Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Μετατίθενται για τον Μάιο οι Εκλογές – Οι ημερομηνίες για την πρώτη και την δεύτερη κάλπη

Αλλάζει το πολιτικό σκηνικό αφού η Κυβέρνηση, η οποία καλείται να διαχειριστεί την εθνική τραγωδία στα Τέμπη επιστρατεύοντας άμεσες και πειστικές απαντήσεις.

Για τον λόγο αυτή η κυβερνητική δραστηριότητα αυτές τις ημέρες διοχετεύεται αποκλειστικά και μόνο στη διερεύνηση των αιτιών της ανείπωτης εθνικής τραγωδίας καθώς και στη συνολική ανάταξη του εγχώριου σιδηροδρομικού δικτύου.

Συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη υπενθυμίζει πως η αναβάθμιση των σιδηροδρόμων δεν αναδεικνύεται κατόπιν εορτής κυβερνητική προτεραιότητα. Τουναντίον, ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου από την αρχή της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, ενώ στο συγκεκριμένο πεδίο το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Υποδομών διήνυσαν σημαντική απόσταση. Δεν κατορθώθηκε πάντως να αντιμετωπιστούν όλες οι διαχρονικές παθογένειες και υστερήσεις, όπως τόνισε χαρακτηριστικά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στο τελευταίο briefing των πολιτικών συντακτών.

Κυβερνητικά στελέχη προϊδεάζουν ότι το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβερνητική μέριμνα εστιάζεται εξ ολοκλήρου στη διακρίβωση των αιτιών της εθνικής τραγωδίας και στην προσπάθεια συνολικής ανάταξης του σιδηροδρομικού δικτύου. Όχι στη θεωρία αλλά στην πράξη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στοχεύει, όπως λένε στενοί συνεργάτες του, σε μετρήσιμα αποτελέσματα και μάλιστα σε πρώτο χρόνο.

Στο φόντο αυτής της ανείπωτης εθνικής τραγωδίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες να καταδείξει, όπως σημειώνουν επιτελικά στελέχη, ότι μπορεί να επιτύχει μέσω των πρωτοβουλιών, που θα αναλάβει η κυβέρνηση συνολικά, σημαντική βελτίωση στη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου. Να πείσει, όπως λένε οι ίδιες πηγές, ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πέφτει στην... παγίδα της προηγούμενης, δηλαδή στην ακινησία και τη συνολική αστοχία σε επίπεδο τομών και μεταρρυθμίσεων, αλλά ότι έχει τη βούληση και την τεχνοκρατική επάρκεια να εφαρμόσει τις βέλτιστες λύσεις, ακόμη και μετά το σοκ του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Υπό αυτή την έννοια, ήδη ο σύμφωνα με πληροφορίες και όχι επίσημος προγραμματισμός που έφερε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προκηρύσσει στα τέλη της εβδομάδας τις εκλογές είναι σαφές ότι έχει ανατραπεί

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μολονότι δεν τοποθετείται ούτε ατύπως ούτε και επισήμως, έχει γίνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα δέκτης εισηγήσεων για τη διενέργεια Eκλογών μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα τον Μάιο και όχι στις 9 Απριλίου, σενάριο που έμοιαζε ακλόνητο πριν από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. 

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού σημειώνει ότι το κλίμα των επομένων ημερών σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες θα βαρύνει στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εν μέσω εθνικού πένθους ο Κυριάκος Μητσοτάκης κόβει με συνοπτικές διαδικασίες κάθε συζήτηση που μπορεί να εμπεριέχει νύξη για τον επικείμενο εκλογικό προγραμματισμό, ξεκαθαρίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα της προσπάθειας επούλωσης των πληγών και της ανάταξης. Πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν τον τρόπο σκέπτεσθαι του Κυριάκου Μητσοτάκη προεξοφλούν πως οι αποφάσεις για τον εκλογικό χρόνο θα ληφθούν από τον Πρωθυπουργό το επόμενο Σαββατοκύριακο.

14 Μαΐου η πρώτη, 2 Ιουλίου η δεύτερη

Η απουσία προσώρας κρίσιμων πολιτικών και μη δεδομένων για το ουσιωδώς διαφορετικό τοπίο στη χώρα απαγορεύει για τα επόμενα 24ωρα τουλάχιστον τη λήψη των τελικών αποφάσεων για τις Εκλογές. 

Κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι ενδεχόμενες Εκλογές στις 9 Απριλίου, σε χρόνο πολύ κοντά στην εθνική τραγωδία, θα μετέβαλλε ουσιωδώς και σε επίπεδο ύφους την προεκλογική περίοδο, κάνοντας λόγο για μία βουβή καμπάνια, χωρίς εκδηλώσεις και συνθήματα. Τα ίδια πρόσωπα τονίζουν πως το σενάριο της 23ης Απριλίου αποδεικνύεται μάλλον προβληματικό, καθώς λόγω Πάσχα τις δύο τελευταίες εβδομάδες δεν θα διεξαχθεί κατ’ ουσία προεκλογική περίοδος.

Έτσι σύμφωνα και με όλα τα παραπάνω πολύ πιθανό πλέον είναι το σενάριο της διενέργειας Εκλογών τον Μάιο, με επικρατέστερες ημερομηνίες την 14η Μαΐου για την πρώτη κάλπη και τις επαναληπτικές Εκλογές να προσδιορίζονται για τις 2 Ιουλίου. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κοινή δράση της Ομάδας Streetwork του ΟΚΑΝΑ με ομάδα εθελοντών - Η στήριξη του Γρηγόρη Δημητριάδη

Για ακόμα μια φορά, ο τέως Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, υποστηρίζει τις δράσεις της Ομάδας Παρέμβασης στο δρόμο-Streetwork του Οργανισμού Κατά των ...

Το στρατηγείο του Γιάννη Κουράκη στο Ηράκλειο

Σε αγώνα σπριντ έχει επιδοθεί ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιεί καθημερινά ...

Φόρτωση άρθρων...