Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Πώς επηρεάζει η ψήφος εμπιστοσύνης από ΔΝΤ και Standard & Poor's την εκλογική διαδικασία της 9ης Ιουνίου

Διπλό δώρο για την Ελλάδα επεφύλαξαν το περασμένο τριήμερο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Standard & Poor's, για το δημόσιο χρέος και το αξιόχρεο αντίστοιχα.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα πριν από μερικούς μήνες, αργά το βράδυ της Παρασκευής προχώρησε σε αναβάθμιση των προοπτικών από σταθερές σε θετικές. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι αν δεν έχει γυρίσει ο κόσμος... ανάποδα, μέσα στους επόμενους μήνες θα μας ανεβάσει κατά μία βαθμίδα ακόμη. Βεβαίως, αυτά είναι... ψιλά γράμματα για τους... Φαραντούρηδες του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι προφανώς, είδαν την περίοδο της... επάρατης διακυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου ότι η Ελλάδα έτρωγε με... χρυσά κουτάλια, όταν το αξιόχρεο μας ήταν κυριολεκτικά για τα "σκουπίδια"! 

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Έχει δίκιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, να λέει ότι η νέα αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας "είναι μία απάντηση σε όσους συνεχώς γκρινιάζουν και προσπαθούν να υποβαθμίσουν τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων πέντε ετών, δηλαδή την χωρίς προηγούμενο αύξηση των εξαγωγών, το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει σημειώσει ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις, τη μεγάλη μείωση της ανεργίας κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες και το ότι τελευταία έχουμε πενταπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης".

Από την άλλη πλευρά, από τις επαφές του υπουργού στις ΗΠΑ και από τις συναντήσεις που είχε με στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, προκύπτει ότι η Ελλάδα αποτελεί τη μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, παρουσιάζοντας σταθερά πτωτική πορεία στο δημόσιο χρέος, όταν χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, κινδυνεύουν με πραγματικό εκτροχιασμό. Σε όλες τις συναντήσεις που είχε ο κ. Χατζηδάκης, έγινε αποδέκτης των εξαιρετικά θετικών σχολίων για την πορεία της Ελλάδας, διαβεβαιώνοντας ωστόσο τους διεθνείς οργανισμούς ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει χωρίς εκπτώσεις και με αποφασιστικότητα την προσπάθεια ελέγχου των δημοσίων οικονομικών και της προώθησης των μεταρρυθμίσεων, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, την αύξηση των εισοδημάτων, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και τη μείωση της ανεργίας.

Στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του κ. Χατζηδάκη η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, έγινε μια... χαλαρή συζήτηση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας, αποδεικνύοντας τη θέση που έχει καταφέρει πλέον να κατακτήσει η Ελλάδα στο διεθνές στερέωμα.

Είμαστε αξιόπιστοι και αυτό το εισπράττουμε με το παραπάνω σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Τυγχάνουμε διεθνούς αναγνώρισης και αυτό σημαίνει ότι οι διεθνείς οργανισμοί βλέπουν αποτελέσματα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Άρα, δεν είναι και διατεθειμένοι να... παίξουν με το ελληνικό success story, βοηθώντας με τον τρόπο τους την προσπάθεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, γιατί πολύ απλά αυτό επιτάσσει το δικό μας αλλά και το δικό τους συμφέρον! Τόσο απλά είναι τα πράγματα...

Από την άλλη, οι συναντήσεις του υπουργού με τον πρόεδρο της Goldman Sachs John Waldron και τον αντιπρόεδρο της Citigroup Jay Collins, είναι κολοσσιαίας σημασίας για τη συνέχεια της επενδυτικής παρουσίας των Αμερικανών στην Ελλάδα. Επιπλέον, είναι ένα μήνυμα προς τις αγορές ότι αυτή τη στιγμή ασχολούνται με την... πάρτη μας τα μεγαλύτερα επενδυτικά "σπίτια" του κόσμου. Ο Κωστής Χατζηδάκης κάλεσε τις δύο επενδυτικές τράπεζες να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στη χώρα μας, ενώ την ίδια προτροπή απηύθυνε και προς τους εκπροσώπους οίκων αξιολόγησης και οικονομικούς αναλυτές. Επιπλέον, είχε συναντήσεις με φορείς για την κλιματική αλλαγή και έλαβε μέρος στην Υπουργική Σύνοδο της Διεθνούς Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης, η οποία στοχεύει στη διαμόρφωση των στρατηγικών επενδύσεων για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος "βρώμικου" χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. "Κερασάκι στην τούρτα" αποτέλεσαν οι επιτυχημένες τηλεοπτικές εμφανίσεις Χατζηδάκη στα δίκτυα CNBC και Bloomberg.

Τον κ. Χατζηδάκη συνόδευσαν στις συναντήσεις ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής, Γιώργος Χριστόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Δημήτρης Τσάκωνας, καθώς επίσης και οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Μασουράκης και στην Παγκόσμια Τράπεζα, Ελένη Παναγιωταρέα. Στην ελληνική αντιπροσωπεία επίσης συμμετείχε ο υποδιοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης. 
Από τα παραπάνω προκύπτει... άνετα το συμπέρασμα για το πού βρίσκεται σήμερα η χώρα και πόσο μετράει σε διεθνές επίπεδο. Και όλα αυτά έχουν σφραγίδα και ονοματεπώνυμο. Δηλαδή Νέα Δημοκρατία και Κυριάκος Μητσοτάκης!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...