποια Ελλάδα θέλουν και ποια κυβέρνηση».

Το χρονοδιάγραμμα προς τις εκλογές 2023 και το κλείσιμο της Βουλής

Στη Βουλή θα συνεχιστούν κανονικά οι κοινοβουλευτικές εργασίες μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου, οπότε και θα κλείσει για τις ημέρες του Πάσχα, εκτός αν χρειαστεί μία μέρα ακόμα για ένα νομοσχέδιο. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, το τελευταίο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί θα είναι του υπουργείου Εσωτερικών.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η Βουλή δεν έχει λόγο να ανοίξει ξανά, παρά μόνο για τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυσή της. Αυτό μπορεί να γίνει 22-30 μέρες πριν τις εκλογές, δηλαδή το διάστημα 22-28 Απριλίου.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα πάρει την πρώτη διερευνητική εντολή ώστε σε διάστημα 3 ημερών να διαπιστώσει εάν μπορεί να εξασφαλίσει την δεδηλωμένη της Βουλής και να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.

Αν η προσπάθεια αποβεί άκαρπη, η εντολή περνά στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος ενώ αν αποτύχει και αυτός στον αρχηγό του τρίτου κόμματος. Συνολικά η διαδικασία μπορεί να κρατήσει έως 9 ημέρες ώστε την 10η να καλέσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Όταν η ΠτΔ διαπιστώσει αδυναμία πολιτικής συνεννόησης, τότε δίνει εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί ξανά σε εκλογές.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δρυμιώτης: Ο Τσίπρας ήθελε να καθαιρέσει τον Κασσελάκη, αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάσχει από το σύνδρομο της ύβρεως

Μια πρώτη ανάλυση για τις ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα και την απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη από το βήμα του 4ου συνεδρίου έκανε το πρωί της...

Όταν το «Καρφί» αποκάλυψε από το περασμένο Σάββατο την απόλυση του Τεμπονέρα από τον Κασσελάκη (εικόνα)

Στο ναδίρ είναι οι σχέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη με το στέλεχος του κόμματός του, Διονύση Τεμπονέρα. Τελευταίο επεισόδιο της θυελλώδους σχέσης τους φέρεται ...

Δεν θα είναι υποψήφιος ο Διονύσης Τεμπονέρας: «Για το κοινό καλό κάνουμε πίσω»

«Δεν διεκδικήσαμε καρέκλες και οφίτσια, δίνουμε τις μάχες με ανιδιοτέλεια. Το "εγώ" το προσφέρουμε στο "εμείς"» ξεκαθάρισε ο Διονύσης Τεμπονέρας μιλώντας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στ...

Φόρτωση άρθρων...