Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Εκλογές 2023: Οι απουσίες από τα ψηφοδέλτια των κομμάτων

Πολιτική

Η σύνθεση της νέας Βουλής θα είναι πολύ διαφορετική. Είτε γιατί κάποιοι βουλευτές αποχωρούν από την πολιτική είτε γιατί αρκετοί δεν θα καταφέρνουν να επανεκλεγούν.

Στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου πέρα από την πολύ μεγάλο ανταγωνισμό σε αρκετές περιφέρειες πολλοί εκπρόσωποι του λαού της κοινοβουλευτικής περιόδου 2019-2023  έχουν αποφασίσει, οι περισσότεροι εδώ καιρό, να μη δώσουν τη μάχη του σταυρού. Ορισμένοι ξάφνιασαν, άλλοι πάλι αποτελούν το παράδειγμα πως ο κοινοβουλευτικός βίος πρέπει κάποια στιγμή να ολοκληρώνεται προκειμένου να δοθεί χώρος σε νεότερους πολιτικούς.

Νέα Δημοκρατία

Τις περισσότερες αποχωρήσεις τις έχει η Νέα Δημοκρατία, αφού άλλωστε είναι και η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα. Σημαντικότερη είναι αυτή του Κώστα Καραμανλή που συμπλήρωσε 34 χρόνια κοινοβουλευτικού βίου. Διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2004 έως το 2009 και πρόεδρος της γαλάζιας παράταξης από το 1997 έως το 2009.

Στις εκλογές του 2019 ο Παναγιώτης Πικραμένος συμμετείχε στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της κυβέρνησης και παρέμεινε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε όλη την τετραετία. Δεν θα είναι στις λίστες του κόμματος στις επόμενες κάλπες.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν θα συμμετέχει στις λίστες και ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Εκτός θα μείνει με δική του απόφαση επίσης και ο Χρήστος Ταραντίλης, που διατέλεσε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Έχει αποφασίσει να μην συμμετέχει στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο και ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας από το 2007 Κώστας Τζαβάρας, που είχε διαφωνήσει σε κάποια σημεία με την κυβερνητική γραμμή. Απών από τη νέα Βουλή, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα, θα και ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης, δηλώνοντας πως κλείνει ένας σημαντικός κύκλος για εκείνον και ανοίγει ένας νέος.

Δεν θα συμμετέχει στη λίστα της Ανατολικής Αττικής η Γεωργία Μαρτίνου, που ήταν πολύ δημοφιλής στην περιοχής της,  αλλά και ο βουλευτής Α' Πειραιώς Χριστόφορος Μπουτσικάκης.

Μετά από έξι κοινοβουλευτικές θητείες στα γαλάζια ψηφοδέλτια δεν θα είναι και ο βουλευτής Χαλκιδικής Γιώργος Βαγιωνάς.

Εκτός ψηφοδελτίων έθεσε εαυτόν  και ο Θέμης Χειμάρρας , ο οποίος παραιτήθηκε από βουλευτής Φθιώτιδας με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής προκειμένου, όπως τόνισε, να διευκολύνει το έργο της δικαιοσύνης σε υπόθεση που τον αφορά.

Εκτός ψηφοδελτίων, όπως είναι γνωστό, θα μείνει και βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης που είχε διαγραφεί από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας τον περασμένο Οκτώβριο και παρέμεινε στη Βουλή ανεξάρτητος.

ΣΥΡΙΖΑ

Από το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ δυο πρώην βουλευτές από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του 2019, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια του κόμματος που θα κλείσουν την Παρασκευή.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Βασίλης Βασιλικός.

Εδώ και καιρό έχουν ανακοινώσει πως θα δώσουν χώρο σε νεότερους υποψήφιους να μπουν στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ ο Σπύρος Λάππας από την Καρδίτσα και ο Σάκης Παπαδόπουλος από το Τρίκαλα.

Στις αρχές Φεβρουαρίου ανακοίνωσε την απόφασή του να μην μπει στη μάχη του σταυρού και ο Γιάννης Γκιόλας από την Αργολίδα.

Η Ειρήνη Αγαθοπούλου προκάλεσε αναστάτωση στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν στη συνεδρίαση της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής ανακοίνωσε πως δεν επιθυμεί να είναι υποψήφια στο Κιλκίς. Αιτία αποτέλεσε η συμπερίληψη στο ψηφοδέλτιο του Παύλου Τονικίδη.

Δεν θα μετέχει στις λίστες της Κουμουνδούρου η Αγγελική Αδαμοπούλου που από το ΜέΡΑ25 πέρασε στον ΣΥΡΙΖΑ και στα μέσα Φεβρουαρίου αποφάσισε εκ νέου να ανεξαρτητοποιηθεί.

ΠΑΣΟΚ

Η Χαριλάου Τρικούπη δεν θα έχει στις τάξεις της τον Γιώργο Καμίνη που έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό την απόφασή του να μη είναι στα νέα ψηφοδέλτια του κόμματος για προσωπικούς λόγους. Τον δήμο Μινώα Πεδιάδας και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου επέλεξε ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

ΚΚΕ

Η Αλέκα Παπαρήγα θα είναι μια από τις πιο ηχηρές απουσίες της επόμενης Βουλής. Παρέμεινε στη θέση της γραμματέως της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για 22 χρόνια (1991-2013) και συμπλήρωσε, πριν πάρει την απόφαση να αποχωρήσει, 30 χρόνια κοινοβουλευτικής παρουσίας.

Ελληνική Λύση

Ο Αντώνης Μυλωνάκης και η Αναστασία Αικατερίνη Αλεξοπούλου ανακοίνωσαν πως θα αποχωρήσουν από τα ψηφοδέλτια μετά την απόφαση του κόμματος να «μετακομίσουν» σε άλλες εκλογικές περιφέρειες από αυτές που έχουν εκλεγεί στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Ο «πόλεμος» και οι αλληλοκατηγορίες συνεχίζονται στην Ελληνική Λύση με αφορμή δημοσιεύματα που τους ενέπλεκε σε σενάρια αποστασίας, μετά τις εκλογές, σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης από τη ΝΔ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...