Τετάρτη
22 Μαΐου 2024

«Food Pass» για τα νοικοκυριά: Ποιοι και πώς θα εισπράττουν το επίδομα (παραδείγματα)

Πολιτική
Tags: Food Pass

Ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, για τους καταναλωτές που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, προβλέπει το μέτρο που εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για ένα μέτρο με πρόθεση να στηριχθούν τα νοικοκυριά όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης το οποίο «θωρακίζει το πρώτο σημείο όπου κυρίως χτυπά η ακρίβεια: αυτό της κατανάλωσης».

Σημειώνεται πως τα στοιχεία από τις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ δείχνουν τους τελευταίους μήνες συρρίκνωση του όγκου πωλήσεων όπως αντίστοιχα μείωση της κατανάλωσης παρατηρείται και στα καταστήματα τροφίμων.

Ενδεικτικά στους φούρνους σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αρτοποιών τον τελευταίο χρόνο η μείωση της κατανάλωσης υπολογίζεται στο 20% ενώ στα κρεοπωλεία σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Ελλάδος εκτιμάται περί το 35%. Έρευνα του ΙΕΛΚΑ δείχνει επίσης πως το 55% των καταναλωτών έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και παντοπωλείου.

Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα την ίδια στιγμή συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο υποχώρησε στο 8,5% από 9,1% τον Οκτώβριο του 2022 καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ σε διάστημα ενός έτους, καταγράφηκε αύξηση 15% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά». Με βασικά είδη διατροφής να οδηγούν την «κούρσα» των ανατιμήσεων.

Για έξι μήνες η επιδότηση του 10%

Στο πλαίσιο αυτό, το νέο μέτρο που αναμένεται να εφαρμοστεί από τον Φεβρουάριο 2023 και για έξι μήνες (έως τον Ιούλιο 2023) έρχεται να προστεθεί, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός «σε όλα τα προηγούμενα μέτρα που ήδη έχουν δρομολογηθεί».

Υπενθυμίζεται ότι στον κλάδο των σούπερ μάρκετ τουλάχιστον έως τα τέλη Μαρτίου θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το «καλάθι του νοικοκυριού» με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης για τις πρώτες 6 εβδομάδες εφαρμογής του να δείχνουν ότι το κέρδος των καταναλωτών με βάση το σύνολο των καλαθιών όλων των αλυσίδων υπολογίζεται στα 15,32 ευρώ την εβδομάδα, ή 66,4 ευρώ τον μήνα ή 796,4 ευρώ το έτος.

Πώς θα εφαρμοστεί η επιδότηση

Η νέα επιδότηση αφορά στις αγορές τροφίμων των καταναλωτών όχι μόνο από τα σούπερ μάρκετ αλλά και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων, όπως φούρνοι, μίνι μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και γαλακτοπωλεία.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορών.

Για παράδειγμα:

 • Μονομελές νοικοκυριό με 220 ευρώ μηνιαίες αγορές λαμβάνει 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι χωρίς τέκνα με 320 ευρώ μηνιαίες αγορές λαμβάνει 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο με 20 ευρώ μηνιαίες αγορές λαμβάνει 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα με 420 ευρώ μηνιαίες αγορές λαμβάνει 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο με 420 ευρώ μηνιαίες αγορές λαμβάνει 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα με 520 ευρώ μηνιαίες αγορές λαμβάνει 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα με 620 ευρώ μηνιαίες αγορές λαμβάνει 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα με 720 ευρώ μηνιαίες αγορές λαμβάνει 72 ευρώ μηναία ενίσχυση.
 • Συνολικά η ενίσχυση ανέρχεται για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται:

 • έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό
 • και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.

Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι δυνητικοί ωφελούμενοι περιλαμβάνουν περί τα 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά (εκ των 4,1 εκατομμυρίων νοικοκυριών), με περίπου 8,5 εκατομμύρια μέλη.

Τα ποσά της επιδότησης πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Στην περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την κατάθεση τους σε τραπεζικό λογαριασμό, τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% τους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΣΥΡΙΖΑ: Το νέο σποτ για τη διαφθορά

Στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την πάταξη της διαφθοράς αναφέρεται το νέο προεκλογικό σποτ που έδωσε στη δημοσιότητα η Κουμουνδούρου. Αφού αρχικά παρατίθενται στοιχεία σχετικά μ...

Στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές – «Φωτιά» έχουν πάρει τα επιτελεία των κομμάτων

Σε εγρήγορση βρίσκονται τα επιτελεία των κομμάτων, καθώς πλησιάζουμε προς την κάλπη των Eυρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Επίθεση Μητσοτάκη στην Αντιπολίτευση Ολομέτωπη επίθεση σ...

H Ε.Ε. χαιρετίζει την επιστολή του Μητσοτάκη: «Συμβάλλει στον συνολικό προβληματισμό για το μέλλον της ενιαίας αγοράς»

Την επιστολή χαιρετίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των διαφο...

Φόρτωση άρθρων...