Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το σχέδιο για το Τατόι που συζήτησε με τον Βασιλιά Κάρολο (Photos)

Συνάντηση με τον Βασιλιά Κάρολο είχε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Ο Βασιλιάς της Βρετανίας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός συζήτησαν για την ανακαίνιση του σπιτιού της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας, από την οποία καταγόταν ο πατέρας του Καρόλου, ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Το όλο σχέδιο εκτιμάται ότι κοστίζει 12,3 εκατομμύρια λίρες. Τα παλιά ανάκτορα στο Τατόι, περί τα 25 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας ήταν κάποτε το σπίτι της βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας, πριν από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967. 

Τώρα βρίσκεται σε ερείπια, αλλά τώρα θα μπορούσε να μετατραπεί σε μουσείο με βάση ένα κοινό σχέδιο μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας, γράφει η αγγλική εφημερίδα.

Επίσης, αναφέρει ότι ο βασιλιάς Κάρολος επισκέφτηκε το παλάτι, όπου είναι θαμμένος ο παππούς του, πέρυσι στο πλαίσιο της 200ης επετείου της Ελληνικής Επανάστασης. Η αγγλική εφημερίδα προσθέτει ότι το Ίδρυμα του Καρόλου, το είχε ιδρύσει όταν ακόμα ήταν διάδοχος, παρέχει συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση για την αποκατάσταση του ιστορικού παλατιού.

Η συνάντηση

Ο Bασιλιάς Κάρολος φάνηκε να χαμογελά καθώς αντάλλαξε χειραψία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη

Ένας εκπρόσωπος του Έλληνα πρώην Bασιλιά Κωνσταντίνου είπε ότι τα σχέδια θα βασιστούν στην ανακαίνιση του οίκου Dumfries στο Ayrshire, ύψους 45 εκατομμυρίων λιρών.  

Ο Bασιλιάς Κάρολος έδωσε συνέντευξη για την αναμόρφωση του Dumfries και έχει δηλώσει ότι το έργο αυτό παραλίγο να τον χρεοκοπήσει όταν ήταν ακόμα Πρίγκιπας της Ουαλίας. 

«Ήταν ένας φρικτός κίνδυνος, αλλά άξιζε τον κόπο. Ήξερα ότι ήταν μια υποβαθμισμένη περιοχή. Ήθελα να το χρησιμοποιήσω ως σωστό παράδειγμα αυτού στο οποίο πίστευα πάντα, την αποκατάσταση που βασίζεται στην κληρονομιά», δήλωσε ο Κάρολος. Με τη σύζυγό του Καμίλα, επισκεύτηκαν Τατόι τον Μάρτιο του 2021.

«Η χθεσινή συνάντηση έγινε εν μέσω αναφορών ότι ο κ. Μητσοτάκης ελπίζει πως ο Βασιλιάς Κάρολος θα βοηθήσει την τελευταία του προσπάθεια να επιστρέψει το Βρετανικό Μουσείο, τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Αθήνα», έγραψε η Daily Mail. Η αγγλική εφημερίδα σημειώνει ότι διάταξη του κανονισμού του Βρετανικού Μουσείου, που χρονολογείται από το 1963 αποτρέπει τη μεταβίβαση ιδιόκτητων αντικειμένων από το μουσείο.

Μιλώντας τον Οκτώβριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στους Sunday Times ότι είχε μια «καλή προσωπική σχέση» με τον βασιλιά Κάρολο και πιστεύει ότι είναι υποστηρικτικός, έγραψε η εφημερίδα.

 

charles-mareva
charles-mareva-kyriakos

 

charles-mareva-kyriakos

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...