Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Μητσοτάκης: Ο Πόρος θα γίνει το τρίτο ελληνικό «πράσινο» νησί - Ηλεκτρικά πλοιάρια να μεταφέρουν τους επισκέπτες

Πολιτική

Τον μετασχηματισμό του Πόρου εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην εκδήλωση «Unveiling the next GR - Eco Island» στο Ντουμπάι. H εκδήλωση διοργανώνονται από την ελληνική αντιπροσωπεία στο πλαίσιο της 28ης Διάσκεψης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κλιματική Αλλαγή.

«Θεωρούσα εξ αρχής το έργο Gr - Eco Island σαν ένα έργο με πάρα πολύ μεγάλη συμβολική σημασία. Η Ελλάδα έχει πληθώρα νησιών διαφορετικών μεγεθών που μπορούν να επωφεληθούν από λύσεις απανθρακοποίησης και ψηφιοποίησης. Έχουμε εξαιρετικά σημαντικά παραδείγματα. Έχουμε καταστήσει νησιά ικανά να πετύχουν στόχους κλιματικής ουδετερότητας πριν από άλλες περιοχές της Ελλάδας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Αστυπάλαιας και στη συμφωνία για το νησί του Πόρου είπε: «Μαζί με τη VW, έχουμε καταφέρει να μετατρέψουμε την Αστυπάλαια σε σημαντικό προορισμό. Σήμερα, ανακοινώνουμε τη συμφωνία της κυβέρνησης με την εταιρεία Masdar, ενός παγκοσμίου ηγέτη στην ενεργειακή μετάβαση για τον μετασχηματισμό του Πόρου, ενός μικρού νησιού κοντά στην Αθήνα. Η σύνδεση Αθήνας και Πόρου είναι σύντομη και για τον σκοπό αυτό ο εξηλεκτρισμος είναι πιο εύκολος. Ο Πόρος είναι προορισμός γιοτ, θα πειραματιστούμε με διαφορετικές, περιβαλλοντικά φιλικές, λύσεις για τα σκάφη αυτά».

«Στην Τήλο έχουμε μια σημαντική συμφωνία που θα συναφθεί με φορέα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία αποτελεί παράδειγμα για το πώς μπορούμε να εξάγουμε κάτι σημαντικό στον κόσμο. Δεν μπορούμε να έχουμε ηλεκτρικά σκούτερ μηχανάκια σε όλα τα νησιά. Θα μπορούσαμε, όμως να πετύχουμε περιβαλλοντικούς στόχους νωρίτερα στα νησιά», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Πριν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου ανακοίνωσε πως ο Πόρος γίνεται το τρίτο «Πράσινο» ελληνικό νησί μετά την Αστυπάλαια και την Τήλο. 

Όπως είπε η Αλεξάνδρα Σδούκου «στόχος μας είναι να μετατραπούν όλα τα ελληνικά νησιά σε υποδείγματα πράσινου μετασχηματισμού. Το επόμενο Gr - ECO Island είναι το νησί του Πόρου, ενός νησιού που βρίσκεται κοντά στην Αθήνα και έχει λιγότερους από 4.000 κάτοικος, που πολλαπλασιάζονται τη θερινή περίοδο. Είναι, επίσης, προορισμός γιοτ. θα προχωρήσουμε σε μια σειρά δράσεων στο νησί του Πόρου, ο οποίος εξαρτάται από τη διασύνδεσή του με την ηπειρωτική χώρα και θέλουμε να γίνει περισσότερο αυτόνομος, με παραγωγή καθαρής ενέργειας. 

Θα καλύπτεται από ΑΠΕ, έχουμε σχεδιάσει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο για τις ανάγκες του νησιού και θα εφαρμόσουμε θαρραλέα μέτρα και έξυπνες εφαρμογές για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Γνωρίζουμε, ακόμα, πως χρησιμοποιούνται πλοία της γραμμής για τη μεταφορά στο νησί, από ένα στενό κανάλι 500 μέτρων. Είναι ένα σημείο στην Ελλάδα με τις πιο συχνές διασυνδέσεις, που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. Θα αντικαταστήσουμε τα μικρά σκάφη μεταφοράς με ηλεκτρικά σκάφη. Θα προχωρήσουμε στον εξηλεκτρισμό των οδικών μεταφορών, με ευρεία χρήση ηλεκτροκίνητων λεωφορείων και ασθενοφόρων. Επιπλέον, θα μπει υπηρεσία πράσινης παράδοσης με ηλεκτρικά φορτηγά και, βεβαίως, φορτιστές. Τέλος, θα επικεντρωθούμε στην κυκλική οικονομία, ώστε να μειωθεί η επίπτωση των αποβλήτων και των απορριμμάτων στο νησί».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή του ελληνικού λαού στις επόμενες Eθνικές Eκλογές

Επίθεση στον Πρωθυπουργό και στις κυβερνητικές πολιτικές εξαπέλυσε από την Πρέβεζα ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Η Νέα Δημοκρατία πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη και αυτό που το...

Δημοσκόπηση «Παραπολιτικών»: Πάνω από 33% η Νέα Δημοκρατία – Προβάδισμα 17,3 μονάδων

Σημαντικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στη δημοσκόπηση της GPO για τα «Παραπολιτικά». Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκε...

Φόρτωση άρθρων...