Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Μητσοτάκης: Αν δώσουν έγκριση οι ειδικοί να ανοίξουμε την τρίτη δόση και στους τέσσερις μήνες

Να ανοίξει η τρίτη δόση του εμβολίου του κορωνοϊού στους τέσσερις μήνες ζήτησε από τους ειδικούς της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρωταγωνιστής της συζήτησης είναι η Υγεία. Σήμερα, παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS συζητάμε προτάσεις που κατοχυρώνουν δικαιώματα. Σήμερα καλούμαστε να ψηφίσουμε κρίσιμη ρύθμιση στην μάχη κατά του κορωνοϊού που μας ταλαιπωρεί εδώ και δύο χρόνια», ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, σχετικά με την θεσμοθέτηση υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών.

«Στο πρώτο ζήτημα θα αναφερθώ σε τρεις διατάξεις», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε:

«- Αρχικά επέκταση άυλης στιγμιογράφησης και στις αντιρετροϊκές θεραπείες. Με την βοήθεια της επιστήμης το AIDS έχει γίνει διαχειρίσιμη ασθένεια σε χαμηλά επίπεδα ώστε να μην το μεταδίδουν

- Η καθιέρωση δωρεάν αυτοδιαγνωστικών ελέγχων έγκαιρης ενημέρωσης του AIDS που αφορά πιο ευάλωτες ομάδες

- Τέλος μια εκρεμμότητα που έρχεται από παρελθόν και χρειάστηκε χρόνο για να ρυθμιστεί σήμερα από φελελεύθερη κεντροδεξιά κυβέρνησης. Αναφέρομαι στην δυνατότητα τεκνοθεσίας από γονείς οροθετικούς εφόσον λαμβάνουν θεραπεία τους

Πρόκειται για ενέργειες που εναρμονίζουν ώρα μας με την υπόλοιπη ΕΕ. Αίρουν απαράδεκτες διακρίσεις και πολεμούν ξεπερασμένες διακρίσεις. Με αυτόν τον τρόπο τιμούμε στην πράξη την παγκόσμια ημέρα AIDS».

Ο αναγκαίος εμβολιασμός των πολιτών άνω των 60 ετών

«Έρχομαι τώρα στο κυρίαρχο θέμα της επικαιρότητας, στην ουσία της χθεσινής μου απόφασης για αναγκαίο εμβολιασμό των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών. Επιμένω στο επίθετο αναγκαίος γιατί το θεωρώ ισχυρότερο από τον όρο υποχρεωτικός. Όχι μόνο γιατί αφορά προστασία πιο ευάλωτων αλλά γιατί αποτρέπει τον κίνδυνο που αυτοί μπορει να προκαλέσουν στους γύρο τους. Αφορά όλη την κοινωνία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν εκδηλώνεται σε ουδέτερο χρόνο με ορίζοντια εφαρμογή. Έρχεται ενόψει και της ιδιαίτερα ανησυχητικής μετάλλαξης «Ο» και με επικεντρο την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία. Αυτή που έρχεται πρώτη σε θύματα covid και δυστυχώς τελευταία στην προθυμία να εμβολιαστεί. 

Αποτελεί κίνηση επίκαιρη και στοχευμένη που διαπερνά η Δικαιοσύνη και αναλογικότητα και αποφασιστικότητα ως αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας. Η απόφαση με βασάνισε προσωπικά. Είμαι βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός και οποιαδήποτε υποχρεωτικότητα μου είναι επι της αρχής δυσκολοχώνευτη. 

Όμως εξ αρχής τόνισα ότι νιώθω βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό και εκείνων που ακόμα δεν το συνειδητοποιούν. 

Αντίθετα με κάποιους που άλλοτε αναλάμβαναν το ρίσκο να διασπούν το υγειονομικό μέτωπο, ποροσωπικά αναλαμβάνω το δικό μου και προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός αλλά γρήγορα να φανώ υγειονομικά σωστός» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γιατί είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο στους πιο ηλικιωμένους

«Ακούω τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς της κοινωνίας. Και θέλω να απαντήσω σήμερα σε όλες με πραγματικά στοιχεία και χειροπιαστές αποδείξεις» είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε συγκεκριμένα:

«Ερώτηση 1η. Γιατί υποχρεωτικό εμβόλιο στους πιο ηλικιωμένους πολίτες;
 

Γιατί τα δεδομένα είναι αδυσώπητα. 9 στους 10 που πεθαίνουν σήμερα είναι άνω των 60 ετών. 7 στους 10 διασωληνομένους στην ίδια κατηγορία και πάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. Αναντίρρητα είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο και αυτοί που καθώς μένουν απροστάτευτοι πολιορκούν το ΕΣΥ στερώντας υπηρεσίας υγείας σε άλλους.

Ερώτηση 2η. Γιατί τώρα; Μήπως έπρεπε πιο γρήγορα;

Γιατί τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη. Δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της μετάλλαξης. Γνωρίζουμε όμως πως με το εμβόλιο είμαστε περισσότερο προστατευμένοι. 

Γνωρίζουμε ότι τον τελευταίο μήνα οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας επέδειξαν μεγαλύτερη απροθυμία σε σχέση με μικρότερες ηλικιακές ομάδες. 

Τις τελευταίες εβδομάδες κλείστηκαν σχεδόν 4 εκατ νέα ραντεβού. Αλλά από τους 580.000 ανεμβολίαστους ανω των 60 ετών μόνο 70.000 έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού.

Σε αυτούς πρέπει να εστιαστεί η δράση μας. Θα επιμείνω στην έννοια «αρχή της αναλογικότητας». Φτάσαμε σε αυτό το βήμα γιατί εξαντλήσαμε όλα τα άλλα ενδιάμεσα στάδια

Ερώτηση 3η. Μήπως είναι αυστηρό το μέτρο επιβολής διοικητικού προστίμου 100 ευρώ;

Μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση τον γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα. Είναι αντίτιμο υγείας για ενίσχυση του ΕΣΥ. Μια τελευταία ώθηση για να λάβουν όσοι πρέπει την σωστή απόφαση. Μπορεί κάποιος να μην το καταβάλλει αρκεί να εμβολιαστεί. Το πρόστιμο είναι πολύ μακριά από τα 7.000 ευρώ σε άλλες χώρες ή τα 1.000 αν δεν φοράς μάσκα στην Ιταλία. Θεωρώ ότι είναι αντικίνητρο από την αρρώστια και τον πόνο. Είναι μέτρο που έρχεται μετά από διαρκείς και πολύμηνες προσπάθειες της πολιτείας για αύξηση των εμβολιασμών.

Πέραν από την έγκαιρη και δωρεάν εξασφάλιση εμβλίων. Κατ οίκον εμβολιασμοί σε ειδικές ομάδες. Ελεγχόμενη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους και είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους . Καθιέρωση 3ης δόσης ως προϋπόθεσης πλήρους εμβολιασμού. 

Πρώτοι στην Ευρώπη εφαρμόσαμε δωρεάν καθολική διάθεση σελφ τεστ. Την ίδια στιγμή αντιμετωπίσαμε χρόνιες παθογένειες πρωτοβάθμιας εντάσσοντας ιδιώτες ιατρούς στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Θα κάνουμε την αξιολόγηση της ανταπόκρισης και του ιδιωτικού τομέα που δυστυχώς δεν ήταν επιθυμητή. 

Πρώτη η χώρα μας άνοιξε την αναμνηστική δόση σε όλους τους ενήλικες πριν αναγνωριστεί από την κοινότητα η σημασία της αναμνηστικής δόσης. 

Έχω ζητήσει από την επιστημονική ομάδα να εξεταστεί η πιθανότητα μείωσης του χρόνου μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Αν μας το εγκρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες. Αν δώσουν οι επιστημονική ομάδα την έγκριση οι επιχειρησιακοί υπεύθυνοι εμβολιαστικού προγράμματος μπορούν να ανταποκριθούν. Υπάρχει εκστρατεία ενημέρωσης προσανατολισμένη στις μεγάλες ηλικίες. 

Το μήνυμα για δεδομένα εμβολιασμού έχει φτάσει έως τον τελευταίο συμπολίτη μας μέσα από κανάλια κυβέρνησης, ειδικούς, εκκλησία , Δημάρχους πρωτοβάθμιες δομές υγείας και μέσα από τις ιστορίες των ίδιων παθόντων. 

Των ανεμβολίαστων που βλέπουν χάρο κατάματα και όταν ξαναπέρνουν ζωή στα χέρια τους λένε : μακάρι να ήξερα. Υπάρχουν πολλοί που δυστυχώς δεν θα μας πουν την ιστορία τους ποτέ είναι οι ανεμβολίαστοι που έχασαν την μάχη. 

Μπορούμε σήμερα πραγματικά να συζητάμε ότι δεν έγινε σωστή ενημέρωση; Ότι δεν κάναμε ότι περνά από το χέρι μας γιο να ενημερώσουμε τι ισχύει με τον κορωνοϊό; Τοι έχετε να προτείνετε ;
Αυτή η εκστρατεία μας οδήγησε στα ποσοστά που είμαστε σήμερα 83% ενώ των 60 εμβολιάστηκε. Το 17% που δεν έχει εμβολιαστεί είναι μεγάλο ποσοστό. Ας έρθει κάποιος να μου πει ότι για τους 500 χιλιάδες συμπολίτες μας δεν πρέπει να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να εμβολιαστούν.
 

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Μας παραδώσατε 567 κρεβάτια, τα λιγότερα στην Ευρώπη και μας κουνάτε το δάκτυλο που τα διπλασιάσαμε

«Μας κάνατε πολλές εκκλήσεις κύριε Τσίπρα αλλά δεν άκουσα καμία πρόταση», είπε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. 

«Είπατε κάτι το οποίο είναι επιστημονικά απολύτως εσφαλμένο, ότι αν ήμαστε στα ποσοστά εμβολιασμού της Πορτογαλίας δεν θα λύναμε το πρόβλημά μας για δύο μήνες. Είπατε ξεκάθαρα ότι εάν με έναν μαγικό τρόπο φτάναμε στα ποσοστά αυτά, θα χρειαζόμασταν δύο μήνες για να δούμε αποσυμφόρηση στο σύστημα υγείας» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Μα το πρόβλημα μας είναι και πρόβλημα της Γερμανίας, και της Αυστρίας. Το θέμα δεν είναι να δημιουργούμε περισσότερες ΜΕΘ από αυτές που έχουμε δυνατότητα να φτιάξουμε αλλά να μην φτάνουν στο νοσοκομείο οι άνθρωποι άρα να εμβολιάζονται περισσότεροι».

«Μιλήσατε 25 λεπτά, τελικά θα μας πείτε αν θα καταψηφίσετε τελικά και τί προτείνετε για να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού; Η μόνη πρόταση που άκουσα είναι να πάμε παρέα να πείσουμε τους καχύποπτους που δεν θέλουν να εμβολιαστούν» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν θα θέλαμε να καταλήξουμε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Αναγκαζόμαστε να το κάνουμε»

«Σας πήρε ένα χρόνο να κάνετε ένα σποτάκι. Τι ακριβώς κάνατε για να στηρίξετε τον εμβολιασμό; Ένα σποτ έχετε βγάλει…» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και εξήγησε πως «αναγκαζόμαστε να αναθεωρήσουμε τη στάση μας επειδή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο φαινόμενο. Δεν θα θέλαμε να καταλήξουμε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Αναγκαζόμαστε να το κάνουμε».

«Γιατροί και ΜΕΘ. Εδώ έχετε λερωμένη τη φωλιά σας» είπε συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Κάναμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Το ξέρετε πολύ καλά ότι το θέμα είναι οι γιατροί. Αν υπήρχε οπουδήποτε πρόθυμος πνευμονολόγος παθολόγος, αναισθησιολόγος να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο σύστημα υγείας θα τον είχαμε ήδη προσλάβει».

«Ψέματα για ακόμη μία φορά για τη σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχει σήμερα κρεβάτι σε ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα που δεν είναι υπό τη διαχείριση του ΕΚΑΒ και του συστήματος υγείας; Εκτός αν μου πείτε ότι πρέπει να μετατρέψω όλα τα κρεβάτια της εντατικής σε κρεβάτια covid» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Μας παραδώσατε 567 κρεβάτια, τα λιγότερα στην Ευρώπη και μας κουνάτε το δάκτυλο που τα διπλασιάσαμε. Ντροπή σας».

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Όλες οι φορές που η Βουλή μετατράπηκε σε «ρινγκ» – Έξι ξυλοδαρμοί που έγιναν στα έδρανα

Το χυδαίο συμβάν που έλαβε χώρα την Τετάρτη (24/4), με τον ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσταντίνο Φλώρο να γρονθοκοπεί εντός της Βουλής τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένο, δ...

Ρωμανός για τις «ευπρόσδεκτες» ψήφους των Σπαρτιατών από τον ξάδερφο Κασσελάκη: Όσο κι αν αλλάζει η βιτρίνα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει

Την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η δήλωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ξαδέρφου του προέδρου του κόμματος, Βασίλη Κασσελάκη ο οποίος είπε πως είναι ευπρόσδ...

Φόρτωση άρθρων...