Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Εκλογές στις 21 Μαΐου με απλή αναλογική - Πώς υπολογίζονται οι έδρες

Πολιτική

Στις 21 Μαΐου, δηλαδή σε λιγότερο από δύο μήνες από σήμερα, εκατομμύρια πολίτες θα σπεύσουν στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές του 2023.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου, ανακοίνωσε την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

«Η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη κάλπη πώς θα κυβερνήσει. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ποιον θα έχουν πρωθυπουργό. Συνεπώς, αυτοδύναμη ΝΔ - ισχυρή Ελλάδα. Προϋπόθεση για ένα πιο αποτελεσματικό κράτος με καλύτερους μισθούς, και οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις 21 Μαΐου θα επιλέξουν αν ο τόπος θα συνεχίσει τον δρόμο του εκσυγχρονισμού και θα κρίνουν δύο θητείες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός για τις επερχόμενες εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως οι δεύτερες εκλογές, αν χρειαστούν, θα διεξαχθούν το αργότερο στις αρχές Ιουλίου.

Εκλογές 2023: Τι σημαίνει η επαναφορά της απλής αναλογικής

Η μεγάλη διαφορά των επικείμενων εκλογών θα είναι η επαναφορά του συστήματος της απλής αναλογικής, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με τον εκλογικό νόμο του 2016.

Με την απλή αναλογική οι έδρες που λαμβάνει κάθε κόμμα υπολογίζονται βάσει του πανελλαδικού ποσοστού τους. Για παράδειγμα, με την απλή αναλογική στην καθαρή μορφή της, αν ένα κόμμα στην Ελλάδα λάβει 20% των ψήφων, τότε κατακτά 60 έδρες (το 20% των 300 εδρών). Εν ολίγοις, η αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα επιτυγχάνεται μόνο αν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων + 1 έδρα, γι' αυτό και αναλυτές επισημαίνουν πως θα είναι πιο δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Παρά ταύτα, η πιο ακριβής ονομασία του συστήματος με το οποίο θα διεξαχθούν οι προσεχείς εθνικές εκλογές είναι «απλή αναλογική με όριο». Αυτό σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει το όριο του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή. Αυτό που παύει να ισχύει με τον εκλογικό νόμο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα.

Το παράδειγμα με τις προηγούμενες εκλογές

Αν οι εκλογές του 2019 είχαν γίνει με το σύστημα της απλής αναλογικής που πέρασε το 2016, τότε οι έδρες θα κατανέμονταν ως εξής (σε παρένθεση οι έδρες που έλαβαν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής):

  • ΝΔ 130 (158 το 2019)
  • ΣΥΡΙΖΑ 103 (86 το 2019)
  • ΚΙΝΑΛ 27 (22 το 2019)
  • ΚΚΕ 17 (15 το 2019)
  • Ελληνική Λύση 12 (10 το 2019)
  • ΜέΡΑ25 11 (9 το 2019)

Υπενθυμίζεται ότι τυχόν δεύτερες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με τον νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ενισχυμένη αναλογική, που προβλέπει μπόνους εδρών, διευκολύνοντας τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Φοίβος Ιωαννίδης - Στη Σητεία η κηδεία του

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο Φοίβος Ιωαννίδης, δικηγόρος και πολιτικός με πλούσια συνδικαλιστική και αντιστασιακή δράση. Οπως αναφέρουν πληροφορίες του neakriti.gr, ο Φο...

Σακελλαροπούλου: Το αναστάσιμο φως να γίνει οδηγός όλων μας προς έναν κόσμο χωρίς πολέμους

«Το αναστάσιμο φως να γίνει οδηγός όλων μας προς έναν κόσμο χωρίς πολέμους» ευχήθηκε σε δήλωση της η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ειδικότερα, στο μήνυμα τη...

Μήνυμα Κ. Μητσοτάκη για το Πάσχα: Η σκέψη μας πρωτίστως στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας

«Καθώς η Μεγάλη Εβδομάδα προσεγγίζει το τέλος της, η προσδοκία της Ανάστασης μας γεμίζει όλους ελπίδα, δύναμη και αισιοδοξία» τονίζει στο μήνυμά του από την Τήνο ο πρωθυπουργός Κυρ...

Φόρτωση άρθρων...