Τετάρτη
08 Μαΐου 2024

Κεραμέως για την επιστολική ψήφο: 40 ημέρες πριν τις εκλογές θα λάβουν τον φάκελο οι εκλογείς

Πολιτική

Στην επιστολική ψήφο που θα εφαρμοστεί στις Ευρωεκλογές του 2024 αναφέρθηκε η Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για μια «ιστορική μέρα», μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ. Η υπουργός αναφέρθηκε στην διαδικασία της επιστολικής ψήφου καθώς και στα επίπεδα ασφάλειάς της.

«Άμα σκεφτεί κανείς ότι είμαστε και 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας οι επόμενες Ευρωεκλογές που θα γίνουν το 2024, ακριβώς 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας θα μας βρουν σε ένα τελείως διαφορετικό τοπίο και για τους απόδημους Έλληνες – δεν θα έχουν κανένα πρακτικό εμπόδιο -. Στις τελευταίες εκλογές που έγιναν ενώ είχαν αρθεί σε μεγάλο βαθμό κάποια εμπόδια νομικής φύσης μπορεί να έπρεπε ο άλλος να πάρει αεροπλάνο στην Αμερική για 2 -3 ώρες, να ταξιδέψει για να πάει στο προξενείο να ψηφίσει», τόνισε η Νίκη Κεραμέως.

Πώς θα λάβει τον φάκελο ο εκλογέας - Τι θα περιλαμβάνει

Η υπουργός Εσωτερικών δείχνοντας τον φάκελο εξήγησε πως θα τον λάβει όποιος εκλογέας δηλώσει 40 ημέρες πριν τις εκλογές – τέλος Απριλίου – και θα έχει μέσα 5 στοιχεία – μεταξύ άλλων ένα έντυπο οδηγιών, ένα ψηφοδέλτιο που έχει όλα τα κόμματα, στο πίσω μέρος του οποίου επιλέγεται ο ευρωβουλευτής που επιθυμεί (ο εκλογέας) και ο φάκελος επιστροφής.

Στην ερώτηση αν υπάρχει κόστος η ίδια ανέφερε πως: «o στόχος είναι όλο αυτό να είναι προπληρωμένο ή να γίνεται επιστροφή του ποσού, προκειμένου να συμμετέχουν όλοι είτε εντός είτε εκτός Ελλάδος. Η μεγάλη καινοτομία δεν είναι μόνο ότι οι απόδημοι θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα χωρίς κανένα πρακτικό εμπόδιο αλλά ερχόμαστε και προβλέπουμε αυτό και για τους εκλογείς που βρίσκονται στην Ελλάδα πχ εποχικά εργαζόμενοι, φοιτητές. Ήταν και ένα εύλογο αίτημα της αντιπολίτευσης».

Τι ισχύει με την ασφάλεια της διαδικασίας

Ερωτηθείσα για την ασφάλεια αυτής της διαδικασίας, υπογράμμισε πως αρχικά για να ζητήσεις να σου έρθει αυτός ο φάκελος πρέπει να μπεις στο σύστημα με τους κωδικούς taxisnet σου έρχεται επιπλέον κωδικός επαλήθευσης στο κινητό το λεγόμενο OTP επομένως διασφαλίζεται η ταυτοπροσωπία του εκλογέα, δεύτερον ο εκλογέας παρακολουθεί την πορεία του φακέλου, ο φάκελος παραδίδεται μόνο στον ίδιο με συστημένη επιστολή ή σε κάποιον που ο ίδιος έχει εξουσιοδοτήσει, συμπληρώνει την υπεύθυνη δήλωση για την συμμετοχή στις εκλογές ταυτοποιείται και σε αυτό το επίπεδο είτε με αντίγραφο της ταυτότητάς του, είτε ψηφιακά».

Ακόμα, πρόσθεσε πως ο ΟΑΣΕ που έχει θέσει συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές στις χώρες που εφαρμόζουν επιστολική ψήφο σημειώνοντας πως ήμασταν από τις ελάχιστες που δεν την εφάρμοζαν.

Παράλληλα, ανέφερε πως θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με τα κόμματα προτού το νομοσχέδιο τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. «Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να γίνει διάλογος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Νίκη Κεραμέως συμπλήρωσε πως είναι μια ιστορική ευκαιρία και είναι μια απάντηση για το πως θα δώσουμε περισσότερα κίνητρα για την συμμετοχή. «Η αποχή είναι μείζον ζήτημα, πρέπει όλους να μας απασχολήσει»
Αναφορικά με το αν αυτή η διαδικασία επεκταθεί και στις εθνικές εκλογές η ίδια ανέφερε: «Βήμα, βήμα, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αφορά αποκλειστικά τις Ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα… Από εκεί και πέρα θα το δούμε στην πορεία, θα γίνει ένας εκτενής διάλογος».

Η Νίκη Κεραμέως τόνισε πως πρόκειται για «ένα βήμα που βαθαίνει την δημοκρατία».

Aρχές του 2024 θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Ευρωβουλευτών, Διευκόλυνση Ψήφου Εκλογέων, Εκκαθάριση Εκλογικών Καταλόγων και Λοιπές Διατάξεις», αναμένεται ότι θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές του 2024.
Θα προηγηθεί ο διάλογος της κυβέρνησης με τα πολιτικά κόμματα και στη συνέχεια η δημόσια διαβούλευση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΠΑΣΟΚ: Σοβαρή πρόκληση από τον Ερντογάν η μετατροπή σε τζαμί της Μονής της Χώρας

«Η μετατροπή σε τζαμί και της Μονής της Χώρας, ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς με μοναδικά στον κόσμο βυζαντινά ψηφιδωτά, αποτελεί μια πολύ σοβαρή πρόκληση που φέ...

Φόρτωση άρθρων...