Κυριακή
16 Ιουνίου 2024

Μητσοτάκης για ΤΕΚΑ: Στόχος να προστατέψουμε τις εισφορές των ασφαλισμένων (Video&Photos)

«Στόχος μας ο νέος ασφαλιστικός οργανισμός να εγγυάται μεγάλες αποδόσεις». «Τα οφέλη του ΤΕΚΑ θα φανούν στην ατομική ιδιοκτησία, την αποταμίευση και την ασφάλιση». «Ο ατομικός κουμπαράς σε βάθος χρόνου θα αυξάνεται».

Η ίδρυση και λειτουργία του ΤΕΚΑ είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του στην εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τα δύο χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης.

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω εκφράζοντας τις ευχαριστίες μου δημόσια σε αυτούς που οραματιστήκαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν το πρώτο κεφάλαιο μιας πολύ μεγάλης μεταρρύθμισης που αφορά το ασφαλιστικό μας σύστημα. Το ΤΕΚΑ αποτελεί το πνευματικό παιδί του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Πάνου Τσακλόγλου. Τα οφέλη θα φανούν σε βάθος χρόνου και όπως εξηγήθηκε είναι πολλαπλά. Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα σε κάτι το οποίο έθιξαν και οι τρεις νέοι του πάνελ: στο ζήτημα της ατομικής ιδιοκτησίας, την έννοια του ατομικού κουμπαρά», ανέφερε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

«Αυτά τα χρήματα είναι δικά σας, κανείς δεν μπορεί να τα ακουμπήσει», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Ο ατομικός κουμπαράς σε βάθος χρόνου θα αυξάνεται και αυτό αλλάζει τις αντιλήψεις γύρω από την έννοια της αποταμίευσης και του ασφαλιστικού ταμείου».

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να οικοδομηθεί έναν νέος ασφαλιστικός οργανισμός με μεγάλη τεχνογνωσία που θα εγγυάται τις μεγαλύτερες δυνατές αποδόσεις για τα μέλη του. 

«Στο εξωτερικό υπάρχουν μεγάλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί, με πάρα πολύ μεγάλη τεχνογνωσία με δέσμευση πρώτα να προστατέψουν εισφορές των ασφαλισμένων. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε τώρα με το ΤΕΚΑ, να χτίσουμε έναν οργανισμό υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος θα εγγυάται τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια μίλησε για τον οικονομικό αναλφαβητισμό. «Ο οικονομικός αναλφαβητισμός είναι ένα μεγάλο πρόβλημα του λαού μας. Μέσα από το ΤΕΚΑ ο καθένας εξοικειώνεται με έννοιες ρίσκου και απόδοσης και οι νέοι μας πρέπει να διδαχθούν».

«Πρέπει να σπάσουμε τη νοοτροπία της μη αποταμίευσης» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι ο νέος οργανισμός θα κριθεί στο χρόνο. Και πρέπει να πείσει τους νέους με απλά και κατανοητά επιχειρήματα. «Πρέπει να χτιστούν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και πολιτών. Οι νέοι θα πρέπει να πειστούν και να εμπιστευτούν την ασφαλιστική τους κάλυψη σε αυτόν τον φορέα».

«Σήμερα στην χώρα μας αντιμετωπίζουμε ακόμη ένα πρόβλημα υποασφαλισμένης εργασίας, σε λίγο θα αυξήσουμε και πάλι τον κατώτατο μισθό, γνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν και στην χώρα μας εργαζόμενοι οι οποίοι ασφαλίζονται κατ’ όνομα στον κατώτατο μισθό, αλλά αμείβονται με κάτι περισσότερο από αυτό. Αυτό το οποίο κερδίζουν σήμερα, όμως το χάνουν σε εισφορές, οι οποίες είναι δικές τους και οι οποίες θα έμπαιναν στον ατομικό κουμπαρά για να τους προσφέρουν σε βάθος χρόνου μια μεγαλύτερη σύνταξη» είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τα δύο χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ)

«Είναι σημαντικό να σπάσουμε αυτή την προκατάληψη που σε ένα βαθμό υπάρχει στην νέα γενιά, ότι η σύνταξη δεν με αφορά και ακόμα χειρότερο δεν θα πάρω σύνταξη. ‘Αρα γιατί να επενδύσω σήμερα σε κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι ένα αβέβαιο μέλλον. Αυτή την νοοτροπία πρέπει να την σπάσουμε γιατί η πρόβλεψη της αποταμίευσης αποτελεί μια πολύ σημαντική εκπαιδευτική διαδικασία με την οποία τα νέα παιδιά πρέπει να εξοικειωθούν» συμπλήρωσε o Πρωθυπουργός.

«Η τομή που έχουμε κάνει είναι πολύ σημαντική και τα οφέλη από την δημιουργία του ΤΕΚΑ θα φανούν σε βάθος χρόνου και είναι πολλαπλά. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε κάτι που έθιξαν και οι τρεις νέοι που συμμετείχαν στο πάνελ, στο ζήτημα της έννοιας της ατομικής ιδιοκτησίας ενός μέρους των προσωπικών αποταμιεύσεων ως αποτέλεσμα της εργασίας ενός νέου. Αυτή η έννοια του ατομικού κουμπαρά, ότι τα χρήματα αυτά είναι δικά σας, γράφουν το όνομά σας επάνω, κανείς δεν μπορεί να τα ακουμπήσει, κατ’ ελάχιστον το κράτος εγγυάται ότι θα πάρετε πίσω τις εισφορές σας και σίγουρα κάτι περισσότερο. Αυτό ανατρέπει πλήρως την αντίληψη την οποία έχουμε για την διανεμητική έννοια της κοινωνικής ασφάλισης, ότι ουσιαστικά οι δικές μας εισφορές πληρώνουν τις συντάξεις της προηγούμενης γενιάς. Ακριβώς αυτός ο ατομικός κουμπαράς, τον οποίο θα βλέπετε οι ασφαλισμένοι κάθε μήνα να μεγαλώνει, είναι αυτό που αλλάζει τις αντιλήψεις μας γύρω από την έννοια της αποταμίευσης αλλά και γύρω από την σημασία της ασφαλισμένης εργασίας» τόνισε.

Μητσοτάκης: Στόχος να προστατέψουμε τις εισφορές των ασφαλισμένων
Μητσοτάκης: Στόχος να προστατέψουμε τις εισφορές των ασφαλισμένων
Μητσοτάκης: Στόχος να προστατέψουμε τις εισφορές των ασφαλισμένων
Μητσοτάκης: Στόχος να προστατέψουμε τις εισφορές των ασφαλισμένων

Δείτε την ομιλία του Πρωθυπουργού:

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΝΔ για θάνατο Ελευθέριου Καλογιάννη: Eργάστηκε με συνέπεια για την ιδιαίτερη πατρίδα του και αγαπήθηκε από τους συμπολίτες του

«Η οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά σήμερα με θλίψη τον Ελευθέριο Καλογιάννη, ένα από τα στελέχη που συγκρότησαν την πρώτη Κοινοβουλευτική της Ομάδα το 1974», αναφέρει σε...

Φόρτωση άρθρων...