Κυριακή
14 Ιουλίου 2024

Μητσοτάκης: Tο τρίπτυχο των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνηςσης

Ακρίβεια, αγρότες και κράτος είναι οι τρεις λέξεις που παραπέμπουν στο τρίπτυχο των προτεραιοτήτων.

Πολιτική

Έναν νέο πολιτικό κύκλο άνοιξε ο πρωθυπουργός  δίνοντας σαφές σήμα δυναμικής επανεκκίνησης της κυβέρνησης ενώ παράλληλα περιέγραψε στους υπουργούς του τις προτεραιότητες του «οδικού χάρτη», που καλούνται να υλοποιήσουν και μάλιστα τάχιστα.

Ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει τις πρωτοβουλίες της «επόμενης μέρας» και είχε επί της ουσίας προϊδεάσει για τις διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, ώστε να δημιουργήσει την κατάλληλη συνθήκη της δυναμικής επανεκκίνησης στην αφετηρία μιας καθαρής από εκλογικές αναμετρήσεις κυβερνητικής τριετίας. «Από τώρα οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μιας νέας διαδρομής προς το 2027.
Γι’ αυτό, από αύριο στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα, για περισσότερη δουλειά και λιγότερες αδυναμίες, για μεγαλύτερη προσπάθεια και για μικρότερες αστοχίες», είχε πει ο κ. Μητσοτάκης αποκωδικοποιώντας τα εκλογικά αποτελέσματα και σημειώνοντας το διευρυμένο αποτύπωμα της αποχής. 

Για τον πρωθυπουργό το μήνυμα της κάλπης ήταν σαφές: ψήφος εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία, αλλά να προσπαθήσει περισσότερο.
Ακρίβεια, αγρότες και κράτος είναι οι τρεις λέξεις που παραπέμπουν στο τρίπτυχο των προτεραιοτήτων.

Η μάχη κατά της ακρίβειας είναι αναμφίβολα η πρώτη προτεραιότητα στο πεδίο της καθημερινότητας– εκεί που οι πολίτες κρίνουν αυστηρά το κυβερνητικό έργο και δεν συγχωρούν εύκολα τα επαναλαμβανόμενα λάθη ή τις παραλείψεις. 

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος επιστρέφει στην κυβέρνηση και στο κρίσιμο υπουργείο υπό την ηγεσία του αναλαμβάνουν καθήκοντα από τη θέση της υφυπουργού, η Ζωή Ράπτη και η Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου. 

Η νέα ηγεσία του υπουργείου αναλαμβάνει μαζί με τα νέα καθήκοντα και σαφές χρονοδιάγραμμα για τη βελτίωση της εικόνας, που οι πολίτες περιγράφουν κάθε φορά στις δημοσκοπήσεις.

Το είχε επισημάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της 9ης Ιουνίου με τις δηλώσεις του και δη με τη συγκεκριμένη αναφορά του στην εκλογική μάχη για την Ευρώπη του μέλλοντος, στην οποία όμως κυριάρχησε εν πολλοίς η ατζέντα της καθημερινότητας: «Υπήρξαν και πολλοί ψηφοφόροι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για θέματα που αφορούν στην καθημερινότητά τους, όπως η ακρίβεια».

Το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα σημείωσε μεγάλες απώλειες στον αγροτικό κόσμο – στον οποίο έχασε 14,4 ποσοστιαίες μονάδες, υποχωρώντας από το 42,9% του 2023, στο 28,2%- στρέφει το Μέγαρο Μαξίμου σε μια επιχείρηση «ανακατάληψης του κάμπου» στην περιφέρεια και δη στη Θεσσαλία, που επλήγη από τον Ντάνιελ και αναμένει γρήγορες πρωτοβουλίες στήριξης του πληθυσμού της.

Το πρώτο βήμα του πρωθυπουργού ήταν με τον ανασχηματισμό να προχωρήσει σε αλλαγές και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στέλνοντας έτσι και το μήνυμα στους κατοίκους των αγροτικών περιοχών ότι επιχειρείται μια νέα προσπάθεια για την εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Δύο Θεσσαλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο Κώστας Τσιάρας και ο Χρήστος Κέλλας αναλαμβάνουν καθήκοντα υπουργού και υφυπουργού αντίστοιχα, ενώ από τη θέση του υφυπουργού συνεχίζει επίσης το κυβερνητικό έργο και ο Διονύσης Σταμενίτης.

Η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών περνά μέσα από τον στόχο για αποτελεσματικότερο κράτος. Αφορά στην ενεργό συμμετοχή όλων των υπουργείων- δεν είναι μόνο το Ανάπτυξης που θα «τρέξει» τις προτεραιότητες. Η κυβέρνηση θα κριθεί και από το αποτέλεσμα που θα φέρει στο υπουργείο Εργασίας, του οποίου τα ηνία αναλαμβάνει η Νίκη Κεραμέως, έχοντας στο πλευρό της για το ασφαλιστικό, τον Πάνο Τσακλόγλου, που βρίσκεται εκεί από το 2019. Η δέσμευση όμως για αποτελεσματικότερο κράτος παραπέμπει κυρίως στο υπουργείο Εσωτερικών και βρίσκεται στα χέρια πλέον του Θοδωρή Λιβάνιου, ο οποίος συναντήθηκε εκεί για πρώτη φορά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2012. Ο νυν πρωθυπουργός ανέλαβε τη ευθύνη σε αυτό το κρίσιμο υπουργείο σε μια δύσκολη συγκυρία, έχοντας σε ρόλο-κλειδί νέα στελέχη και τεχνοκράτες, όπως ο κ. Λιβάνιος.

Ο νέος υπουργός -αναβαθμίστηκε από αναπληρωτής υπουργός- αναλαμβάνει σε μια στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να κάνει θετικές ανατροπές στη λειτουργία του ΑΣΕΠ. Όπως συμπληρώνουν κυβερνητικά στελέχη ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του ΑΣΕΠ πρέπει να γίνει …χθες, αφού έχει παρατηρηθεί μεγάλη καθυστέρηση μεταξύ μιας πρόσληψης και της ώρας που αναλαμβάνει καθήκοντα ο νέος εργαζόμενος στις υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα. Αυτό σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζονται με γρήγορο σχέδιο τα κενά και οι ανάγκες κι ότι βαλτώνουν υποθέσεις, δημιουργώντας ακόμη και ψηφιακές στοίβες εκκρεμοτήτων λόγω της απουσίας των κατάλληλων ανθρώπων στις κατάλληλες θέσεις στο Δημόσιο.

Στην αφετηρία της νέας πολιτικής περιόδου για την εφαρμογή του κεντρικού σχεδίου με τις πολιτικές για την καθημερινότητα και τις μεταρρυθμίσεις, θεωρείται σημαντική η άφιξη στο Μέγαρο Μαξίμου και στο στενό πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού, του Γιώργου Μυλωνάκη. Είναι από τους έμπιστους συνεργάτες εδώ και χρόνια του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει και τεχνοκρατική αντίληψη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης σε Γκουτέρες: «Απαράδεκτη η διχοτόμηση της Κύπρου - Να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα επίλυσης στη βάση αποφάσεων ΟΗΕ»

Με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντη...

Χρηστίδης: Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ οφείλουν να καταθέσουν συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο για την ανασυγκρότησή του

Στις Eκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε ο Παύλος Χρηστίδης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε την ανάγκη ο κάθε υποψήφιος να καταθέσει συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο για την ανα...

Φόρτωση άρθρων...