Παρασκευή
08 Δεκεμβρίου 2023

Φράχτης στον Έβρο: «Ράπισμα» στην τροπολογία Παπαδημούλη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ανοίγει ο δρόμος για χρηματοδότηση του φράχτη στον Έβρο από ευρωπαϊκά κονδύλια, καθώς «κατέπεσε» η τροπολογία του Δημήτρη Παπαδημούλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Με 322 ψήφους υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να κινητοποιηθούν κονδύλια άμεσα για την ενίσχυση των ικανοτήτων και των υποδομών στα σύνορα.

Σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην ψηφοφορία για τις «Κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό του 2024 - Τμήμα III» υπερψηφίστηκε η τροπολογία του ΕΛΚ για τη χρηματοδότηση υποδομών στα εξωτερικά σύνορα με 322 ψήφους υπέρ, 290 κατά και 20 αποχές, με την παράγραφο 49 που περιλαμβάνει την λεγόμενη «τροπολογία Παπαδημούλη» να καταπέφτει και να τροποποιεί την παράγραφο 23 του κειμένου που είχε διαμορφωθεί με πρωτοβουλία των σκιωδών εισηγητών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, της Ευρωομάδας του Εμανουέλ Μακρόν Renew Europe και των Πρασίνων.

Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως πλέον ο δρόμος για χρηματοδότηση των φραχτών στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η επέκταση στον Έβρο που έχει δρομολογήσει η ελληνική κυβέρνηση, είναι ανοιχτός, κάτι που δεν ίσχυε με την τροπολογία 48, την λεγόμενη «τροπολογία Παπαδημούλη» η οποία είχε περάσει στις 29 Μαρτίου. Το τελικό κείμενο της Έκθεσης καταψηφίσθηκε με 210 ψήφους υπέρ, 321 κατά και 105 αποχές και αναμένεται να τεθεί ξανά υπό επεξεργασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνοντας υπόψιν το υπάρχον κείμενο της τροπολογίας του ΕΛΚ και όχι αυτό με την προηγούμενη διατύπωση με την «τροπολογία Παπαδημούλη».

Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης και Πέτρος Κόκκαλης, ενώ υπερψήφισαν σύσσωμο το ΕΛΚ με μόλις μία ψήφο κατά και το Renew Europe (το οποίο είχε υποστηρίξει την τροπολογία Παπαδημούλη), ανάμεσα σε αυτούς και ο Γιώργος Κύρτσος.

Η τροπολογία 48 (Παπαδημούλη) που πλέον κατέπεσε ανέφερε: «Εκφράζει έντονη ανησυχία για την ερμηνεία που έδωσαν ορισμένα κράτη μέλη στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Φεβρουαρίου 2023 και ιδίως στην παράγραφο 23 αυτών των συμπερασμάτων· τονίζει ότι η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιτίθεται σθεναρά στη χρήση κάθε ενωσιακής χρηματοδότησης για την κατασκευή περιφράξεων ή τειχών στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, και αναμένει ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να αρνείται κάθε τέτοια χρηματοδότηση τώρα και στο μέλλον».

Η τροπολογία 49 αναφέρει που υπερψηφίστηκε: Υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταδικάζει απερίφραστα τις απόπειρες εργαλειοποίησης των μεταναστών, ιδίως στο πλαίσιο υβριδικών αποσταθεροποιητικών ενεργειών. Χαιρετίζει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Φεβρουαρίου 2023, ιδίως δε την παράγραφο 23, με την οποία η Επιτροπή καλείται να κινητοποιήσει αμέσως σημαντικά κονδύλια και μέσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να στηρίξει τα κράτη μέλη στην ενίσχυση των ικανοτήτων και των υποδομών προστασίας των συνόρων, των μέσων επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένης της εναέριας επιτήρησης, και του εξοπλισμού υπενθυμίζει ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα των μεταναστών.

Την εξέλιξη σχολίασε και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρει: Σήμερα το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έδωσε μία ηχηρή απάντηση, καθώς κατέπεσε η τροπολογία Παπαδημούλη για τη μη χρηματοδότηση του #φράκτη στον #Έβρο και υπερψηφίστηκε η τροπολογία του #ΕΛΚ που επιτρέπει τη χρηματοδότηση σχετικών υποδομών. Συνεχίζουμε, για την #Ελλάδα».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κασσελάκης για επίσκεψη Ερντογάν: Δεν ακολουθούμε την πολιτική πατριδοκαπηλείας - εργαλειοποίησης των ελληνοτουρκικών

Θετικά σχολίασε την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. Ωστόσο, ζήτησε να διευκρινιστεί πως η Διακήρυξη κατοχυρώνει τα συμφέρ...

Φόρτωση άρθρων...