Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

Επιστολική ψήφος: Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων

Ελλάδα

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για την επιστολική ψήφο. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα (epistoliki.ypes.gov.gr) θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 23:59 της , Μεγάλης Δευτέρας (ώρα Ελλάδας). 

Οι κάτοικοι του εξωτερικού για να μην βρεθούν προ εκπλήξεως θα πρέπει να λάβουν υπόψη τη διαφορά ώρας του τόπου διαμονής με τη χώρα καταγωγής τους.

Όσοι διαμένουν στο Λος Άντζελες και στο Βανκούβερ η προθεσμία λήγει ένα λεπτό πριν από τις 14:00 τοπική ώρα, στη Νέα Υόρκη και στο Τορόντο στις 17:00, στη Βρετανία στις 22:00, στην κεντρική Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία κλπ) στις 23:00, στο Πεκίνο στις 05:00 της Μεγάλης Τρίτης και δύο ώρες αργότερα στην Αυστραλία.

Οι εκλογείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή μπορούν να απευθυνθούν σε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ή στην αρμόδια ελληνική Προξενική Αρχή προκειμένου να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.

Τυχόν απορίες απαντώνται στα πεδία «περισσότερες πληροφορίες» ή «αναφορά προβλήματος» στην πλατφόρμα, καλώντας στο +30 210 626 6222 όλο το 24ωρο ή επικοινωνώντας με τοπικό ΚΕΠ και για τους διαμένοντες στο εξωτερικό με την αρμόδια ελληνική Προξενική Αρχή.

Οι εντός Ελλάδας εκλογείς εισέρχονται στην πλατφόρμα αποκλειστικά μέσω taxisnet κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών. 

Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και δεν έχουν κωδικούς taxisnet, υπάρχει η δυνατότητα να ολοκληρωθεί η πιστοποίηση με συνδυαστική χρήση στοιχείων του ελληνικού διαβατηρίου και της ελληνικής αστυνομικής ταυτότητας, (αρκεί και τα δύο να είναι σε ισχύ) ή του διαβατηρίου και του αριθμού δημοτολογίου.

Η αποστολή του εκλογικού φακέλου θα γίνει από το υπουργείο Εσωτερικών μέσω κούριερ εντός του Μαΐου. Η παραλαβή γίνεται υποχρεωτικά είτε από τον ίδιο τον εκλογέα είτε από τρίτο πρόσωπο που έχει ρητή εξουσιοδότηση για την παραλαβή του, με θεώρηση γνησίου υπογραφής μέσω gov.gr ή από δημόσια αρχή.

Ο εκλογέας ενημερώνεται με ηλεκτρονικό μήνυμα για την αποστολή του φακέλου και με ηλεκτρονικό σύνδεσμο για την παρακολούθηση της πορείας του (tracking).

Ο φάκελος θα περιλαμβάνει τον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, το ψηφοδέλτιο που θα είναι ενιαίο με όλα τα κόμματα, τον φάκελο ψηφοφορίας που θα είναι ανώνυμος, ένα έντυπο οδηγιών, τον κατάλογο υποψηφίων και μια αίτηση - υπεύθυνη δήλωση που είναι υποχρεωτικό να συμπληρωθεί.

H ανάρτηση της Κεραμέως

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα (epistoliki.ypes.gov.gr) θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 23:59 σήμερα, ώρα Ελλάδας

Λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα η προθεσμία εγγραφής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο.

Έως το πρωί της Μ. Δευτέρας είχαν εγγραφεί περισσότεροι από 178.000 εκλογείς προκειμένου να ψηφήσουν με επιστολική στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Σε ανάρτηση της η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως έγραψε:
 

Το 74,5% των εγγεγραμμένων, δηλαδή περίπου 133 χιλ εκλογείς βρίσκονται εντός της επικράτειας ενώ το 25,5% - πάνω από 45 χιλ - είναι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και έχουν δικαίωμα ψήφου.

Υπενθυμίζεται πως στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023 στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού είχαν εγγραφεί 25.610 με την τότε διαδικασία βέβαια να προβλέπει αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής και αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά κέντρα.

Αναφορικά με τους εκτός επικράτειας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκλογέων βρίσκεται σε χώρες της Ευρώπης καθώς έχουν εγγραφεί πάνω από 38 χιλ (84,3%), περίπου 5 χιλ (10,4%) σε χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής, 2,1% σε Ασία, 1,8% σε Ωκεάνια, 0,9% σε Αφρική και 0,5% σε Νότια Αμερική.

Η ηλικιακή κατανομή δείχνει ότι επιστολικά προτίμησαν να ψηφίσουν κυρίως εκλογείς ηλικιών 41 έως 60 καθώς αποτελούν σχεδόν το 38%, οι 17 εως 40 ετών αποτελούν το 32% ενώ οι 61 και άνω το 30%.

Πάνω από 186.000 εγγραφές στην πλατφόρμα για τις Ευρωεκλογές

Έως τις 14.30 της Μεγάλης Δευτέρας είχαν εγγραφεί συνολικά 186.117 Έλληνες από 127 διαφορετικές χώρες στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου. Οι 139.576 (ποσοστό 75%) είναι κάτοικοι εντός επικράτειας, ενώ οι 46.541 (ποσοστό 25%) Έλληνες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Υπουργείο Εσωτερικών αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των εγγεγραμμένων είναι και Έλληνες που κατοικούν σε χώρες του εξωτερικού, οι οποίοι δεν κατάφεραν να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές του 2023, καθώς δεν κατέστη εφικτό να συσταθεί εκλογικό κέντρο στην περιοχή τους.

Ενδεικτικά, παρατίθενται ορισμένες από αυτές:

  • Αμερικανική Σαμόα
  • Τζιμπουτί,
  • Ανγκόλα,
  • Μοζαμβίκη Κονγκό,
  • Καμπότζη,
  • Ισημερινός,
  • Γουατεμάλα,
  • Ελ Σαλβαδόρ,
  • Ζάμπια.
  •  

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κυψέλη: Ζημιές σε 40 αυτοκίνητα από τζιπ που μπήκε με 100 χιλιόμετρα στην Κεφαλληνίας

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στην Κυψέλη από την τρελή πορεία αυτοκινήτου. Περίπου 40 αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα επί της οδού Κεφαλληνίας, στο κέντρο της Αθήνας, στην Κυψέλη, ...

Φόρτωση άρθρων...