Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Επικοινωνία Μπόρις Τζόνσον με Κυριάκο Μητσοτάκη: Tι συζήτησαν

Πολιτική

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον είχε σήμερα Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις προκλήσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα, σε μία συγκυρία κρίσιμη για την επίδειξη ενότητας της Συμμαχίας στη στήριξη της Ουκρανίας.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε επίσης πως οι δύο ηγέτες καλωσόρισαν τη δυνατότητα για μελλοντική διμερή συνεργασία Ελλάδας- Ηνωμένου Βασιλείου σε ένα φάσμα τομέων, περιλαμβανομένης της άμυνας. Είπαν ότι προσβλέπουν σε νέα τους συνάντηση στη Μαδρίτη την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Βρετανό ομόλογό του για την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας και της απόδοσης σε αυτήν καθεστώτος υποψηφίου. Ο κ. Τζόνσον χαιρέτισε τις προσπάθειες αυτές ως απόδειξη της στήριξης της διεθνούς κοινότητας στον ουκρανικό λαό και τις επιλογές του.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στο Λονδίνο Θανάσης Γκαβός, ο Μπόρις Τζόνσον είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει «να στρέψει το δείκτη» στην Ουκρανία ώστε να τερματιστούν τα δεινά του ουκρανικού λαού και ο καταστρεπτικός αντίκτυπος της βαρβαρότητας του Πούτιν στην παγκόσμια επισιτιστική και ενεργειακή κρίση. Τόνισε δε πως η αδράνεια της Δύσης το μόνο που θα κάνει θα είναι να δώσει άδεια στον Πούτιν να συνεχίσει να επιτίθεται.

Οι κ. Μητσοτάκης και Τζόνσον συμφώνησαν ακόμη να συναντηθούν στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, εφόσον τα προγράμματά τους το επιτρέψουν.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί επικοινωνία του Μπόρις Τζόνσον με τον Ταγίπ Ερντογάν, που φαίνεται ότι συζητήθηκε και το θέμα της απόκτησης Eurofigter από την Άγκυρα.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, βασικά θέματα συζήτησης ήταν η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και η διμερής αμυντική και οικονομική συνεργασία.

Μεταξύ άλλων, ο Μπόρις Τζόνσον ενημέρωσε τον τούρκο πρόεδρο για την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επί της σημασίας τερματισμού του ρωσικού επιθετικού πολέμου και αποκατάστασης της ουκρανικής κυριαρχίας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στις 11 το πρωί της Παρασκευής το υπουργικό συμβούλιο - Ανακοινώνεται ο κατώτατος μισθός

Την Παρασκευή στις 11:00 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνεδρίαση θα ανακοινωθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, και θα παρου...

Φόρτωση άρθρων...