Κυριακή
19 Μαΐου 2024

ΗΠΑ: Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο

Πολιτική

Μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος).

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι ιστορική, καθώς αυτή θα είναι η πρώτη φορά που Έλληνας Πρωθυπουργός θα μιλήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο. Η ομιλία του Πρωθυπουργού αναμένεται να έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε πρόσκληση από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, προκειμένου να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει αναφορά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Ακόμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο θέμα της Ουκρανίας και στην ξεκάθαρη θέση που έχει πάρει η Ελλάδα και θα τονίσει πως η χώρα μας είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ο πιο αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταστήσει σαφές πως η τουρκική προκλητικότητα δημιουργεί εικόνα αποσταθεροποίησης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους εκπροσώπους της αμερικανικής πολιτικής σκηνής. Επίσης θα στηλιτεύσει τα παζάρια της Τουρκίας αναφορικά με την ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ενώ είναι βέβαιο πως θα στείλει μήνυμα για την προοπτική αναβάθμισης των τουρκικών F-16.

Ο Πρωθυπουργός στον «λόφο» του Καπιτωλίου θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, η οποία είναι πρόεδρος της Γερουσίας. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση και με τη Νάνσι Πελόζι, την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ θα δει και τα προεδρεία των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής, της οποίας πρόεδρος είναι ο εμβληματικός γερουσιαστής Μπόμπ Μενέντεζ, ο οποίος το βράδυ της Δευτέρας ήταν παρών και στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Αμερικανός πρόεδρος στον Λευκό Οίκο.

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην επιστολή της προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη επεσήμανε πως «είναι μεγάλο μας προνόμιο να σας φιλοξενήσουμε γι’ αυτόν τον καθυστερημένο εορτασμό της επετείου για τα 200 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας, που δυστυχώς αναγκαστήκαμε να καθυστερήσουμε πέρυσι λόγω της πανδημίας».

Η Νάνσι Πελόζι έκανε σαφή αναφορά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τονίζοντας πως «ο ακλόνητος δεσμός μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας είναι γερά ριζωμένος στην κοινή μας ιστορία και αξίες. Κατά τη σύνταξη του Συντάγματός μας, οι ιδρυτές μας βασίστηκαν στα αρχαία ελληνικά ιδεώδη της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Δεκαετίες αργότερα, η Ελληνική Δημοκρατία γεννήθηκε από την ίδια λαχτάρα για ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση που πυροδότησε την Αμερικανική Επανάσταση. Σήμερα, περισσότερο από δύο αιώνες αργότερα, τα έθνη μας είναι βασικοί σύμμαχοι στην παγκόσμια σκηνή: προωθώντας την αμοιβαία ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα μας, καθώς και τις κοινές δημοκρατικές μας αξίες στον κόσμο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Κογκρέσο στις 18:00 ώρα Ελλάδος για την ομιλία του. Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, ενώ στις 19:00 θα παρακαθίσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται πολύ ικανοποιημένη από την πρώτη ημέρα του προγράμματος του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, σημειώνοντας πως το κλίμα στη συνάντηση των δύο ηγετών ήταν παρά πολύ καλό, καθώς, όπως επισημαίνεται ο Αμερικανός Πρόεδρος γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτά, ενώ τα άκρως θετικά αισθήματα του προς την Ελλάδα καθρεφτίστηκαν τόσο στις συχνές αναφορές του στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα, όσο και στο χρόνο που αφιέρωσε για τις εν λόγω επαφές. 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά πως οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ και επεσήμαιναν πως η Ελλάδα έχει βαρύνοντα ρόλο να διαδραματίσει στο ζήτημα της υπεράσπισης και της εμπέδωσης της Δημοκρατίας παγκοσμίως, θέμα για το οποίο ο Τζο Μπάιντεν επιδεικνύει ζωηρό ενδιαφέρον, ήτοι για τη μάχη ανάμεσα στις Δημοκρατίες και τα αυταρχικά καθεστώτα. Επ αυτού, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αφιερώσει μεγάλο μέρος της αποψινής του ομιλίας στο Κογκρέσο, όπως τονίζουν τα ίδια πρόσωπα.

Ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή συνάντηση έβαλε στο τραπέζι τους κινδύνους που απορρέουν για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο από την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Όσον αφορά στο αίτημα της Άγκυρας για αναβάθμιση των F-16 σημείωναν με νόημα ότι υπάρχουν «πράγματα που λέγονται δημόσια και πράγματα που καλύτερα να μένουν πίσω από κλειστές πόρτες», ενώ παρέπεμπαν στην αυριανή ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σ. Ζαχαράκη: Μάχη κατά της ιδρυματοποίησης των παιδιών - Πρόγραμμα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης

Ως πρώτη προτεραιότητα έχουν τεθεί τα δικαιώματα του παιδιού, το θέμα των υιοθεσιών και αναδοχών από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη και τα στελέχη τ...

ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ για μήνυμα Ερντογάν: Ο κ. Μητσοτάκης θα σιωπήσει απέναντι σε αυτή την πρόκληση;

«Σε ένα προκλητικό του μήνυμα την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγραψε πως σαν σήμερα άναψε ‘η σπίθα του πνεύματος της ανεξαρτησίας κ...

Φόρτωση άρθρων...