Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Μεγαλύτερη η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο - Ψηφίζουν πάνω από 300 άτομα το λεπτό

Την ίδια ώρα την περαμένη Κυριακή είχαν προσέλθει 45.000 - Με ρύθμούς 16.000 την ώρα προσέρχονται οι ψηφοφόροι...

Πολιτική

Μεγαλύτερη παραμένει η η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ καθώς με βάση τα στοιχεία που έγιναν γνωστά στις 12:20 στις κάλπες είχαν προσέλθει 58.000 μέλη με  έναν ρυθμό, δηλαδή, της τάξης των 300 το λεπτό ή 16.000-17.000 την ώρα

Στις 11:15 το πρωί είχαν ψηφίσει 39.000 μέλη ενώ την περασμένη Κυριακή την ίδια ώρα είχαν ψηφίσει 35.000.

Στις 10:30 το πρωί της Κυριακής στις κάλπες έχουν προσέλθει 27.737 μέλη του κόμματος όταν την ίδια ώρα την περασμένη εβδομάδα είχαν ψηφίσει 26.000 ενώ στις 9:50 είχε ανακοινωθεί ότι στις κάλπες είχαν προσέλθει ψηφίσει 19.000 μέλη του κόμματος ενώ την αντίστοιχη ώρα την περασμένη Κυριακή ο αριθμός τους ήταν 10.000. 

Παράλληλα, κατά πληροφορίες, από όσους έχουν ψηφίσει ως τώρα, οι 5000 δεν είχαν παει στον πρωτο γύρο

Υπενθυμίζεται ότι οι κάλπες θα μείνουν ανοιχτές μέχρι τις 8 το βράδυ εκτός αν δοθεί παράταση λόγω μεγαλύτερης συμμετοχής.
 

Κασσελάκης: Παροτρύνω τον κόσμο να ψηφίσει

Ο Στέφανος Κασσελάκης πριν να πάει να ψηφίσει στις 12 το μεσημέρι στη Νέα Σμύρνη, έβγαλε βόλτα τον σκύλο του μαζί με τον σύντροφό του Τάιλερ Μακμπέθ.

«Παροτρύνω όλον τον κόσμο να ψηφίσει. Είναι μια όμορφη διαδικασία, μια νέα μέρα ξημερώνει» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Την επόμενη ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκλεγούν περίπου 180.000 μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σε όλη τη χώρα, καθώς από τις 8 το πρωί ψηφίζουν στα 538 εκλογικά τμήματα για την επαναληπτική αναμέτρηση αναδεικνύοντας τον/ την διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα. Σημειώνεται ότι η Έφη Αχτσιόγλου θα ψηφίσει στις 11 στο Αιγάλεω.

Μικρές «αρρυθμίες»

Το πρωί καταγράφηκαν, πάντως, δυσκολίες στον εντοπισμό κομματικών μελών που ψήφισαν στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αντιμετωπίζουν κατά τόπους εκλογικά τμήματα, καθώς -παρότι οι ψηφοφόροι φαίνεται να υπάρχουν στους καταλόγους- δεν πραγματοποιείται, κατά πάσα πιθανότητα, σωστά η αναζήτησή τους από τους χειριστές των τάμπλετ.

Χαρακτηριστική περίπτωση μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που δεν τον έβρισκαν σε εκλογικό τμήμα της Αττικής νωρίς το πρωί, ενώ είχε ψηφίσει κανονικά την περασμένη Κυριακή.

Επιπλέον, σε εκλογικό τμήμα δήμου της δυτικής Ελλάδας, κλειστό ήταν κατά πληροφορίες το δημοτικο κατάστημα όπου έπρεπε να στηθεί η κάλπη, η οποία είχε πάει στην ώρα της, βρίσκοντας κλειστή την πόρτα.

Οδηγίες για την ψηφοφορία

Να σημειωθεί ότι η Κουμουνδούρου έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για την σημερινή ψηφοφορία, προς διευκόλυνση των εκλογέων. Αναλυτικά:

1. Πότε ψηφίζω;
Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, από τις 8:00 π.μ. μέχρι και τις 8:00 μ.μ.

2. Πού ψηφίζω;
Έχουν οριστεί 538 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Μπορείτε να τα βρείτε στη διεύθυνση https://vote.syriza.gr/mathe-poy-psifizeis/

3. Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου;
Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι και όσες ψήφισαν στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου 2023 και όσοι και όσες είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και είναι καταχωρημένοι στο μητρώο μελών. Νέα μέλη δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής και ψήφου.

4. Πώς ψηφίζω από το εξωτερικό;
Για τους κατοίκους του εξωτερικού, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 από ώρα 0:00 (μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή) μέχρι τις 8:00 μ.μ. της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσα είχαν εγγραφεί στον i-syriza μέχρι και Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023.

5. Τι πρέπει να έχω μαζί μου;
Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή Βιβλιάριο Υγείας ή Άδεια Διαμονής ή Visa ή Μπλε Βεβαίωση.

6. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, οι ψηφοφόροι καλούνται να καταβάλουν εκλογική συνδρομή 2 ευρώ. Εξαιρούνται οι άνεργοι και οι νέοι και νέες έως 30 ετών καθώς και εκλογείς που δεν μπορούν να καταβάλουν το ποσό αυτό.

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου
Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής αποφασίστηκε ότι δικαίωμα ψήφου στον β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών έχουν όσοι και όσες ψήφισαν στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου 2023 και όσοι και όσες είναι παλιά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ήταν ήδη καταχωρημένοι στο μητρώο μελών.

Έτσι, δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη, ακόμη και αν δεν έστειλαν τα στοιχεία τους στην ΚΕΦΕ για πιστοποίηση. Νέα μέλη δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής και ψήφου.

Στον α' γύρο ψήφισαν 148.821 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Κασσελάκη να λαμβάνει ποσοστό 44,91% (66.156 ψήφοι) και την Έφη Αχτσιόγλου 36,18% (53.292 ψήφοι). Στον κρίσιμο β' γύρο αναμένονται μέχρι και 180.000 μέλη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου.

Αισιόδοξοι δηλώνουν και στα δύο επιτελεία για το αποτέλεσμα
Στα επιτελεία των δύο «στρατοπέδων» μετρούν και ξαναμετρούν ψήφο-ψήφο τους συσχετισμούς. Από την πλευρά Κασσελάκη εκφράζουν αισιοδοξία ότι εκείνος θα κόψει και πάλι πρώτος το νήμα, όπως και την προηγούμενη Κυριακή, με την ίδια πάνω-κάτω διαφορά ή και μεγαλύτερη όπως προβλέπουν πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι. Μεγάλα διεθνή ΜΜΕ όπως η FAZ και ο Guardian ασχολούνται με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και δη με τον ως τώρα άγνωστο Στέφανο Κασσελάκη.

Για ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου γύρου, κάνουν λόγο από το επιτελείο της Έφης Αχτσιόγλου, ποντάροντας τόσο στα λάθη του συνυποψηφίου της, όσο και στην προσέλευση παλαιών μελών που δεν προσήλθαν στον πρώτο γύρο. Ουδείς φυσικά γνωρίζει πόσοι από τους 40.000 θα ψηφίσουν αλλά και πόσοι εξ αυτών θα επιλέξουν Αχτσιόγλου.

Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι από τις επιλογές των ψηφοφόρωνθα κριθεί και η συνοχή αλλά και η μελλοντική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το τοξικό, εμφυλιοπολεμικό κλίμα σχολίασε αιχμηρά και ο καλλιτέχνης Σταμάτης Κραουνάκης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πολιτικά με ενοχλεί αυτή η αντιπαλότητα, με χαλάει αυτό. Δεν είναι Αριστερά αυτό… Έχει ξεκατινιαστεί το σύστημα».

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Τα θαλάσσια πάρκα δεν αφορούν την Τουρκία - Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών

Το μήνυμα ότι «είναι θετικό να συνομιλούμε» με την Τουρκία «χωρίς, όμως, αυταπάτες ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τις πάγιες θέσεις της σχετικά με το Αιγαίο», έστειλε, μιλώντας στην τη...

Ευρωεκλογές 2024: Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές των κοινοβουλευτικών κομμάτων (ονόματα)

Συνολικά 369 υποψηφίους κατεβάζουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα της χώρας μας στις επικείμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα συμπλήρωσαν το ψηφοδέλτιό τους...

Μαρινάκης: Από τις πιο ακατανόητες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ η κατάθεση προς ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία

Από τις πιο ακατανόητες και ανεξήγητες κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ο Παύλος Μαρινάκης πως είναι τα μνημόνια της συμφωνίας των Πρεσπών που κατέθεσε προς ψήφιση ο ΣΥ...

Φόρτωση άρθρων...