Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: «Πρέπει να τσακίσουμε τα δίκτυα των διακινητών»

«Να χαράξουμε μονοπάτι επαναπροσέγγισης», είπε για τη συνάντηση με Ερντογάν. «Ζήτημα χρόνου η επενδυτική βαθμίδα». «Συμπίεση τιμών και αυξήσεις στους μισθούς οι απαντήσεις στον πληθωρισμό».

Το μεταναστευτικό, βρέθηκε στο επίκεντρο των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Πρωθυπουργό να επισημαίνει την ανάγκη καταπολέμησης των διακινητών.

Ακόμα, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επικείμενη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη σύνοδο του Βίλνιους στη Λιθουανία, στην επενδυτική βαθμίδα, στο μεταναστευτικό και στην ακρίβεια.

Επίσης, συνέδεσε την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας με την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, αναφέρθηκε στους τρόπους καταπολέμησης του επίμονου πληθωρισμού και της ακρίβειας, ενώ στάθηκε στην νομοθέτηση της κοστολόγησης των προεκλογικών προγραμμάτων των κομμάτων. «Δεν θα ξαναπάμε σε εκλογές χωρίς κοστολογημένα προγράμματα και αυτό είναι μια κατάκτηση» ανέφερε. 

«Ήταν μια μακρά και δύσκολη συνεδρίαση στην οποία δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε συμπεράσματα, λόγω της άρνησης της Πολωνίας και της Ουγγαρίας να συνταχθούν με τα υπόλοιπα κράτη. Θα γίνουν δηλώσεις από το πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου αργότερα που απηχούν την εικόνα των υπολοίπων 25 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα ζητήματα εξωτερικής διάστασης υπάρχει καθολική σύμπνοια. Υπήρξε μία συμφωνία σε επίπεδο υπουργών για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου. Η Πολωνία και η Ουγγαρία διαφώνησαν. Αλλά επί της ουσίας δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή», είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός συνέχισε: «Όταν μίλησα για σκέψεις έξω από το κουτί, ήθελα να καταδείξω την ανάγκη να τσακίσουμε τα δίκτυα διακινητών, ώστε μετανάστες να μην μπαίνουν καν σε σαπιοκάραβα. Η επιτυχία μας έχει να κάνει με το γεγονός πως πολύ λιγότερες βάρκες φεύγουν από Τουρκία. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια πολύ λιγότεροι άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους σε σχέση με την περίοδο 2015-2019 γιατί λιγότερες βάρκες έφυγαν. Πρέπει να συνεργαστούμε με χώρες βόρειας Αφρικής, την Τυνησία και τη Λιβύη για να αποθαρρύνουμε τους διακινητές. Να τσακίσουμε τα δίκτυα των διακινητών. Υπάρχει γενική αναγνώριση πως πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων». 

Για την επικείμενη συνάντηση με τον Ερντογάν στο Βίλνιους, είπε: «Θα είναι η πρώτη συνάντση με Ερντογάν μετά την επανεκλογή μας. Είναι ευκαιρία να επαναπροσδιορίζουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να χαράξουμε μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς η Ελλάδα να κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της. Υπήρξε μια παράγραφος για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας την οποία η Ελλάδα στήριξε. Υπήρξε και μία παράγραφος για το ζήτημα του κυπριακού. Ελπίζουμε πως μπορούμε να επανατοποθετήσουμε και τις ευρωτουρκικές σχέσεις σε νέα βάση. Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Τους τελευταίους μήνες υπήρξε εξαιρετικά περιορισμένη παραβατική δραστηριότητα από την τουρκική αεροπορία και υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τουρκικές αρχές για το μεταναστευτικό, λιγότερες βάρκες ξεκινούν από τις τουρκικές ακτές. Η Τουρκία πρέπει να είναι σύμμαχος στο μεταναστευτικό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξοδέψει αρκετά χρήματα για να στηρίξει την Τουρκία στο μεταναστευτικό και ενδεχομένως να ξοδέψει και άλλα. Μπορούμε να αποδείξουμε στην πράξη ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος αρκεί να το θέλει και η ίδια. Στο Βίλνιους θα διαπιστώσουμε αν η Τουρκία θέλει να μπούμε σε μια νέα σελίδα». 

Σε επόμενη ερώτηση για το αν η Frontex εξετάζει το ενδεχόμενο αναστολής των δραστηριοτήτων ανέφερε: «Είχαμε σταθερά καλή συνεργασία με τη Frontex. Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου καθόλου το ζήτημα που αναφέρετε. Έχουμε κοινή αποστολή την προστασία των συνόρων και να σώζουμε ανθρώπους στη θάλασσα. Δεν είναι ΜΚΟ».

Σε ερώτηση για την προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, είπε: «Υπάρχει αναφορά στα συμπεράσματα για τα 30 χρόνια από τη διακήρυξη της Θεσσαλονίκης. Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Όμως είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για το τι συμβαίνει και να εκφράσω την αγανάκτησή μου για το γεγονός ότι ένας εκλεγμένος δήμαρχος βρίσκεται ακόμα στη φυλακή. Ο Μπελέρης βρίσκεται στη φυλακή με αμφίβολες δικονομικές προβλέψεις. Είναι χτύπημα στην προσπάθεια της Αλβανίας να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ελπίζω σύντομα το ζήτημα να επιλυθεί. Η επίλυση ή μη επίλυσή του θα αποτελέσει στοιχείο της ελληνικής αξιολόγησης για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Η συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν θα μείνει το συγκεκριμένο θέμα χωρίς αντίδραση από την Ελλάδα».

Για την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και την πιθανή προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, είπε: «Ρωτάτε λάθος άνθρωπο για την παραίτηση του κυρίου Τσίπρα, δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Μπορώ να μιλήσω για το δικό μας κόμμα, τη μεγάλη διεύρυνση που πετύχαμε και το εκλογικό αποτέλσμα αποτυπώνει τη δυνατότητα να συνενώσουμε προοδευτικές δυνάμεις που δεν μας είχαν επιλέξει στο παρελθόν. Θα δουμε εν καιρώ τι θα γίνει με την αντιπολίτευση. Πρώτο μου μέλημα είναι να προωθήσω με μεγάλη ταχύτητα το κυβερνητικό έργο».

Ο πρωθυπουργός μίλησε στη συνέχεια, για την επικείμενη κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα: «Η επενδυτική βαθμίδα είναι ζήτημα χρόνου. Το μοναδικό εμπόδιο που υπήρχε, ήταν η πολιτκή αβεβαιότητα. Από τη στιγμή που έχουμε σταθερή κυβέρνηση, πολιτικός κίνδυνος δεν υπάρχει και σύντομα θα την έχουμε. Ενθαρρυντικές είναι και οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδας για την ανάπτυξη. Δεν θα εκπλαγώ αν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι τελικά καλύτεροι. Οι υψηλοί και διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης είναι απαραίτητοι για να πετύχουμε αύξηση των μισθών, να φέρουμε επενδύσεις. Προτάσει την κοινωνική συνοχή και τη μείωση των ανισοτήτων».

Τέλος, ο πρωθυπουργός εστίασε στους τρόπους με τους οποίους πρέπει να αντιμετωπιστούν ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, συμπληρώνοντας πως έρχεται η νομοθέτηση της προεκλογικής κοστολλογησης των προγραμμάτων των κομμάτων: «Ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος κυρίως στα τρόφιμα, αν και είμαστε καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Χρειάζεται συντονισμένη κυβερνητική αντίδραση για να στηριχθούν κυρίως οι πιο αδύναμοι. Θα συνεχιστεί το Καλαθι του Νοικοκυριού για ακόμα έξι μήνες, ήταν επιτυχημένο και το αντέγραψαν κι άλλες χώρες. Δεν θα αρκεστούμε εκεί. Τα προσωρινά επιδόματα είναι χρήσιμα, ωστόσο η απάντηση στον πληθωρισμό είναι η συμπίεση των τιμών και οι αυξήσεις στους μισθούς.

Αυτά θα ξεδιπλωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης την επόμενη Πέμπτη. Θα νομοθετήσουμε και μια προεκλογική κατάκτηση, να συζητάμε για την κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων. Το δημοσιονομικό συμβούλιο θα έχει αυτή τη δυνατότητα. Δεν θα ξαναπάμε σε εκλογές χωρίς κοστολογημένα προγράμματα και αυτό είναι μια κατάκτηση».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δημοσκόπηση «Παραπολιτικών»: Πάνω από 33% η Νέα Δημοκρατία – Προβάδισμα 17,3 μονάδων

Σημαντικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στη δημοσκόπηση της GPO για τα «Παραπολιτικά». Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκε...

Βορίδης για Ευρωεκλογές: Δεν θα υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις, αν δεν πιάσουμε τον στόχο του 33%

«Δεν θα υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις αν δεν πιάσουμε το 33%», τόνισε ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο MEGA, αναφερόμενος στον εκλογικό στόχο που έθεσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτά...

Ν. Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το "πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα" ακρίβειας»

«Στις 9 Ιουνίου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αποδοκιμάσουμε την αλαζονεία και τη διαφθορά του συστήματος εξουσίας του κ. Μητσοτάκη», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο Αγ...

Φόρτωση άρθρων...