Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Μητσοτάκης στην Telegraph: «Θα θέσω θέμα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στον Μπόρις Τζόνσον» (Photos)

Θέμα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα θα θέσει στον Μπόρις Τζόνσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» και στον δημοσιογράφο Gordon Rayner, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα με αφορμή την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος GR - eco islands από τη Χάλκη. 

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Τα Γλυπτά κλάπηκαν τον 19ο αιώνα, ανήκουν στο Μουσείο της Ακρόπολης και πρέπει να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα σοβαρά και με ειλικρίνεια», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η άρνηση να συζητηθεί το θέμα των Γλυπτών φαντάζει σε εμένα -δεδομένων των όσων έχουν συμβεί όσον αφορά την επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών- ως μία αναχρονιστική προσέγγιση. Πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να εκτιμήσεις την ομορφιά του μνημείου στην πληρότητά του. Δεν μιλάμε απλώς για οποιοδήποτε μνημείο, μιλάμε για ένα μνημείο που ουσιαστικά έχει «κοπεί» στα δύο, το μισό βρίσκεται στην Αθήνα και το άλλο μισό βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Επομένως, μιλάμε για την αποκατάσταση της ολότητας του μνημείου», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως πρόκειται να θέσει θέμα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στον Μπόρις Τζόνσον.

«Θα επρόκειτο για ένα καταπληκτικό μήνυμα εκ μέρους αυτού που ο Boris Johnson αποκαλεί “Παγκόσμια Βρετανία” (Global Britain) εάν υπάρξει κάποια μετακίνηση σε αυτό το θέμα και το κοιτάξουν μέσα από ένα τελείως διαφορετικό πρίσμα. Είμαι βέβαιος ότι εάν υπήρχε βούληση εκ μέρος της κυβέρνησης (του Ηνωμένου Βασιλείου) για αλλαγή στάσης θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μία διευθέτηση με το Βρετανικό Μουσείο για να δανείσουμε στο εξωτερικό πολιτιστικούς θησαυρούς οι οποίοι δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας. 

Δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες όσον αφορά μία διευθέτηση, διότι αυτές οι συζητήσεις είναι ευαίσθητες, αλλά θέλω να πω ανοιχτά ότι πρόθεσή μου είναι να θέσω το θέμα στον Boris Johnson κι ότι πιστεύω πως η βρετανική κυβέρνηση έχει να παίξει ρόλο», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα πρέπει να αποτελεί προορισμό για επενδύσεις»

«Η Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική χώρα σε σύγκριση με την Ελλάδα του 2011, την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Είμαι βέβαιος ότι το έχετε αντιληφθεί κι εσείς, υπάρχει μία νέα ενέργεια, ένας νέος ενθουσιασμός, μία νέα αισιοδοξία για τη χώρα και η οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς», τόνισε ο Πρωθυπουργός

«Για εμένα είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας, δεν είναι πια μία χώρα που αντιμετωπίζει διαρκώς δημοσιονομικές δυσκολίες. Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνο προορισμός για διακοπές, πρέπει να αποτελεί προορισμό για επενδύσεις», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων και το GR - eco islands

«Δείτε αυτό το νησί, μιλάμε για παράδεισο. Μπορείς να περνάς τους χειμώνες εδώ και, στη συνέχεια, τα καλοκαίρια στη Σκωτία ή στη βρετανική εξοχή», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Ελπίζουμε ότι κι άλλα νησιά θα υιοθετήσουν το μοντέλο της Χάλκης. Εν τέλει αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί, σε μεγάλη κλίμακα, σε ολόκληρο τον κόσμο», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: «Θα θέσω θέμα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στον Μπόρις Τζόνσον»

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΝΔ: Δεν τους ενδιαφέρει ο πόνος των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών - Τους ενδιαφέρει μόνο να ρίξουν την κυβέρνηση

Για «ντιλάρισμα» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προκειμένου να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κάνει λόγο σε δήλωσή του το πρωί της Πέμπτης ο εκπρόσωπος τύπου της Νέ...

Πρόταση δυσπιστίας: Σύγκρουση κορυφής απόψε στη Βουλή - Η διαχωριστική γραμμή Μητσοτάκη

Με ξεχωριστό ενδιαφέρον αναμένεται η αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία θα κλείσει η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης...

Πρόταση δυσπιστίας: Τι αναμένεται να πουν στη Βουλή Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης

Το βράδυ ολοκληρώνεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της Πρότασης Δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης με την διενέργεια της ονομαστικής ψηφοφορίας. Η ονομαστική ηλεκτρονική ψ...

Φόρτωση άρθρων...