Πέμπτη
15 Ιανουαρίου 2026

«Independent»: Γιατί ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο… Τσίπρας του 2019

Πολιτική
Τι κι αν ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αναφέρει συνεχώς γνωμικά των αρχαίων ελλήνων τραγικών, εν τέλει καταλήγει οι ομιλίες του να ηχούν στα αυτιά Ελλήνων και ξένων όπως οι ομιλίες του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει σήμερα ο βρετανικός Independent, φιλοξενώντας άποψη αρθρογράφου για τις πολιτικές ομοιότητες των δύο ανδρών.

«Ως νεοεκλεγμένοι ηγέτες, και οι δύο αμφισβήτησαν τις συμφωνίες των προκατόχων τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατέφυγαν στον λαϊκισμό, προσπαθώντας να αποφύγουν έναν δυσάρεστο συμβιβασμό και ένα υπερισχύον τελεσίγραφο» γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, «για τον Τσίπρα, η ημερομηνία χωρίς επιστροφή για την χώρα ήταν η 30η Ιουνίου 2015,  όταν έληξε  το πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα και η χώρα κηρύχτηκε  σε κατάσταση χρεωκοπίας», όταν και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι καθιερώθηκαν στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2015.

Για τον Μπόρις Τζόνσον, το σενάριο της μη αναστρέψιμης καταστροφής της χώρας είναι η έξoδος χωρίς συμφωνία από την ΕΕ (no deal Brexit) στις 31 Οκτωβρίου.

«Yπερήφανοι διαπραγματευτές» εναντίον των «συνεργατών» των Βρυξελλών

Ποιος δεν θυμάται τον Αλέξη  Τσίπρα να προσπαθεί τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του το 2015 να πετύχει ευνοϊκούς για την Ελλάδα όρους στη συμφωνία με τους δανειστές, προσπάθεια που δεν απέδωσε καρπούς καθώς η ΕΕ του έκανε το χατίρι, χωρίζοντας ιδεολογικά τους πολίτες στους «ασυμβίβαστους, υπερήφανους  Έλληνες» έναντι εκείνων που είναι «δουλοπρεπείς» προς τις Βρυξέλλες.

Από την άλλη πλευρά, ο Μπόρις Τζόνσον καταφεύγει στο Μανιχαϊσμό με σκοπό να δώσει εξήγηση στη δική του «υπερήφανη διαπραγμάτευση».

Σημειώνεται πως σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο Βρετανός πρωθυπουργός αποκάλεσε όσους βουλευτές αντιτίθενται στα σχέδιά του, ως «συνεργάτες» της ΕΕ την οποία – όπως και οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ – χαρακτήρισε ως «σούπερ-κράτος».

Μία συμφωνία «όνειρο»

«Η ρητορική του Μπορίς Τζόνσον μπορεί να είναι πολιτικά χρήσιμη γι ‘αυτόν, αλλά οι Βρυξέλλες ελάχιστα συγκινούνται», γράφει η βρετανική εφημερίδα, «όπως το 2015, όταν η ΕΕ αγνόησε την ρητορική του Τσίπρα και αναγνώρισε μόνο μία συμφωνία: αυτή που είχε ήδη υπογράψει η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης».

Η στρατηγική του Μπόρις Τζόνσον δεν διαφέρει πολύ πάντως από αυτή που ακολουθούσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός υπόσχεται μια ιδανική ευρωπαϊκή συμφωνία με οφέλη για τους Βρετανούς, χωρίς τις υποχρεώσεις της προηγούμενης συμφωνίας.

Εξίσου όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε την βοήθεια του λαού με το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του 2015 ως όπλο στις διαπραγματεύσεις, έτσι και ο Τζόνσον επιδιώκει τη λαϊκή συγκατάθεσή για την προώθηση αυτής της ουτοπικής συμφωνίας, με σκοπό να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση ενάντια στους «αδέσποτους γραφειοκράτες» στις Βρυξέλλες.

Στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα εν τέλει υπερίσχυσε η τακτική Ντάισεμπλούμ  που θα πει δημοσιονομική πολιτική ως απάντηση  στο επιχείρημα του Έλληνα πρωθυπουργού για δημοκρατική νομιμοποίηση.

Στον ίδιο δρόμο φαίνεται πως βαδίζει όμως και η Βρετανία.

«Η ΕΕ δεν πρόκειται να παραβλέψει την βούληση των 27 κρατών-μελών προκειμένου να επιδοθεί στις ιδιοτροπίες ενός λαϊκιστή ηγέτη.

Αυτό είναι το πιο πολύτιμο μάθημα που η εμπειρία του Τσίπρα μπορεί να διδάξει στον Τζόνσον» αναφέρει συμπερασματικά ο Independent.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΣΥΡΙΖΑ: «Η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή απαιτούν διάλογο με κανόνες, διαφάνεια και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπήρξε διαχρονικά υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου, της ειρηνικής επίλυσης των θεμάτων, αποκλειστικά στη βάση του διεθνούς δικαίου και με απόλυτο ...

Άδωνις Γεωργιάδης για Belharra: «Ιστορική μέρα – Συγχαρητήρια σε Μητσοτάκη, Παναγιωτόπουλο και Δημητριάδη»

Δημόσια αναγνώριση ρόλων περιείχαν οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για την παραλαβή της πρώτης ελληνικής φρεγάτας τύπου Belharra, με τον υπουργό να απευθύνει συγχαρητήρια στον πρωθ...

Φόρτωση άρθρων...