Κυριακή
14 Απριλίου 2024

Υπουργικό Συμβούλιο: Νέα μέτρα κατά της ακρίβειας και μείωση τιμών κατά 15% - Αυστηρότερο πλαίσιο για τις ελληνοποιήσεις

Πολιτική

Μετά τη θλιβερή επέτειο της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την τραγωδία των Τεμπών, η κυβέρνηση επιστρέφει σε πιο κανονικό τέμπο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σήμερα το πρωί του υπουργικού συμβουλίου με μια σειρά θεμάτων στην ατζέντα. Για την κυβέρνηση, όμως, πρωταρχικής σημασίας είναι η μάχη με την ακρίβεια, γι’ αυτό και θεωρείται κομβική η παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα του νέου περιβάλλοντος που θα δημιουργηθεί στα σούπερ μάρκετ, με την εφαρμογή των νέων μέτρων για τους τιμοκαταλόγους που θα επιφέρουν μειώσεις στο ράφι.

Ήδη, στο υπουργείο Ανάπτυξης άρχισαν να περιέρχονται τα πρώτα στοιχεία από τα σούπερ μάρκετ που αποτυπώνουν μειώσεις της τάξης του 10-15% σε αρκετούς κωδικούς προϊόντων, ενώ με τους νέους τιμοκαταλόγους και οι προσφορές, ιδίως αυτές που αφορούν σε 1+1 προϊόν, θα είναι πιο «κανονικές» και όχι πλασματικές. Οι πρώτες κατηγορίες, όπου παρατηρούνται σημαντικές μειώσεις, είναι τα καθαριστικά σπιτιού, προϊόντα προσωπικής υγιεινής, βρεφικές πάνες, αλλά και μία σειρά καταναλωτικών αγαθών τα οποία είναι βασικά για τη διαβίωση του νοικοκυριού, ενώ ο κ. Σκρέκας σε συνέντευξη του (ΕΡΤ1) υπογράμμισε ότι θα δημοσιοποιηθούν οι μειώσεις στις τιμές και σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων, αλλά και στο βρεφικό γάλα, προκειμένου οι καταναλωτές να έχουν επίγνωση των τιμών πριν την εφαρμογή των νέων τιμοκαταλόγων και μετά.

Για την κυβέρνηση, οι πρώτες αισθητές μειώσεις στις τιμές προϊόντων θα είναι μια σημαντική ανάσα, με δεδομένο ότι το ράλι των τιμών ροκανίζει τα πραγματικά εισοδήματα των πολιτών. Επίσης, όσο και αν υποχωρεί στο επίπεδο της δημόσιας συζήτησης, η ακρίβεια σε όλο το φάσμα των καταναλωτικών αγαθών είναι το νούμερο 1 πρόβλημα που καταγράφεται σε όλες τις μετρήσεις και αυτό φυσικά πλήττει οριζόντια τους πολίτες.

Ελληνοποιήσεις και αλλαγές στην ΚΑΠ

Πέραν των παρεμβάσεων για την ακρίβεια, όμως, ενδιαφέρον θα έχει και η συζήτηση που θα γίνει για τα αγροτικά, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη να έχει μόλις επιστρέψει από τις Βρυξέλλες, όπου ήδη έγιναν οι πρώτες νύξεις για αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Στο σημερινό υπουργικό, ο κ. Αυγενάκης θα παρουσιάσει ένα ακόμα πιο αυστηρό πλαίσιο για την αποτροπή των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ενταθεί και οι έλεγχοι από μικτά κλιμάκια στα σύνορα της χώρας.

Στη μεγάλη εικόνα του θέματος και με τα μπλόκα των αγροτών να αποτελούν πρακτικά πια παρελθόν, στο ευρωπαϊκό προσκήνιο και παρασκήνιο ξεκίνησαν οι διεργασίες για παρεμβάσεις στους κανονισμούς της ΚΑΠ. Ήδη, οι υπουργοί Γεωργίας από το ΕΛΚ, με πρωτοβουλίες του κ. Αυγενάκη, καταθέτουν ήδη στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα τις πρώτες τεχνικές προτάσεις τους, ενώ εκτιμάται ότι όλο και περισσότερες χώρες θα συμπλεύσουν στην κατεύθυνση των παρεμβάσεων υπέρ των παραγωγών, με δεδομένο πως όλοι συμφωνούν ότι η ΚΑΠ που συμφωνήθηκε πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας χρίζει διορθώσεων. Μάλιστα, ο κ. Αυγενάκης εκτίμησε χθες (Παραπολιτικά FM) ότι οι αλλαγές είναι πιθανό να δρομολογηθούν και πριν τις ευρωεκλογές, ενώ το θέμα θα τεθεί και στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες στις 21-22 Μαρτίου.

Οικοσύστημα καινοτομίας στις Ένοπλες Δυνάμεις

Σημαντικό, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού της αμυντικής βιομηχανίας, είναι και το νομοσχέδιο που θα εισηγηθεί ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας για το νέο οικοσύστημα καινοτομίας στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όχημα για τον σκοπό αυτό θα είναι ένα νέο νομικό πρόσωπο που αναμένεται να συσταθεί με το παρόν νομοσχέδιο, το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), το οποίο θα είναι ο βασικός διαμορφωτής ενός εγχώριου οικοσυστήματος ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών και προϊόντων ή εφαρμογών που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον τομέα της άμυνας.

Πρακτικά, το ΕΛΚΑΚ θα διευθύνει ένα οικοσύστημα ανάλογο με αυτό των startups που γνωρίζουν άνθηση στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον, απλώς με πιο στοχοπροσηλωμένη προσέγγιση, ενώ θα λειτουργεί και ως one stop shop, αναλαμβάνοντας να απαντήσει σε «προβλήματα» που θα θέτουν τα Επιτελεία με έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων. Παράλληλα, μέρος της αποστολής του είναι και η ίδρυση θυγατρικών εταιρειών με αντικείμενο την παραγωγή καινοτόμων τεχνολογικών προϊόντων, ειδικά στον τομέα των μη επανδρωμένων συστημάτων, με σκοπό τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών κ.ο.κ.

Ακόμα, με βάσει το νομοσχέδιο θα προβλέπεται η δυνατότητα των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων να παρέχουν και διδακτορικά προγράμματα, πέραν των ήδη υφισταμένων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Οι τρεις σχολές που θα μπορούν να παρέχουν πλέον διδακτορικά είναι η Ευελπίδων, η Ναυτικών Δοκίμων και η Ικάρων. Τέλος, θα ιδρυθεί Τμήμα Πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), ενώ συστήνεται Κοινό Σώμα Πληροφορικής των Ενόπλων Δυνάμεων, υπαγόμενο στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Απερίφραστη καταδίκη της κυβέρνησης και εμού προσωπικά στην επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ

Την ξεκάθαρη και απερίφραστη καταδίκη της Ελληνικής κυβέρνησης αλλά και του ιδίου στην επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ...

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ το απόγευμα για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ - Επιστρέφει ο Νίκος Δένδιας

Επιστρέφει εσπευσμένα στην Ελλάδα ο Νίκος Δένδιας, καθώς όπως έγινε γνωστό δεν θα παραστεί στην καθιερωμένη παρέλαση των ομογενών στη Νέα Υόρκη για την 25η Μαρτίου και θα επιστρέψε...

Λοβέρδος: Καταδικάζουμε την επίθεση του Ιράν ρητά και απερίφραστα, χωρίς «ναι μεν, αλλά»

Την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ καταδίκασε ο πρόεδρος του κόμματος «Δημοκράτες», Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος για μια ευρύτερη ανάφλεξη δεν έχει παρέλθει. ...

Φόρτωση άρθρων...