Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Μητσοτάκης: Νέο μισθολόγιο το 2024 για τους δημοσίους υπαλλήλους - «Παράθυρο» για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Νέο ενιαίο μισθολόγιο για το Δημόσιο που συνεπάγεται αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους από το επόμενο έτος, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με θέμα την οικονομία, την αγορά εργασίας και την ανάπτυξη. Παράλληλα, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ δεν έλειψε η κριτική για την πολιτική που είχε ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οδήγησε σε τέταρτο μνημόνιο.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού είχε κυρίως απολογιστικό χαρακτήρα για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στους τομείς που αφορούσε η συνέντευξη και παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες δεν υπήρξαν ανακοινώσεις νέων μέτρων στήριξης με δεδομένο ότι οι μειωμένες τιμές στην ενέργεια δημιουργούν προσδοκίες για σημαντικό δημοσιονομικό χώρο. Ο κ.Μητσοτάκης μάλιστα, επέμεινε στην τακτική της σύνεσης, λέγοντας ότι δεν μπορεί κανείς να ξέρει από τον πρώτο κιόλας μήνα του έτους πώς θα κινηθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού και επισήμανε ότι η εμπειρία των προηγούμενων 3,5 ετών δείχνει ότι οι κρίσεις καραδοκούν. Έτσι, για το αν θα υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης η εκτίμηση θα γίνει τον επόμενο μήνα και τότε θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις. Σ’ αυτή τη λογική μάλιστα, επισήμανε ότι αν και η χώρα μας βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα, εντούτοις μια πολιτική αστάθεια μετά τις εκλογές ή αλλαγή πολιτικής θα έχει ως συνέπεια «να μη δούμε την επενδυτική βαθμίδα ούτε με τα κιάλια».

Η ακρίβεια είναι, όπως είπε χωρίς να μασήσει τα λόγια του, το πρόβλημα που απασχολεί περισσότερο τον κ.Μητσοτάκη, σημείωσε ωστόσο ότι, κατά την κρίση του, τα χειρότερα στο ράφι τα έχουμε δει και εκτιμά ότι θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση. Υπεραμύνθηκε των μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση για τη στήριξη των νοικοκυριών και στάθηκε ιδιαίτερα στο Καλάθι του Νοικοκυριού, επισημαίνοντας ότι και άλλες χώρες ακολουθούν το ελληνικό παράδειγμα. Απαντώντας εμμέσως και στο επιχείρημα ότι για τη μείωση των τιμών θα πρέπει να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι, ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι όπου έγινε αυτό οι μειώσεις δεν έφτασαν στον καταναλωτή.

Η αύξηση στον κατώτατο μισθό θα είναι σημαντική είπε ο πρωθυπουργός και αποσύνδεσε την εφαρμογή του, από 1ης Απριλίου, από τον χρόνο των εκλογών. Πάντως, δεν προσδιόρισε το ύψος το ύψος της αύξησης, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο στόχο της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία για καλύτερες δουλειές και καλύτερες αμοιβές.

O πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα επικριτικός με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του έδωσε πίσω στη μεσαία τάξη όσα της είχε πάρει ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω της μείωσης των φόρων, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το «μαξιλάρι» που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση είπε ότι τα 37 δισεκατομμύρια ήταν αποτέλεσμα της λυσσαλέας φορολόγησης και της πίεσης των δανειστών που δεν εμπιστεύονταν τον κ.Τσίπρα. Πρόσθεσε ότι σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι 39 δισεκατομμύρια. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην βελτίωση της εικόνας της χώρας στους επενδυτές, λέγοντας ότι πλέον έχει εξαλειφθεί η αμφιβολία των επενδυτών για την Ελλάδα. Πάντως, αν και ερωτήθηκε ευθέως, ο κ.Μητσοτάκης απέφυγε να ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Ο Λευτέρης Πετρούνιας για ακόμα μία φορά έφερε την Ελλάδα στην κορυφή – Θερμά συγχαρητήρια

«Σε ευχαριστούμε Λευτέρη. Θερμά συγχαρητήρια!», ανέφερε o Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, μετά το χρυσό μετάλλιο του Λευτέρη Πετρούνια στο Ευρωπαϊκό Πρωτ...

Βορίδης για Ευρωεκλογές: Δεν θα υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις, αν δεν πιάσουμε τον στόχο του 33%

«Δεν θα υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις αν δεν πιάσουμε το 33%», τόνισε ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο MEGA, αναφερόμενος στον εκλογικό στόχο που έθεσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτά...

Φόρτωση άρθρων...