Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Μάντζος: «Δεν μπορούμε να θωρακίσουμε τη Θεσσαλία και τη χώρα, αν δεν κάνουμε ειλικρινή διάλογο για τις ευθύνες»

Πολιτική

Στην εκπομπή «Άναψε Φλας» του ραδιοφωνικού σταθμού Flash 99,4 με τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη μίλησε σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Στον απόηχο των φονικών πλημμυρών στη Θεσσαλία, ο κ. Μάντζος, αφού έκανε λόγο για «ένα συγκλονιστικό κύμα εθελοντισμού και αλληλεγγύης στην πράξη», χαρακτήρισε βιβλική την καταστροφή και προειδοποίησε πως «το πάρα πολύ μεγάλο πλήγμα στην παραγωγική μας βάση σημαίνει ότι τους επόμενους πολλούς μήνες, όχι μόνο η Θεσσαλία, αλλά και ολόκληρη η χώρα θα πληγεί και οικονομικά».

Κατηγόρησε την Κυβέρνηση για πάρα πολλές καθυστερήσεις «και στην αντιπλημμυρική θωράκιση και την πολιτική προστασία, στην εκκένωση, στην εμπλοκή του στρατού, στην καταμέτρηση και καύση των νεκρών ζώων», ενώ διερωτήθηκε «γιατί ο ΕΟΔΥ έλειπε από το συντονιστικό κέντρο μία ολόκληρη εβδομάδα μετά τη φυσική καταστροφή. Αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και, πάνω από όλα, να προστατευθεί η υγεία του πληθυσμού της Θεσσαλίας».

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των καταστροφών, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ξεκαθάρισε ότι «συμφωνούμε σε κάθε ενέργεια που φέρνει πόρους στην πατρίδα μας και μπορούν να αξιοποιηθούν με διαφανή τρόπο. Αρκεί, όμως, να υπάρχει ενημέρωση και διαφάνεια στις πηγές χρηματοδότησης, ακόμη και για αδιάθετα κονδύλια που θα χάνονταν από το ΕΣΠΑ εξ αιτίας της διαχειριστικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης. Το θέμα είναι ποιος, πώς και ως πότε θα το διαχειρίζεται», πρόσθεσε.

Ενόψει της σημερινής ομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη στο Βελλίδειο, ο Δημήτρης Μάντζος σημείωσε ότι θα παρουσιαστεί το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής «για την αποκατάσταση και τη θωράκιση της Θεσσαλίας. Πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να υπάρξει ένας φορέας ο οποίος θα λειτουργήσει με απόλυτη διαφάνεια και κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ναι στη διαφάνεια και τη χρηματοδότηση, στη διαφάνεια διαχείρισης αυτών των πόρων, στη λογοδοσία στη Βουλή και κατ’ επέκταση στην κοινωνία.

Όλα αυτά, αφού γίνει και μία αναζήτηση ευθυνών και λογοδοσία για τις πράξεις και παραλείψεις της Αυτοδιοίκησης και της Κεντρικής Διοίκησης. Δεν μπορούμε να χαράξουμε το μέλλον και να θωρακίσουμε την Ελλάδα, κάνοντάς τη πιο ανθεκτική, αν δεν κάνουμε μία ειλικρινή συζήτηση για τις ευθύνες και τις παραλείψεις.

Για αυτόν το λόγο, έχουμε ζητήσει τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή, όχι με τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά βαθιά πολιτικό περιεχόμενο. Να δούμε τι πήγε λάθος, ποιος και γιατί δεν ενήργησε, ώστε να μην επαναληφθούν αυτά τα λάθη και να μπορέσουμε να χαράξουμε ένα καλύτερο μέλλον, όχι μόνο για τη Θεσσαλία, αλλά για ολόκληρη τη χώρα».

«Ως πολιτική δύναμη ευθύνης και θεσμικού σεβασμού, εμείς επιμένουμε ότι η Βουλή οφείλει να πάρει στα χέρια της την υπόθεση της αναζήτησης των ευθυνών. Να κάνει τη διερεύνηση, να γίνει μία συζήτηση και να υπάρξει δημοσιότητα. Και, εκτός από τη Βουλή και τις κοινοβουλευτικές της ομάδες, να είναι και οι πολίτες εκείνοι που θα έχουν τη δυνατότητα να εξαγάγουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Ευελπιστούμε ότι και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης θα προσυπογράψουν για να μπορέσουμε να έχουμε και τον ελάχιστο αριθμό που απαιτείται για την πρόταση αυτή. Θα θέλαμε ακόμη και η πλειοψηφία να το κάνει. Θεωρούμε ότι και η ΝΔ οφείλει στον εαυτό της μία απάντηση για το τι δεν έκανε τα τελευταία 4,5 χρόνια ή τα πολλά τελευταία χρόνια οι περιφερειακές της αυτοδιοικήσεις και οι δημοτικές παρατάξεις που στήριξε ιδίως στη Θεσσαλία. Και έτσι να προχωρήσουμε όλοι μαζί, με εθνική συναίνεση και συνεννόηση προς το μέλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Μάντζος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο την προσεχή Τετάρτη (20/09) ώστε να απαντήσει σε όσα πει από τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ό,τι και αν πει, υποστηρίξει ή υποσχεθεί ένα χρόνο μετά το μεγάλο παζάρι που είχε τάξει το 2022, υπάρχουν απαντήσεις. Υπάρχουν απαντήσεις στην αδιαφάνεια και στην έλλειψη διαχειριστικής επάρκειας της κυβέρνησής του. Υπάρχουν απαντήσεις στις μεγάλες παραλείψεις οι οποίες χαρακτηρίζουν την πολιτική προστασία και την πολιτική ανθεκτικότητα των υποδομών μας, αλλά και το κοινωνικό κράτος και την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.

Όποιο και αν ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών, δεν σημαίνει αμνήστευση και πλήρη αποδοχή υπό τύπων λευκής επιταγής των άδικων πολιτικών της ΝΔ.», τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Υπενθύμισε, τέλος, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα απευθυνθεί απόψε και ως βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης στην περιφέρειά του και θα αναφερθεί σε ζητήματα που απασχολούν την ίδια την πόλη.

«Έχουμε προτάσεις για την αναβάθμιση της πόλης, ώστε να γίνει η Θεσσαλονίκη ένας δεύτερος πόλος ανάπτυξης. Είναι μεγάλο πρόβλημα η ανισοκατανομή των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων υπέρ της Αθήνας. Θα πρέπει η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει ένα σύγχρονο συγκοινωνιακό τοπίο, και να επιλυθούν ζητήματα που αφορούν στα νοσοκομεία, στην αξιοποίηση αδιάθετων κενών στρατοπέδων, στο παραλιακό μέτωπο.. Είναι μία σειρά ζητημάτων τα οποία ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ θέλουμε να έχουμε σε προτεραιότητα».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ν. Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το "πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα" ακρίβειας»

«Στις 9 Ιουνίου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αποδοκιμάσουμε την αλαζονεία και τη διαφθορά του συστήματος εξουσίας του κ. Μητσοτάκη», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο Αγ...

Λοβέρδος: Οι «Δημοκράτες» καλύπτουμε το πολιτικό κέντρο - Δεν θα ψήφιζα το ψήφισμα για το κράτος δικαίου στην ευρωβουλή

Για τις θέσεις των «Δημοκρατών» που διεκδικούν την είσοδό τους στην ευρωβουλή μίλησε ο πρόεδρος του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος στην εκπομπή «Συμβαίνει στην Ευρώπη» της ΕΡΤ. «Θέλουμ...

Φόρτωση άρθρων...