Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Θα πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους χωρίς πρόβλημα - Η Ελλάδα έχει επιστρέψει για τα καλά

Πολιτική

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μίλησε στο Bloomberg ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Χαίρομαι που η ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτική. Θα έχουμε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2023, περιμένω ανάπτυξη της τάξης του 2%», τόνισε Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο στόχος μου ήταν πάντα να υπερβαίνουμε σημαντικά τον μέσο όρο ανάπτυξης της ευρωζώνης και νομίζω ότι αυτή είναι μια επιτυχία, λαμβάνοντας υπόψιν αυτά συνέβησαν στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία. Η Ελλάδα έχει επανέλθει για τα καλά. Μόλις κερδίσαμε την δεύτερη μας κυβερνητική εντολή με μία μεταρρυθμιστική ατζέντα. Μόλις πήραμε την την επενδυτική βαθμίδα που ήταν σημαντική για τη χώρα μετά από 13 πολύ δύσκολα χρόνια και αν δείτε όλους τους δείκτες. Πηγαίνουμε πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και είμαι προσεκτικά αισιόδοξος ότι μπορούμε να διατηρήσουμε την πορεία», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «το γεγονός ότι πήραμε την επενδυτική βαθμίδα μας βοηθάει με το κόστος δανεισμού μας το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τα δημόσια οικονομικά. Παράλληλα είμαστε όμως προσηλωμένη στην διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αντιλαμβανόμαστε πως σημαντικό είναι αυτή για τις κεφαλαιακές αγόρια. Θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% αυτό το έτος και υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα το 2024. Κι αισθάνομαι ότι μπορούμε να πιάσουν αυτούς τους δημοσιονομικούς στόχους χωρίς να θυσιάσουμε την ανάπτυξη μας. Αν δείτε τα νούμερα του τουρισμού ήταν αξιοθαύμαστα αυτή τη χρονιά και φαίνεται ότι υπάρχει μία τάση στην Ευρώπη, παρά την ύφεση οι άνθρωποι να συνεχίζουν να ταξιδεύουν και να προτιμούν την Ελλάδα έναντι άλλων μεσογειακών προορισμών».

Αναφερόμενος στον τουρισμό υποστήριξε ότι «οι άνθρωποι ακόμα απολαμβάνουν την ζέστη της Μεσογείου και θέλουν να έρθουν στη Μεσόγειο και ειδικά στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, γιατί θέλω να περάσω χρόνο στην παραλία. Εγώ υποστηρίζω την κλιματική αλλαγή είναι μία ευκαιρία για να παίξεις με την τουριστική μας περίοδο. Ναι, ίσως έχει ζέστη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στην Ελλάδα, αλλά πάντα θα έχουμε αρκετούς ανθρώπους να έρχονται εκείνη την περίοδο τώρα, αλλά έχουμε περισσότερους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να έρθουν στην Ελλάδα το Μάρτιο και τον Απρίλιο ή τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο περισσότερους ανθρώπους που έρχονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στις πόλεις μας και να επεκτείνουμε την τουριστική μας περίοδο. 

Αναφορικά με την κλιματική κρίση επεσήμανε ότι «είναι εδώ και είναι εδώ για τα καλά. Πάντα είχαμε πυρκαγιές στην Μεσόγειο, αλλά είχαμε ιδιαίτερα έντονες πυρκαγιές αυτή τη χρονιά. Επίσης είχαμε και ιστορικές πλημμύρες. Πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στην βραχυπρόθεσμη προσαρμογή και αυτό είναι κάτι που επισημαίνω και στους ευρωπαίους ομολόγους μου. 

Ξοδεύουμε τρεις εκατομμύρια ευρώ για την μακροπρόθεσμη μείωση των ρύπων και είναι σωστό αυτό που κάνουμε, αλλά παράλληλα πρέπει να υποστηρίζουμε τους ανθρώπους όταν χάνω τις περιουσίες ή τα σπίτια τους ως αποτέλεσμα των κλιματικών καταστροφών σήμερα. 

Συνεπώς πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματική διαχείριση αυτών των καταστροφών, έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο. Έχουμε το 112, με το οποίο σώζουμε ζωές. Αυτό δεν υπήρχε στη Χαβάη και στο Μάουι και όταν βλέπω την καταστροφή εκεί είναι εξαιρετικά οδυνηρό. Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία με πιο έξυπνο τρόπο ώστε τουλάχιστον να σώσουμε τη ζωή των ανθρώπων».

Σχετικά με τα ενεργειακά είπε ότι «η Ελλάδα είναι μία από τις 10 μεγαλύτερες παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τον αέρα και τον ήλιο. Φυσικά σε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα ανάλυση, θα χρειαστεί να βασιζόμαστε στο φυσικό αέριο κάτσουμε μεταφορές. Η Ελλάδα παίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα γιατί είμαστε σημείο εισόδου για το φυσικό αέριο, το οποίο μπορεί να φτάσει όσο και στην Ουκρανία. Η Ελλάδα είναι πυλώνας Γεωπολιτικής και ενέργεια και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και αυτό έχει ενισχυθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό δήλωσε ότι «υπάρχουν μακροπρόθεσμες λύσεις που αντιμετωπίζουν την ρίζα του προβλήματος, λάθος από τον χρόνο. Βραχυπρόθεσμα πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα. Πρέπει να είμαστε ανελέητη διαλύοντας τα δίκτυα των δύο ακινήτων που επωφελούνται από απελπισμένους ανθρώπους και βάζουν σε βάρκες που δεν είναι κατάλληλες για τη θάλασσα, αλλά την ίδια ώρα πρέπει να τους προσφέρουμε μήνες οδός μετανάστευσης για όσους μπορούν να έρθουν στην Ευρώπη και μπορούν να μας βοηθήσουν με την οικονομική μας ανάπτυξη. 

Εμείς στην Ελλάδα έχουμε ελλείμματα σε εργατικά χέρια σε τομείς όπως η αγροτική ανάπτυξη, οπότε θέλουμε διμερείς συμφωνίες, αλλά θέλουμε κι αυτούς τους ανθρώπους να έρθουν με τους δικούς μας όρους και να έρθουμε ασφάλεια».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βορίδης για Ευρωεκλογές: Δεν θα υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις, αν δεν πιάσουμε τον στόχο του 33%

«Δεν θα υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις αν δεν πιάσουμε το 33%», τόνισε ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο MEGA, αναφερόμενος στον εκλογικό στόχο που έθεσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτά...

Χίο και Σάμο επισκέφθηκε ο Κασσελάκης (Photos)

Στη Χίο έφτασε το απόγευμα της Παρασκευής ο Στέφανος Κασσελάκης, στο πλαίσιο της πολυήμερης περιοδείας του στα νησιά του Αιγαίου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά την άφιξή του στο λι...

Φόρτωση άρθρων...