Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Υπόθεση Novartis: Παρόντες στη δίκη οι πολιτικοί μηνυτές

Ελλάδα

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για την παρουσία στο δικαστήριο των πολιτικών προσώπων που είναι μηνυτές στην υπόθεση της Novartis, με τροπολογία που κατατέθηκε στο πλαίσιο της ψήφισης από τη Βουλή του νέου Ποινικού Κώδικα.

Η τροπολογία κατά βάσιν νομοτεχνικής φύσεως αίρει κάθε αμφισβήτηση ή νομικό αντίλογο ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την παρουσία στη δίκη με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην αν υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, των πολιτικών που έχουν στραφεί εις βάρος του με μηνύσεις ανάμεσά τους ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και άλλα πολιτικά πρόσωπα που είχαν υποβάλει μηνύσεις και έχουν καταθέσει ενώπιον της Βουλής και των δικαστικών αρχών για τηνεμπλοκή τους χωρίς στοιχεία σε δωροληψίες από τη φαρμακοβιομηχανία.

Η τροπολογία που εκ πρώτης όψεως δεν είναι δηλωτικό του ουσιαστικού περιεχομένου της αναφέρει επί λέξει: «Κατάργηση αποκλεισμού δικαιώματος παράστασης προς υποστήριξη κατηγορίας ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου. Η διάταξη 5 παρ 15 του νόμου 3126 του 2003 καταργείται». 

Ο νόμος αυτός η διάταξη του οποίου καταργείται είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Οι πολιτικοί μηνυτές στην υπόθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και λοιπών που έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη με τις διαδικασίες του Ειδικού Δικαστηρίου μπορούν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία αλλά πρωτίστως με την επίμαχη τροπολογία να παραστούν στη δίκη αν αποφασιστεί συγκρότηση Ειδικού Δικαστηρίου και να υποστηρίξουν τις θέσεις τους και τις μηνύσεις τους.

Δεν μπορούν, όμως, από το Ειδικό Δικαστήριο να θεμελιώσουν αστικές αξιώσεις εις βάρος των κατηγορουμένων. Αυτό μπορούν να το κάνουν αν θέλουν όπως και όλοι οι πολίτες προσφεύγοντας στα αστικά δικαστήρια. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στάσεις εργασίας αύριο Πρωτομαγιά στο Μετρό - Δείτε πώς θα κινηθούν τα μέσα και ποιοι απεργούν

Στη γενική 24ωρη απεργία της Πρωτομαγιάς, τη Μεγάλη Τετάρτη (01/05), συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σωματεία των οποίων έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Τρίτη 30 Απριλίου, γιορτάζουν οι: Αργυρή, Αργυρούλα, Ρούλα, Αργυρώ Ασημάκης, Ασημίνα, Ασημένια, Μένια, Μίνα Μαλαματή, Μάλα, Μαλαματένια, Ματίνα Δονάτος, Δονάτα,...

Αίρονται και τα τελευταία μέτρα κατά της Covid-19 που παρέμεναν σε ισχύ σε δομές Υγείας

Αίρονται και τα τελευταία μέτρα κατά της Covid-19 που παρέμεναν σε ισχύ σε δομές Υγείας και κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας, μετά από απόφαση της 3ης Εθνικής Επιτροπής Αντιμετώ...

Φόρτωση άρθρων...