Τρίτη
21 Μαΐου 2024

Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Προς αποχώρηση η «Ομπρέλα» – Αγεφύρωτο το χάσμα Κασσελάκη-Αχτσιόγλου

Πολιτική
Tags: ΣΥΡΙΖΑ

Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα για δεύτερη μέρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη αποχώρησε ο Στέφανος Τζουμάκας, που ήταν ένας εκ των υπό διαγραφή, ενώ κατατέθηκε τροπολογία από στελέχη που δεν αντιστρατεύονται τον πρόεδρο κατά του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές.

Η τροπολογία κατατέθηκε με πρωτοβουλίας της Όλγας Γεροβασίλη, του Κώστα Ζαχαριάδη, του Θανάση Θεοχαρόπουλου, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, του Γιάννη Ραγκούση κι του Αλέκου Φλαμπουράρη και αναφέρει πως δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις κι όργανα στο καταστατικό, δεν μπορούν να πραγματοποιούνται.

Σήμερα αποχώρησε με δήλωση του στη γραμματέα του κόμματος ο Στέφανος Τζουμάκας, ενώ επιμένουν οι πληροφορίες ότι στην πόρτα της εξόδου βρίσκονται και τα στελέχη της «Ομπρέλας».

Το επίμαχο τηλεφώνημα

Έντονο είναι το παρασκήνιο για το περιβόητο τηλεφώνημα του Στέφανο Κασσελάκη στην Έφη Αχτσιόγλου, με τη δεύτερη να διαψεύδει τον πρώτο, με αποτέλεσμα ένα μπαράζ διαρροών και από τις δύο πλευρές πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, χθες, Σάββατο (11.11.23) πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης τηλεφώνησε στην Έφη Αχτσιόγλου για να συζητήσουν, για να ηρεμήσει τα ιδιαίτερα τεταμένα πνεύματα, καθώς είχε πληροφορηθεί τι επρόκειτο να ακολουθήσει, εντούτοις η ίδια δεν ανταποκρίθηκε.

Πάντως, η πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου διαψεύδει το τηλεφώνημα. «Δεν θα επιτρέψω να παίζονται παιχνίδια στο όνομά μου και μάλιστα επί προσωπικού», φέρεται να διαμηνύει η ίδια. Απαντώντας, κύκλοι κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη διαμηνύουν ότι «δεν χρειάζονται διαψεύσεις, όταν υπάρχει η κλήση στις 11.32. Μπορεί να μην το άκουσε ή να ήταν αφόρτιστο το τηλέφωνο».

Υπενθυμίζεται ότι η πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου μία ώρα προτού ξεκινήσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, κατέθεσε κείμενο – φωτιά με σφοδρά πυρά κατά του κ. Κασσελάκη, ζητώντας τη διεξαγωγή ψηφοφορίας – πριν τη συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή – για το δημοψήφισμα που εισηγήθηκε ο πρόεδρος του κόμματος για τις τέσσερις διαγραφές. «Να μπει τέλος στον κατήφορο», ήταν το μήνυμα που διαμήνυσε.

Οι τροπολογίες των προεδρικών στον Κασσελάκη για κατευνασμό

Επιχείρηση κατευνασμού εντός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιδιώκουν με την τροπολογία που κατέθεσαν έξι μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αποτελούσαν μέρος των προεδρικών.

Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Γεροβασίλη, Ζαχαριάδης, Θεοχαρόπουλος, Ξενογιαννακοπούλου, Ραγκούσης και Φλαμπουράρης τονίζουν πως «δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, αναπαράγουν και εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττουν την εικόνα του κόμματος».

Παράλληλα επισημαίνουν πως «δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα στο καταστατικό, δεν μπορούν να πραγματοποιούνται».

Το κείμενο που αναμένεται από την «Ομπρέλα»

Σοβαρό είναι επίσης το ενδεχόμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, να δημοσιοποιηθεί κείμενο αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ από στελέχη που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα» σήμερα το απόγευμα. «Stay tuned», σημειώνουν σκωπτικά.

Παράλληλα, το μέλος της «Ομπρέλας» και βουλευτής Φλώρινας Πέττη Πέρκα με ανάρτηση στο Facebook χαρακτήρισε «τραγική» τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η βουλευτής ασκεί σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του κειμένου που είχε ετοιμάσει να πει στην Κεντρική Επιτροπή, και πλέον φέρεται να είναι και αυτή στα στελέχη που θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η ηχηρή αποχώρηση Τζουμάκα

Ο Στέφανος Τζουμάκας αποτέλεσε το δεύτερο πρόσωπο από τα τέσσερα στελέχη που είχαν τεθεί σε παραπομπή υπό διαγραφή που αποχωρεί μόνος του από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αποχώρησε καταθέτοντας στη γραμματέα Ράνια Σβίγκου ένα κείμενο-φωτιά για τον Στέφανο Κασσελάκη, καταγγέλλοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για πλήθος ζητημάτων.

Στη συνέχεια σε δηλώσεις του είπε πως «πριν από λίγο δήλωσα την αποχώρησή μου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατάθεσε την ομιλία μου και την παραίτηση στη γραμματέα του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακέφαλο σώμα. Μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, πάει από πολιτική ήττα σε πολιτική ήττα. Ορισμένοι δεν έχουν όρια και μίλησαν απαράδεκτα», σημείωσε μεταξύ άλλων».

Ομάδα Τεμπονέρα: Παραμένουμε στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Περίπου στις 14:00 δόθηκε στη δημοσιότητα κείμενο που έφερε τις υπογραφές των Διονύση Τεμπονέρα, Χάρη Τσιόκα, Φώτη Λαμπρινίδη και Χρήστο Λαμπρίδη.

Σε αυτό τα τέσσερα στελέχη υποστηρίζουν πως «δεσμευόμαστε συνειδητά από το καταστατικό του κόμματος, τις αποφάσεις των συνεδρίων, της ΚΕ, τις αρχές και τις αξίες της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού», τονίζοντας πως παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στη συνέχεια εξήγησαν τους λόγους που έφυγαν από τη χθεσινή διαδικασία της Κεντρικής Επιτροπής, ζητώντας «ένα εξωστρεφές συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο με κατάληξη το συνέδριο».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη: Θέτουμε σήμερα στην κυκλοφορία τα πρώτα από τα 110 ηλεκτρικά λεωφορεία

Στην εκδήλωση για την έναρξη των πρώτων δρομολογίων των ηλεκτρικών λεωφορείων που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη, παρευρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα. Ο Πρωθυπουργός πήγε στο αμαξο...

Γεραπετρίτης: Η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου είναι στρατηγική και δεν πρόκειται να ετεροκαθοριστεί

«Η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ερείδεται στην ιστορία και στον πολιτισμό, σήμερα όμως βρίσκεται στο απόγειο της πραγματικής διμερούς διπλωματικής σχέσης», επεσήμανε ο υπουργό...

Μητσοτάκης σε Αγγελούδη: Τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια τεράστιων αλλαγών για τη Θεσσαλονίκη προς το καλύτερο

«Τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια τεράστιων αλλαγών προς το καλύτερο για τη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνάντησης που είχε το μεσημέρ...

Φόρτωση άρθρων...