Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Μητσοτάκης: Πιστοποιητικό εμβολιασμού για ταξίδια εντός Ε.Ε. στους άνω των 60 μόνο με τρίτη δόση (επιστολή)

Την πραγματοποίηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ως προϋπόθεση ισχύος για τους άνω των 60 ετών του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού (EU DCC) για ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Πρωθυπουργός στην επιστολή του αναφέρεται την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, παρά την εμβολιαστική εκστρατεία. Όπως αναφέρει, αυτή πιθανότατα αποδίδεται είτε στην μετάλλαξη Δέλτα είτε στην μείωση της κάλυψης που προσφέρουν τα εμβόλια με το πέρασμα του χρόνου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει πως υπάρχει μία διαφοροποίηση σχετικά με την πολιτική που ακολουθούν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στην τρίτη δόση, τονίζει ωστόσο πως αυτή η χρονική περίοδος αποτελεί μία ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, όπως λέει «για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας, ειδικά από την στιγμή που η τρίτη δόση έχει αποδείξει πως είναι αποτελεσματική σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% στο να αποτρέψει άσχημα αποτελέσματα όπως ο θάνατος, ενώ προστατεύει και από την συμπτωματική νόσηση αφού κρατά τους πολίτες εκτός νοσοκομείων».

Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει: «προτείνω να θεωρηθεί η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του COVID-19 ως προϋπόθεση ασφαλούς ταξιδιού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ευρωπαίους πολίτες άνω των 60 ετών». 

Όπως αναφέρει, αυτό θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, το οποίο αποδείχθηκε συλλογική επιτυχία που επέτρεψε περαιτέρω την ασφαλή επιστροφή μας για να ταξιδέψουμε από χώρα σε χώρα. «Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στην κατ' εξουσιοδότηση πράξη σχετικά με την περίοδο ισχύος του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού που σχεδιάζει να εγκρίνει η Επιτροπή και στις συστάσεις 1475/20 και 912/20 του Συμβουλίου σχετικά με τα ταξίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός σημειώνει πως μία τέτοια πρωτοβουλία «θα βοηθήσει τα συστήματα υγείας μας να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά ένα βαρύ χειμερινό κύμα νοσηλειών αλλά και να διατηρήσουν τον έλεγχο του ιού και της πανδημίας χωρίς να προχωρήσουν σε νέους οριζόντιους περιορισμούς που θα έβαζαν σε κίνδυνο την ανάκαμψη των οικονομιών μας και την ελευθερία του κίνηση».

Επίσης, τονίζει πως «πιστεύω ότι η επιβολή της τρίτης δόσης ως μέρος της πιστοποίησης του εμβολιασμού για πολίτες άνω των 60 ετών θα ήταν ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα μας κατά της πανδημίας και σας παρακαλώ να εξετάσετε και να συζητήσετε αυτήν την πρόταση με άλλα κράτη μέλη».

Αναλυτικά η επιστολή του Πρωθυπουργού (ανεπίσημη μετάφραση):



«Πολλές ευρωπαϊκές χώρες βιώνουν επί του παρόντος μια αναζωπύρωση των λοιμώξεων από τον SARS-CoV-2 παρά τις μέχρι τώρα επιτυχημένες εκστρατείες εμβολιασμού. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη μεγαλύτερη μολυσματικότητα της παραλλαγής δέλτα (B.1.617.2) του SARS-CoV-2 και στη μείωση της ανοσίας των εμβολίων που χορηγήθηκαν μήνες νωρίτερα.

Αν και αναγνωρίζω ότι επί του παρόντος υπάρχει διαφορά μεταξύ των κρατών μελών στα προγράμματα εμβολιασμού τρίτης δόσης, πιστεύω ότι δεν πρέπει να χάνεται χρόνος για την προστασία των πιο ευάλωτων των πολιτών μας, ειδικά επειδή η τρίτη δόση έχει αποδειχθεί αποτελεσματική (> 90%) στην πρόληψη σοβαρών εκβάσεων που σχετίζονται με τον COVID-19, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου, αλλά επίσης προστατεύουν από συμπτωματική λοίμωξη και κρατούν τους πολίτες μας υγιείς και εκτός νοσοκομείων.

Ενόψει της τρέχουσας αναζωπύρωσης, πολλές χώρες έχουν εισαγάγει προγράμματα εμβολιασμού τρίτης δόσης είτε για όλους τους ενήλικες, όπως η χώρα μου, είτε μόνο για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας καθώς και για άτομα υψηλού κινδύνου.

Ανεξάρτητα από αυτή τη διακύμανση, ωστόσο, τα επιστημονικά στοιχεία υποδηλώνουν και όλοι συμφωνούμε ότι η τρίτη δόση συνιστάται ανεπιφύλακτα για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Για τον σκοπό αυτό, γράφω για να προτείνω να θεωρηθεί η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του COVID-19 ως προϋπόθεση ασφαλούς ταξιδιού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ευρωπαίους πολίτες άνω των 60 ετών. Αυτό θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, το οποίο αποδείχθηκε συλλογική επιτυχία που επέτρεψε περαιτέρω την ασφαλή επιστροφή μας για να ταξιδέψουμε από χώρα σε χώρα. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στην κατ' εξουσιοδότηση πράξη σχετικά με την περίοδο ισχύος του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού που σχεδιάζει να εγκρίνει η Επιτροπή και στις συστάσεις 1475/20 και 912/20 του Συμβουλίου σχετικά με τα ταξίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Α.Ε.Κ. Ursula von cfer Leyen
Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Μια τέτοια πρωτοβουλία πολιτικής θα βοηθήσει τα συστήματα υγείας μας να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά ένα βαρύ χειμερινό κύμα νοσηλειών αλλά και να διατηρήσουν τον έλεγχο του ιού και της πανδημίας χωρίς να προχωρήσουν σε νέους οριζόντιους περιορισμούς που θα έβαζαν σε κίνδυνο την ανάκαμψη των οικονομιών μας και την ελευθερία του κίνηση.
Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι η επιβολή της τρίτης δόσης ως μέρος της πιστοποίησης του εμβολιασμού για πολίτες άνω των 60 ετών θα ήταν ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα μας κατά της πανδημίας και σας παρακαλώ να εξετάσετε και να συζητήσετε αυτήν την πρόταση με άλλα κράτη μέλη».

Η επιστολή: 

 Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού: Την υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου για τους άνω των 60 ζητά ο Μητσοτάκης

 

 Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού: Την υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου για τους άνω των 60 ζητά ο Μητσοτάκης

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...